La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)

La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)-->
<!--:sv-->La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)<!--:--><!--:en-->La Grande Inter: Carlo Tagnin (1932-2000)<!--:-->
November 18, 2012 11:30
( )

Ingen av oss har väl glömt det fantastiska Interlag som gav oss så mycket glädje under 2010. La Triplete var någonting unikt och Inter befann sig under en period på toppen av den italienska och internationella fotbollen. Vi minns alla personer som Samuel Eto’o, Wesley Sneijder, Javier Zanetti, Diego Milito, José Mourinho och alla de andra hjältarna som skänkte oss så mycket glädje och stolthet. Men hur många av oss minns eller känner till personer som Sandro Mazzola, Luis Suárez, Giacinto Facchetti, Mario Corso, Helenio Herrera och de andra hjältarna som kallades La Grande Inter? Eftersom många av oss inte var födda på den tiden är det naturligt att vi inte har några egna minnen av detta stora lag men det innebär inte att vi inte kan ha vetskap om hur Inter under 1960-talet dominerade världsfotbollen. Jag kommer därför under de kommande veckorna att presentera de personer som var med och bidrog till så många segrar och som skrev så många sidor i Inters historiebok, personer som tillsammans kallades La Grande Inter.

Den här veckan presenterar jag en spelare som inte är lika berömd som sina lagkamrater, men som ändå förtjänar att hyllas då hans hårda arbete på mittfältet gav offensiva spelare som Luis Suárez och Mario Corso utrymme och frihet att spela sitt spel utan att oroa sig för det defensiva arbetet. Den 18:e november 2012 skulle han ha fyllt 80 år: Carlo Tagnin.

Carlo Tagnin föddes den 18:e november 1932 i Alessandria, en stad som ligger mitt i Turin-Milano-Genua triangeln. Den defensiva mittfältaren Tagnin kom till Inter som 30-åring säsongen 1962/63 efter att ha spenderat 1950-talet i Alessandria, Torino, Monza, Lazio och Bari. Under tiden i Bari anklagades han för att ha varit involverad i en spelskandal och stängdes av i två och ett halvt år. Straffet minskades sedermera med ett år och när straffet var avtjänat värvades han till laget där han skulle nå sin karriärs höjdpunkt. Helenio Herrera använde den outtröttlige Tagnin som en defensiv mittfältare med huvuduppgift att markera motståndarnas viktigaste mittfältare och på så sätt täcka upp för Suárez och Corso. Hans mest minnesvärda insats var den i finalen av Europacupen 1964 som spelades på Wiener Prater stadion i Wien, där han totalt stängde Real Madrids legend Alfredo Di Stefano och hjälpte Inter till titeln. Tagnin, som under sin sista säsong i Inter ersattes av den yngre Bedin, lämnade Inter efter att laget vunnit sin andra raka seger i Europacupen för att avsluta sin karriär i hemstadens lag: Alessandria i Serie B.

I början av 1970-talet inledde Tagnin en tränarkarriär under vilken han tränade Albese, Savona, Inters ungdomar och slutligen Alessandria.

Den 13 mars år 2000 avled Carlo Tagnin av osteosarkom, en ovanlig typ av skelettcancer. Ferruccio Mazzola som spelade en match för Inter 1967 antydde i en intervju 2004 och i boken Il Terzo Incomodo att Tagnins död hade ett samband med användandet av prestationhöjande medel inom fotbollen under 1960- och 1970-talet. Ferruccios uppgifter har aldrig bekräftats eller bevisats och hans uttalande gjorde att hans bror, Interlegenden Sandro Mazzola, sa upp bekantskapen med sin lillebror. Giacinto Faccetti som var president för Inter vid tidpunkten för anklagelserna och spelare då dopingen uppgavs ha pågått stämde Mazzola för förtal. Domstolen kunde dock inte finna att innehållet i Mazzolas bok kunde anses vara förtal och friade honom.

Under sina 56 matcher för Inter mellan 1963 och 1965 gjorde Tagnin endast ett mål för Inter. Han var med och vann två Scudetti, två Europacuper och en Coppa Intercontinentale med La Grande Inter.

Riposa In Pace Carlo Tagnin (1932-2000)

Missa inte de föregående delarna i artikelserien om La Grande Inter:

Helenio Herrera

Tarcisio Burgnich

Giuliani Sarti

Sandro Mazzola

Giacinto Facchetti

Källor:
http://it.wikipedia.org/wiki/Carlo_Tagnin
http://archivio.inter.it/cgi-bin/giocatori-scheda?codice=G0630&L=en

Surely, none of us have forgotten the amazing Inter team that gave us so much joy in 2010. La Triplete was something unique and for a little while Inter found themselves at the top of the Italian and the international football. We all remember people like Samuel Eto’o, Wesley Sneijder, Javier Zanetti, Diego Milito, José Mourinho or any of the other heroes who gave us so much joy and pride. But how many of us remember and know about people like Sandro Mazzola, Luis Suárez, Giacinto Facchetti, Mario Corso, Helenio Herrera and the other heroes known as La Grande Inter? Since many of us were not born at the time, it is natural that we do not have any personal memories of this great team but that does not mean that we can not know how Inter in the 1960′s dominated world football. During the upcoming weeks I will be presenting the people who contributed to so many wins and who wrote so many pages in Inter’s history, people who, together were called La Grande Inter.

