Inters president Massimo Moratti svarade på frågor från de väntande journalisterna efter kvällens styrelsemöte.

President, diskuterade ni räkenskaperna?

“Ja, allt det där tråkiga egentligen vad er beträffar.”

Är de kinesiska delägarna nu officiellt med i styrelsen?

“Det fanns ingenting att offentliggöra, det handlade bara om formella frågor så det var ingen viktig fråga idag.”

Ingenting nytt om arenan heller?

“Vi pratade om det, om hur saker och ting ligger till för tillfället, om gårdagens match, framtida planer, ungdomsakademin – allt på ett informellt sätt eftersom vi har en styrelse vars medlemmar varit en del av Inter under en lång tid så det är naturligt att detta var ämnen som diskuterades.”

Ja, vi såg många avslappnade ansikte… så det finns entusiasm?

“Absolut. Men det är viktigare att det finns entusiasm i laget. Vi finns bara här för att hjälpa dem.”

På tal om siffror, kan man säga att tre är en perfekt siffra för ett försvar?

“Vilken siffra som helst är bra om systemet fungerar. Det viktiga är att det passar spelarna och tränaren, att de får förtroende för varandra och, det viktigaste, att det sedan utförs med bra effekt på planen. Det är inte så att det bara finns en taktik och alla andra är värdelösa. Det beror på spelarna du har och även tidpunkten. Just nu är det ett bra sätt att göra saker.”

Vilka vinner ‘transfermarknadsderbyt’ mellan Antonio Cassano och Giampaolo Pazzini för tillfället?

“Ja, de har ju tre mål var just nu så det är bra som det är. Cassano ger oss mycket, inte bara sett till fotbollen utan även hans relation med tränaren och resten av laget – men det borde inte förvåna någon. Om jag säger att han är smart så är det, ärligt talat, för att han är det. Vi är jättenöjda. Mer än bara som spelare, som individ är han till stor nytta för oss just nu.”

När det gäller spelare för 20 miljoner euro, sådana ni inte kan köpa för tillfället, kommer det bli möjligt nu, med de nya finansiärerna, att det blir en återgång till tider som kanske inte är som när Vieri värvades men ändå mindre ansträngda än på sistone? 

“Jag hoppas att vi inte går tillbaka till tiden då vi köpte Vieri för allt vi gjorde då var fel, men ja det kan komma att bli en viss förbättring i det avseendet framöver. Det finansiella är det dock en aspekt – att agera på transfermarknaden blir enklare – en annan är att sköta klubben effektivt. Man kan inte ha en klubb som inte bryr sig om budgeten bara för att den har ekonomisk slagkraft. Man kan inte göra det så man måste hela tiden vara försiktig och se till att man följer UEFA:s regler och även de för en välskött klubb.”

Funderar du på att göra en förstärkning eller två i januari?

“Sa jag inte precis det motsatta (ler)? Oavsett vilka medel man besitter, om du inte tror på det du har, är det svårt att tro på det du inte har. Jag tycker att det vi redan har här är mycket värt men vi måste fortsätta att öka dess värde. Sedan har vi en ungdomsakademi som har försett oss och fortsätter att förse oss med kvalitetsspelare, det är så vi arbetar. Det är så man bygger stora lag i andra länder så jag tror vi måste följa den linjen.”

Vilken klubb är det du tittar på som föredöme?

“Varje klubb har sin egen modell. Vi tror att det vi har gjort med vår akademi kan ses som ett föredöme av andra klubbar för vi har utvecklat en akademi till en punkt då den ger oss framgångar sett till resultaten men också, än mer betydelsefullt, sett till kvalitetsspelare i alla åldrar som vi tar fram. Det är inte något vi vill imitera för vi gör det redan så bra. Men det är viktigt att få ut det mesta av dessa spelare med a-laget och hjälpa alla som knutna till klubben med att förstå att de förtjänar en chans. Det är inte enbart en klubb som arbetar så – det är en standard för engelska klubbar. Vi befinner oss under andra omständigheter här, det som har pågått tidigare innebär att vi måste ta saker långsammare. Jag förstår allt det. Men det är i den riktningen vi måste röra oss. Vi har turen att ha en tränare som själv är ung och som känner till dessa saker, han förstår dem, men man behöver den rätta möjligheten och vara kapabel att ta det steg för steg.”

På tal om ungdomar, tycker du att det ska det bli spännande att se mötet mellan Montella och Stramaccioni?

“De är vänner. Montella har så klart mer erfarenhet eftersom han haft två år mer på sig. Jag anser att vår tränare är en mycket intelligent ung man så jag tror han kommer att kunna kompensera med sin intelligens. Vi får se hur det går.”

Vad säger du om diskussionen mellan Marchionne och Della Valle, Juventus och Fiorentina?

“De har redan spelat matchen och den slutade oavgjort så..”

Är Fiorentina kanske den värsta motståndaren att möta just nu?

“Jag tycker att de är det bästa laget jag sett. De spelade en bra match mot Juve så det är ingen tvekan om att det kommer att bli en tuff utmaning för oss, men man kan inte skjuta upp sådana saker till man är redo för dem. Om matchen är nu, måste vi spela den och göra bra ifrån oss. Det är ju inte så att vi direkt är några nollor själva.”

Är det bra att ni spelar derbyt på bortaplan?

“För att Milan spelar hemma menar du? Låt oss hoppas att det för med sig den tur du pratar om.”

Har du börjat förbereda dig för det rökförbud som kommer att införas på arenor nästa säsong?

“När jag åker utomlands har de redan förbud och då funderar jag inte ens på att röka på arenan. Om jag måste, kommer jag att göra det (ler).”

Källa: inter.it