Stramaccioni, den yngsta i Serie A.

“Jag är stolt över att vara den yngsta tränaren i Serie A,  men det viktigaste är hur det fungerar. Det jag värdesätter mest är att Inter vuxit så mycket under dessa sex matcher. Vi har funnit en balans där resultaten hjälper alla, inklusive mig och laget.”

Mot Cesena, en bra match.

“För mig är filosofin det viktigaste. Vår spelfilosofi är att Inter bör ha kontroll över matchen, eller åtminstone försöka ha kontroll. Det kommer ta tid att slutföra detta tankesätt, men jag är mer än nöjd.”

Dock mycket positiva resultat mot Udinese och Cesena.

“Våra två senaste matcher mot Udinese och Cesena har helt klart varit våra två bästa. Vi försöker alltid att föra matcherna, och som jag alltid sagt vill jag ha två kvalitetsspelare bakom en central anfallare. För oss är det viktigt att utvecklas i dessa matcher eftersom det är ett annorlunda sätt att arbeta. Det Inter som vi såg i den första halvleken mot Cesena är inte långt borta med vad vi arbetar mot, ett bra kortpassningsspel där balansen bakåt upprätthålls. Om vi hade gjort mål tidigare i matchen hade vi förmodligen kunnat avsluta matchen på ett mycket lugnare sätt. Men eftersom saker och ting funkar bra så vill jag betona att man behöver tid till att införa en viss mentalitet, även i en sådan här stor organisation.”

Pazzini och Milito, hur hanterar du “duellen”

“De är båda mycket bra centeranfallare men med olika kvaliteter. Sättet jag ser matchen, och jag kan säga det helt ärligt då jag först pratat med spelarna och sedan för allmänheten, är att de inte är lämpade att spela tillsammans från början, även om de kan göra det senare under matchen. Pazzini har mycket specifika egenskaper och han spelade bra i söndags och hade han gjort mål så skulle vi alla betygsatt hans match väldigt annorlunda, men det är alltid så med anfallare. Om man jämför Pazzini så är Milito mer lämplig att spela innanför straffområdet och utanför. Han kan verka mer lämpad för den typ av fotboll vi siktar på, vilket innebär att vi måste ha minst två skickliga spelare bakom centeranfallaren, men vi pratar om två storspelare, som i sina olika sätt är båda bra för Inter.”

Tycker du att du har gjort vad Massimo Moratti bett dig om?

“Du får fråga presidenten om jag har gjort det bra. Jag kan säga att under denna period så har jag gjort vad jag ville och vad jag kunde göra, och kanske även lite mer än så, något som jag inte hade föreställt mig. Men att det här har varit möjligt är tack vare spelarna, deras professionalism och deras förmåga. Jag vill understryka detta ännu en gång eftersom dessa spelare har varit orättvist kritiserade tidigare.”

Kan för mycket beröm vara en dålig sak?

“Om det kommer från presidenten, som jag har sagt, så motiverar det mig ännu mer. Men jag skulle ljuga om jag sa att komplimanger från människor som arbetat med fotboll i många år inte är trevligt.”

Kommer Stramaccionis val av lag mot Parma påverkas av söndagens derby?

“Ja och nej. Man kan inte rotera vid denna tidpunkt av säsongen med tanke på hur det är just nu då varje match är avgörande. Det handlar om att titta på formen och lämpligheten för varje spelare med tanke på alla de olika faktorerna. Jag är måhända så gott som ny i Serie A men jag kommer inte ihåg att det någonsin varit så många ligamatcher så nära intill varandra, så man får kolla på allt, även de små detaljerna. Jag föddes i Rom, där matcherna mellan stadens två klubbar är en mycket stor grej, men i Milano insåg jag att derbyt är ännu en större grej, det går utanför stadens gränser eftersom vi pratar om två världsklubbar. Vi kan säga att våra två uppvärmningsmatcher med Primaveran gick bra för mig, nu hoppas jag att jag kan göra det bra ‘på riktigt’ också. Men hur som helst så kommer jag och laget att oroa över detta först efter matchen mot Parma.”

