Sia sammanfattar mercaton: Bra, men tillräcklig?

January 31, 2013 15:59
( )

Branca01

29 januari. Inter har sålt Coutinho och Sneijder, alla förväntar sig att klubben ska gå all in på Paulinho. På ett flyg till Brasilien sitter en av Inters direktörer, men inte Marco Branca. Redan här anades ugglor i mossen hos många, om det var en affär som Inter skulle ha en bra chans att avsluta direkt så borde rimligtvis Branca vara den som fortsatte det han påbörjade i somras med Paulinho. En spelare som var klar för Inter för summan 8 miljoner euro innan hans Corinthians vann Coppa Libertadores och han bestämde sig för att stanna och försöka vinna klubblagsvm. Som ni alla vet lyckades han med det också, den triumfen tillsammans med ett nytt kontrakt gjorde att hans värde dubblades. Inters intresse var dock kvar.

Journalisten Matteo Barzaghi på Sky skriver i en krönika, att han aldrig sett Stramaccioni så nedstämd efter en match som efter att Inter hade spelat oavgjort mot Torino på San Siro i söndags. Visste Stramaccioni redan här att hans favoritspelare Paulinho inte skulle komma? Troligtvis ja. Paulinho var Inters stora mål men man fick honom inte. Spelaren valde att ära sin tröja och tackade nej till pengar för att stanna kvar och försöka vinna fler titlar med klubben i sitt hjärta. Ett val som man får respektera och med VM 2014 runt hörnet så kanske det var naivt av Inter att försöka igen.

Den 29:e januari så höjs de arga rösterna hos supportrarna efter att Moratti bekräftar att Inter inte kunde få Paulinho. Hade Inter skämt ut sig monumentalt för hela fotbollsvärlden? Hade vi sålt Sneijder och Coutinho utan att plocka ha någon plan på vem som skulle in? Vart skulle det här sluta och hade Inter verkligen satt Stramaccioni i sticket? Den 30e januari kom svaren. Kuzmanovic anslöt för 1.2 miljoner euro. Den långa utdragna affären med Schelotto slutfördes. Från ingenstans rapporterades Inter förhandla för den kroatiska talangen Kovacic, en affär som rapporterades vara svår på grund av konkurrens från andra storklubbar samt prislappen på spelaren. En timme senare var det klart, Inter hade knutit till sig en av de mest spännande talangerna den europeiska fotbollen har att erbjuda.

Interisti tog en lättnadens suck och konstaterade att läget var bättre än dagen innan. Rocchi, Laxalt & Carrizzo har även de värvats. Laxalt anländer i juli på grund av byråkratiska problem med passet, de andra två är reserver. Det går snabbt att konstatera att Inter är ett mer komplett lag nu på grund av förstärkningar på positioner de inte tidigare hade tillräcklig täckning. Sneijder och Coutinho har lämnat vilket så klart gör att Inter individuellt inte har lika hög kvalitet på den offensiva planhalvan, men lagets största problem har varit det centrala mittfältet.

Nog för att Kovacic är en upphajpad och en väldigt intressant spelare, men jag tror den som kommer att göra ett avstamp direkt är Kuzmanovic. Han är redo att leverera, har erfarenheten och kan språket. Dessutom har han egenskaper som skiljer sig från de mittfältare som fått speltid hittills. Utöver det så är Schelotto och Kovacic båda värvningar som jag tror kan visa sig mer nyttiga i det längre loppet. Schelotto är ingen spektakulär spelare alls, inte heller en riktigt bra spelare, men Inter får en slitvarg som längre drömt om att leverera i den vackraste blåsvarta klubben i landet. Med det sagt så är det ingen spelare som jag förväntar mig ska höja kvaliteten i laget , utan jag tror snarare att han blir nyttig med sin löpvilja och energi på kanten.

Det mest spännande namnet är helt klart Kovacic. Här pratar vi med en spelare som har talang i överflöd. Han är väldigt prövad för sin ålder men klubben måste vara lugn med hans utveckling och pressen som sätts på honom, nog för att han gått igenom en del tuffa matcher i Kroatien, men publiken på San Siro är tuff och kan vissla ut spelare vid första felpass. Jag tror på Kovacic enormt, men är han redo att leverera direkt? Det får tiden visa och tiden får även visa om det här räcker till att ta hem en tredjeplats.

Jag ställer mig lite skeptisk till det så här i början. Mercaton känns bra i ett framtidsperspektiv men jag kan inte säga att jag känner mig säker med ett hungrigt och pånyttfött Milan med Balotelli som är redo att ta upp jakten. Eller om Petkovic Lazio fortsätter leverera resultat samtidigt som Cavani, Hamsik & Inler bär Napoli på sina axlar mot Champions League(eller Scudetto?).

Jag ställer mig återigen frågande till hur det kommer gå om värvningarna slår ut helt fel eller om våra nyckelspelare kommer vara lika skadedrabbade som under den första halvan av säsongen. Jag anser att Inter behöver både en mittback och en anfallare till. De ekonomiska förutsättningarna finns dock inte där. Samtidigt så finns en strimla optimism. Trots att spelare som höjer kvaliteten saknas i backlinje och anfall så är laget är mer komplett än tidigare. Kuzmanovic och Kovacic ger mittfältet egenskaper som inte fanns där förut och det är nu upp till Stramaccioni att göra det bästa utav materialet.

Räcker det till eller inte? Jag är tveksam men just nu är jag glad över att vi inte sålde Sneijder och Coutinho utan att ersätta de.

Moratti, Branca, Stramaccioni, avanti Inter.

Editorial Staff
By Editorial Staff