“Zanetti kommer aldrig vara utan Inter.” Så säger mannen själv, kaptenen, som var den här veckans gäst på Inter Channels Prima Serata.

Javier samtalade med Roberto Scarpini om PUPI Foundation, efter gårdagens festligheter för välgörenhetsorganisationens elvaårsjublieum: “Det är ett väldigt hårt drabbat område av Argentina som vi försöker hjälpa just nu. Vi vill ge vårt stöd till dessa människor som knappt får någonting. Vi vill fästa oss vid detta projekt, det är ett utmanande sådant men väldigt viktigt för oss. Jag har en fantastisk relation med barnen, både PUPI-barnen och de från Leoni di Potrero, fotbollsskolan jag startade med Cambiasso.”

Bland de många ämnen som täcktes var ett av dessa givetvis kaptenens kärlek till Inters färger: “Jag kommer alltid att ha ett band till Inter – det är en del av mitt liv och min familjs liv. Det är underbar känsla att vara Interista: vi är annorlunda jämfört med alla andra. Jag kommer alltid att vara Interista och jag kommer alltid att vara en del av Inter, kanske i en annan roll men jag kommer att förbli en del av denna fantastiska familj. Har jag någonsin tänkt ‘Nu får det räcka, jag kommer att dra mig tillbaka vid säsongens slut’? Nej, jag har inte gjort det ännu, men delvis för att min familj vill att jag fortsätter – de vill inte ha mig hemma i huset… Nej, skämt åsido, jag gillar verkligen det jag gör för tillfället så vi får se.”

Från hans kärlek till Inter till den han har till supportrarna, som uppenbarligen känner likadant: “Det är så trevligt att se hur mycket kärlek supportrarna har: tack till er alla för kärleken och tillgivenheten. Jag är lika förtjust i er!”

Diego Milito är beredd att färga håret blont, Andrea Ranocchia är redo att raka av sig sitt. Vilket löfte kan Javier Zanetti ge om Inter skulle vinna Scudetton?  “Jag kan låta fansen rufsa till mitt hår!” skrattade den alltid noggrant friserade kaptenen.

Under samtalet med Roberto Scarpini visades bilder från Zanettis långa karriär i klubben på tv-skärmen, ända från den där dagen den 17:e augusti 1995 när han debuterade för Inter: “Det slutade 1-0 till Inter mot Vicenza och Roberto Carlos gjorde målet. Jag kommer aldrig att glömma min första upplevelse på San Siro. Jag var så nöjd med segern och även med min insats – jag gjorde bra ifrån mig den dagen. Det var en utmaning för mig att se om jag hade det som krävdes för att spela i ett lag som Inter. Det hade jag. Oförglömligt!”

Från dåtidens Inter till Inter idag, som såg ett tremannaförsvar gå ut till matchen mot Chievo. En lösning som alla verkar nöjda med: “Vi måste vara positiva, vi har personerna som kan göra jobbet. Vi går framåt med en övertygelse om vad vi gör.”

Stålmannen. Omänsklig. Någon som borde klonas. Detta är bara några av de ord som använts för att beskriva Javier Zanetti, en man som hyllas för sin energi, sin fysik, hans ‘oförstörbarhet’. Kaptenen log när han avslöjade sin hemlighet: “Naturen… bara naturen… Naturen och mina föräldrar, som förde vidare dessa egenskaper till mig. Jag vill även lägga till att hårt arbete lönar sig till slut.”

När han tittar framåt mot den närmaste framtiden förklarade Zanetti vad hans och lagets målsättningar är: “Först gäller det för oss att vara med och utmana i toppen igen. När vi sedan nått så långt kommer vi förhoppningsvis kunna vara i närheten av att vinna.”

Under programmets gång kom det in en del telefonsamtal som överraskade kaptenen. Det första kom från Cholo, Diego Pablo Simeone som inledde med att säga: “Pupi, jag är väldigt stolt över dig, det vet du, och jag beundrar dig storligen för allt du fortsätter att göra i Inter.” Javier svarade med en komplimang: “Vi visste alla, sett till hur han spelade fotboll, att Cholo skulle bli en framgångsrik tränare. Han har mycket att ge till sporten. Han är en vinnare, en kille som aldrig ger upp. Vi är vänner och jag känner hans familj också, och självklart är det väldigt trevligt att få dessa komplimanger av honom.” Konversationen fortsatte och Simeone spolade fram bandet ett par månader i tiden till ett potentiellt möte i finalen av Europa League: “Det skulle vara fantastiskt att mötas som motståndare i Amsterdam…” Kaptenen höll hjärtligt med.

Gigis Simoni var nästa person på tur. Den tidigare Intertränaren hälsade Javier med “Ciao fenomeno!” innan han fortsatte: “Du är det riktiga fenomenet i Inter, med din entusiasm. Du har alltid varit någon man kan lita på. Du förtjänar din popularitet bland supportrarna och respekten från andra spelare.” Återigen var Javier snabb med att återgälda hyllningarna: “Simoni var unik, en person som jag håller kär och i hög aktning. Alla i hans Interlag – en enad grupp – hade en fantastisk relation med honom.”

“Du är uppe på samma nivå som Picchi och Facchetti, ni är mina kaptener.” Det var en del av ett meddelande av beundran för Javier Zanetti som Adalgisa, en livslång Intersupporter skickat in. Ord som fyllde Pupi med stolthet: “Det är en ära att liknas vid Armando Picchi och Giacinto Facchetti, två otroliga fotbollsspelare och otroliga individer som har gjort så mycket för detta stora lag. Tack, Adalgisa.”

Från supportrarnas ord till ögonblicken man aldrig kommer glömma, såsom bilderna av Zanettis två möten med Påven som visades i studion: “Det var ett känslosamt ögonblick vid båda tillfällena, med laget och med min familj. Den senaste gången gick jag dit med min fru och mina barn: när Påven strök Tomas huvud var det ett av de bästa ögonblicken i mitt liv.”

Samtalet återvände sedan till planen och Zanetti kommenterade både nutiden och framtiden. Inte sin utan Esteban Cambiassos: “De nya spelarna har kommit in väldigt bra,” började han och avsåg sommarens värvnignar. “De har insett vad det innebär att spela för ett lag som Inter. Vad Cambiasso kommer att köra när han lägger skorna på hyllan? Cuchu kommer med säkerhet att bli tränare. Han gör det redan på planen,” log han. “Precis som det var uppenbart med Cholo att han var klippt och skuren för det, så kan man också se att Cuchu är en naturbegåvning.”

“Vad fansen säger när jag möter dem på gatan? De hälsar kärleksfullt på mig, de berömmer mig och sedan säger de saker som ‘Vinn allt igen, snälla’ eller ‘Vi måste vinna i år!’ Jag säger till dem, som jag alltid gör, att jag kommer att göra allt för att vinna med Inter igen.” Zanetti log när han mindes samtal han haft med supportrar.

Hans leende blev om möjligt större när han hörde en annan röst via telefonen, en röst som Pupi kände igen direkt: “Eilo! En stor supporter, en stor musiker. Han står alltid bakom oss. Vi har delat många stunder tillsammans, han är en av de bästa sångarna. Jag har sjungit med honom tidigare – som många vet gillar jag att roa mig med lite sång.”

Elio bekräftade att kaptenens talanger inte bara sitter i fötterna: “Han har en otrolig röst, en unik karisma. Om 10-15 år, när han slutar spela, kan han komma och bli en medlem i vårt band ‘Elio e le Storie Tese’. Vi kan alltid göra något med en röst som hans!”

Källa: inter.it