Finns det inte en risk att Inters sätt att spela kommer att kunna läsas?

“Jag har sagt det många gånger, mina överväganden varierar beroende på motståndet. Min filosofi går ut på att vi ska föra spelet, tio meter kan ändra tolkningen av en match, om man har Sneijder kommer man givetvis att få mer kvalitet på det centrala mittfältet, med andra spelare försöker man använda kantspelarna mer eller en annan trequartista. Detta val styr den sista delen av spelfilosofin, som förblir densamma. När det finns en filosofi finns det också en utveckling.”

Det pratas om försäljningar, men hur många bättre spelare finns det än de du har i Inter?

“Prestationerna från Lucio, Sneijder och Maicon har visat att de inte är färdiga som spelare. Målen bestäms att presidenten och sportchefen tillsammans med tränaren, det kan vara strategier som inte intresserar mig, jag vill ta så många poäng som möjligt. Först ska säsongen avslutas och därefter kommer det finnas tid för att kommentera. Just nu följer jag mina killar.”

Känner du att du har tagit ytterligare ett steg mot att få fortsätta som tränare?

“Jag vet inte, jag är nöjd med utvecklingen av vårt arbete. Det finns egenskaper inom fotbollen som inte går att träna, som börjar från hjärtat. Inter har visat att man har det inbyggt och publiken på San Siro har imponerat på mig. Vi är alla enade mot ett och samma mål, från presidenten till folket.”

Hur mår Samuel, Julio Cesar och Zanetti?

“Vi avvaktar det sista träningspasset. Julio försökte in i det sista i söndags, men att skydda spelarens fysiska hälsa totalt sett gick först. Av de tre är Walter den som har uppvisat bäst form. Men just nu tränar vi inte och det är svårt att hitta kontinuitet, så det krävs uppmärksamhet och försiktighet. Vid den här tidpunkten har jag turen att kunna visa att jag har många viktiga spelare. Vi avvaktar lugnt.”

Har Parma egenskaperna för att skapa problem för Inter på samma sätt som du trodde om Udinese innan den matchen?

“I Udine försökte Inter att föra matchen och blev bara lidande efter halvtidsvilan men vann till slut med 3-1. Då var vi tvungna att hitta lugnet och den prövningen har gett oss självförtroende. Parma har liknande egenskaper men med en annorlunda tolkning, de gör väldigt bra ifrån sig i ligan. De har spelare som kan göra det svårt för vem som helst, som Giovinco, och ett väldigt samspelt försvar. Det kommer att bli svårt, i en vacker miljö, med våra fans som kommer att vara där för att driva på laget. Vi tar det för vad det är, och det är en avgörande match.”

Är Inter favorit till att ta tredjeplatsen?

“Det är uppenbart att vårt spelschema är det svåraste. Jag har aldrig lovat att vi ska ta tredjeplatsen, men vi kommer att göra allt för att ta oss dit. Vi kommer att spela och därefter acceptera resultaten på planen efter att vi fått lämna den döda efter att ha gett allt.”

Forlan lider av sin negativa period: kommer han att få chansen under avslutningen av säsongen?

“Diego är viktig för oss. Mot Cesena var han med på bänken eftersom han övertygat mig. Under den här perioden har jag föredragit andra spelare, men Diego är inte bortplockad, han tränar väldigt hårt.”

En bedömning av Guarin?

“Det är en ny spelare, jag tror att tidpunkten för att anpassa sig kräver en annan tid. Hans utveckling visar dock hur intressant han är. Fredy lyckas förena styrka och kvalitet, en sällsynt kombination. Men den här motorn behöver en bättre inkörningstid, än den vi kan förverkliga. Under de två senaste matcherna har han dock gett oss tillfredsställande svar.”

Källa: fcinternews.it