Sia’s Wednesday editorial: First game played, let’s cut heads!Sias onsdagskrönika: Första matchen avklarad, dags för halshuggningar

July 17, 2013 19:47
( 4 ) Comment

sia

The first exhibition game of the season has been played and it is time to cut some heads. “Icardi was too expensive, Belfodil is a clown who missed two penalties. Branca and Ausilio should pack their bags and go on vacation while Leonardo takes their place”.  Social medias and forum sections are being spammed with radical opinions about everything from today’s game and the one who gets to hear the most today is Ishak Belfodil. The reason is the two penalties the young player missed, one that was weakly struck and one which was better but unluckily hit the post. Because of these misses, everything else Belfodil did in the game is ignored and the focus is only on these two mistakes, something that is very wrong. I would have understood if Belfodil missed two penalties in a Champions League final but just to make it clear Inter faced TRENTINO in a friendly game. Let’s not forget that the players are going through the toughest period of the season and Belfodil’s case is special because he is fasting as well. Ramadan is going on and according to me we should praise Belfodil for playing the game under these circumstances. Cambiasso was interviewed after the game and had this to say:

“When you are tired your head isn’t with you, but this means that we are working hard and doing what the coach wants. If we would have played after our maximum capacity now, we are doing something wrong.”

Mazzarri himself explained shortly after that Inter have been working very hard and it’s a normal thing that all of the players legs are feeling a bit heavy. The one who has probably had the hardest time however is Belfodil, as well as the tough training can’t eat in the best way for an athlete because of his fasting and according to me we should respect this. Let’s be honest, if you saw the game it was clear that Belfodil had good intentions, nice technique and a great amount of skillful moves that will be useful for Inter during the season. Belfodil was heavily involved in the game and wants to contribute, something that was obvious when taking into account the amount of time he spent with the ball and also his willingness to take the second penalty even though he missed one previously. This is a clear indication that the player has an attitude which has taken him to the place he is standing today and can take him even further.

Enough about Belfodil, Mazzarri’s Inter have already started to show some clear ideas. Kuzmanovic played very well in his role and often received the ball on the wing. A special role that Inler couldn’t do at Napoli which saw him spend time on the bench at the end of Mazzarri’s reign. This role seems part of Mazzarri’s plans at Inter and on this occasion Kuzmanovic played in it. It remains to be seen if inter will keep the Serbian to perform this role going into Mazzarri’s first season in charge.

The first goal was scored by Palacio. A Palacio who seems to be in great form. The speed was there and he carried a threat each time he received the ball, don’t be surprised if Palacio is the one who will deliver with the most continuity for Inter the coming season, in everything from exhibition games to cup and league games. Palacio has been a creative force and a goalscorer throughout his whole career and I have a hard time seeing that he would stop being that. Rodrigol scored from a corner delivered by Alvarez. Ricky played very well and enjoyed his new position with Mazzarri. The tempo in these games suit Ricky’s speed and his technical ability. Ricky scored the goal that gave Inter a 3-0 lead after a nice assist from Andrea Mira. Alvarez is technically a very skilled player and he might be the wildcard for Mazzarri.

To conclude, a couple of thoughts on the future and the aforementioned Andrea Mira. He came on as a substitute and assisted Ricky for the third goal. His assist for Inter’s second scored by Capello was a beauty. Andrea Mira and Capello were both born in 1995. The first is an offensive midfielder with very nice qualities and good skill, he seems to be a good assist man. Two assists in his first game with the senior squad is not bad at all, rather the opposite. The latter is Alessandro Capello, a new signing from Bologna’s primavera. A player who scored 12 goals last season facing older opponents, a player who will play a leading part in Cerrone’s new primavera team together with Andrea Mira. A primavera team that begin their pre season tomorrow.

A new Inter is being born with Walter Mazzarri at Pinzolo and the stars of the future begin their preseason with the primavera tomorrow. Present time and the future have been thought about, the treble is in the past and a couple of heroes are going to wear new shirts. The next season we’ll face Maicon and Julio Cesar as opponents, let us thank them and remember their great service but frankly speaking we can look to the present with Walter Mazzarri and the future with Andrea Mira and Alessandro Capello which is very much more interesting.sia

Årets första träningsmatch är avklarad och det är dags att börja hugga huvuden. “Icardi var för dyr, Belfodil är en pajas som brände två straffar och Branca samt Ausilio borde packa sina väskor och åka på semester för att ge plats till ett riktigt proffs, Leonardo.” Sociala medier och forum svämmas över med åsikter, många av de radikala och dagens offer blir Ishak Belfodil. Anledningen är de två missade straffar, en löst slagen och välplacerad, en hård och välplacerad som oturligt nog gick i stolpen. Således blundar man för allt annat Belfodil uträttat i matchen och fokuserar enbart på de två brända straffarna, något som är fel. Jag hade förstått om vi hade pratat om en Champions Leaguefinal men det här var trots allt en träningsmatch mot Trentino. Låt oss inte glömma att spelarna går igenom en tuff försäsongsträning och Belfodils fall är lite speciellt eftersom att han samtidigt fastar. Ramadan pågår och enligt mig är det stort av Belfodil att ens spela den här matchen.  Cambiasso intervjuades efter matchen och sa:

“När man är trött så hänger inte huvudet riktigt med, men det betyder att vi jobbar bra och precis som tränaren vill. Hade vi kunnat spela på maximal kapacitet nu, gör vi något fel och följer inte tränaren och fystränarens instruktioner.”