This week I present a player who is not as famous as his teammates, but still deserves to be honored because his hard work in midfield gave offensive players as Luis Suárez and Mario Corso space and freedom to play their game without having to worry about the defensive work. On November 18, 2012, he would have turned 80 years old: Carlo Tagnin.

Carlo Tagnin was born November 18, 1932 in Alessandria, a city that is located in the Turin-Milan-Genoa triangle. The defensive midfielder Tagnin joined Inter as a 30-year-old during the 1962/63 season after having spent the 1950s in Alessandria, Torino, Monza, Lazio and Bari. While in Bari, he was accused of having been involved in a gambling scandal and was banned for two and a half years. The punishment was later reduced by a year and when the punishment was served, he was recruited to the team where he would reach his career highlight. Helenio Herrera used the indefatigable Tagnin as a defensive midfielder with the main task to mark the opponents’ key midfielder and thus cover up for Suárez and Corso. His most memorable contribution was in the final of the European Cup in 1964 which was played at Wiener Prater Stadium in Vienna, where he totally shut down Real Madrid legend Alfredo Di Stefano and helped Inter to the title. Tagnin, who, during his last season at Inter was replaced by the younger Bedin, left Inter after the team won its second straight victory in the European Cup to finish his career in his hometown team: Alessandria in Serie B.

At the beginning of the 1970s Tagnin started a coaching career during which he coached Albese, Savona, Inter’s youth and finally Alessandria.

On 13 March 2000, Carlo Tagnin died of osteosarcoma, a rare type of bone cancer. Ferruccio Mazzola who played one match for Inter in 1967, suggested in a 2004 interview and in the book Il Terzo Incomodo that Tagnins death was related to the use of performance-enhancing drugs in football during the 1960s and 1970s. Ferruccio’s information has never been confirmed nor proven and his statements made his brother, the Inter legend Sandro Mazzola, end his relation with his younger brother. Giacinto Faccetti who was the president of Inter at the time of the allegations and players when the doping allegedly happend, sued Mazzola for defamation. The court could not find that the contents of Mazzola’s book could be considered defamation and acquitted him.

In his 56 appearances for Inter between 1963 and 1965, Tagnin scored only one goal for Inter. He won two Scudetti, two European Cups and one Coppa Intercontinentale with La Grande Inter.

Riposa In Pace Carlo Tagnin (1932-2000)

Don’t miss the previous parts in the series on La Grande Inter:

Helenio Herrera

Tarcisio Burgnich

Giuliani Sarti

Sandro Mazzola

Giacinto Facchetti

Sources:
http://it.wikipedia.org/wiki/Carlo_Tagnin
http://archivio.inter.it/cgi-bin/giocatori-scheda?codice=G0630&L=en

Olof Svensson
By Olof Svensson

Inter Striker Lautaro Martinez’s Agent: “Congratulations On This Fantastic Game”

March 19, 2019 06:30
( )

Lautaro Martinez’s agent Beto Yaque has taken to social media to celebrate his client’s performance in Sunday night’s Derby Della Madonnina. “With the perseverance and…

Padelli Takes To Social Media To Celebrate Inter’s Milan Derby Success

March 19, 2019 05:30
( )

Inter back-up goalkeeper Daniele Padelli has joined many of his teammates in taking to social media to celebrate Inter’s Milan derby win on Sunday night…

Inter Winger Candreva: “Let’s Party”

March 19, 2019 04:30
( )

Antonio Candreva has taken to social media for a second time since Inter’s 3-2 Derby Della Madonnina victory on Sunday night. “Let’s party,” the Inter…

Matthaus Responds To Inter Recalling Historic Milan Derby: “Feels Like Yesterday”

March 19, 2019 03:30
( )

Inter legend Lothar Matthaus has responded to Inter’s social media post recalling a historic Milan derby win which he scored in back in 1990. It…

The Numbers Behind Inter Striker’s Lautaro Martinez’s Milan Derby Performance

March 19, 2019 02:30
( )

Inter have taken to social media to highlight the key stats from Lautaro Martinez’s performance in Sunday night’s 3-2 Milan derby win, a performance which…

Corsi: “Inter Unexpectedly Played A Great Game In The Milan Derby”

March 19, 2019 01:30
( )

Empoli president Fabrizio Corsi has revealed that he was rooting for Inter in Sunday night’s Milan derby which the Nerazzurri won 3-2. “We were all…