Mazzarri själv förklarade kort att Inter har jobbat extremt hårt och att det är normalt att benen är sega, det här för alla spelare. Den som lär ha påverkats överlägset mest av det är Belfodil som utöver att gå igenom den tuffa träningen inte kan hålla den optimala kosten för en atlet då han fastar, något som vi bör ta hänsyn till. Den som sedan såg matchen såg att Belfodil har fina fötter, fin teknik och ett stort register av finter som kan komma väl till nytta i Inter. Han är involverad i spelet och vill vara delaktig, inte minst synligt på hur mycket boll han fick hantera och att han trots en tidigare straffmiss ville ta en till straff, ett tecken på en attityd som troligen har tagit Belfodil dit han är idag och som troligen kommer ta honom längre i sin karriär.

Nog om Belfodil, i Inter syntes redan klara idéer. Kuzmanovic var en gigant i sin roll på mittfältet och kom ofta ut mot kanten, en sorts specialroll som Inler i Napoli inte klarade av vilket ledde till att spelaren bänkades. Något som bekräftades av hans agent som sa att Inler tvingades ut mot kanten där han inte kom till sin rätta, rollen verkar finnas kvar för Inter och det återstår att se om Kuzmanovic är den som ska axla det ansvaret eller om han säljs och ger plats för en ny spelare på positionen.

Mål gjorde Palacio, en Palacio som verkar vara i fin form. Snabbheten var där, farligheten var där och bli inte förvånade om Palacio är den som levererar mest regelbundet under den kommande säsongen, i allt från träningsmatcher, till cup och ligamatcher. Palacio har varit en poängspelare genom hela sin karriär och mycket ska ske för att han ska sluta vara det. Rodrigol nickade in en hörna från Ricky, en Ricky som spelade riktigt bra i sin nya roll och tog för sig, tempot i de här träningsmatcherna passar hans snabbhet och hans tekniska förmåga. Ett antal spelare köpte korv och när han spelades fram av den unga Andrea Mira gjorde han inga misstag och satte dit 3-0 till Inter. Alvarez har otrolit mycket fotboll i sig och kanske kan han bli en joker för Mazzarri.

Avslutningsvis kommer ett par tankar inför framtiden. Andrea Mira spelade fram Ricky Alvarez till 3-0, en otroligt fin assist var det. Även assisten till primaverakollegan och nyförvärvet Capello var mycket fin, något som gav 2-0. Andrea Mira och Capello är båda födda 95. Den förstnämnda en för många okänd mittfältare med fin split vision och fina fötter, samt en benägenhet att göra assist. Två stycken i sin första match med a-laget lovar mycket. Den sistnämnda är Capello, invärvad från Bolognas primavera. En spelare som gjorde 12 mål när han ställdes mot ett år äldre motståndare, en spelare som tillsammans med Andrea Mira kommer spela en huvudroll i primaverans säsong som påbörjas imorgon med den nya tränaren Cerrone.

Ett nytt Inter föds just nu med Walter Mazzarri i Pinzolo, samtidigt som framtidshoppen i primaveralaget kommer börja ta fart mot a-laget imorgon.  Således är nutiden och framtiden behandlad, dåtiden är en trippel och ett antal hjältar som vi får se i nya tröjor. Julio Cesar och Maicon kommer vi få se som motståndare nästa säsong, låt oss tacka och minnas dåtiden men just nu känns Mazzarri, Andrea Mira och Capello väldigt mycket mer spännande än våra kommande motståndare.

 • John

  Great article! I thought ricky played real well…

  Much love from the american southwest

 • Dave

  I dont understand, that we should praise Belfodil playing under these circumstances?

  He played!..That meant that himself and the coach made the decision that he was fit for fight. If you look at the clip he looked fine.

  You shouldnt blame fasting because he sucked.

  • Matthaus10

   That’s harsh . You can actually “blame” fasting in this case.
   Beeing deprived of nutrition in hot weather while performing (or at least trying to) at an athletes level drains you mentally as well as physically. At times you feel like you just woke up, or as if you’ve had a drink or 2.
   He also arrived just a week ago or so, doesn’t know anyone and are trying to adapt to new system, teammates and staff.
   He and Mazzarri didn’t deside he Was “fit-for-fight”in my opinion , they probably just desided that he should give it a try since the game is the least important game of the season.
   They need time, and I think as fans we should support them hard during this time , allthough negative vibes probably goes by unnoticed, it defenitly better to send good once:-)

 • Great article Sia, I completely agree with everything you’ve said