Terzo Tempo: A missed opportunity?Terzo Tempo – En bortslarvad möjlighet?

September 30, 2013 16:09
( )

icardi

 

Walter Mazzarri’s Inter drew away in Trieste against Cagliari in a match that despite being played on a pitch which was more suitable for water-polo than football, the team played some decent football but are now left ruing all the goalscoring chances they squandered.

Perhaps Inter got more than they deserved against Fiorentina and this was the Footballing Gods way to even things out. But if karmic retribution existed and was linear then a certain Zebra-striped team from Turin would be playing their trade barefoot on the streets of Syria as these words are written. However, unfortunately no such thing as karma exists in life or in football either for that matter, therefore the sensation all Interisti are left with is a sense that the result against Cagliari represents a missed opportunity to go top of the Serie A as well as keeping up with the aforementioned team and Napoli.

It’s easy to be bitter over the lack of cynicism the team displayed in front of goal when considering the number of clear cut chances created yesterday or over the fact that Inter were forced to play only some 73 hours after the final whistle against Fiorentina was blown, but with a bit of distance 1 point away to Cagliari is hardly a disaster, in fact when compared to last seasons performances yesterday’s result is actually quite good. Especially when taking the following into consideration:

  • Inter made 4 changes in the starting line-up when compared to the team that beat Fiorentina mid-week,
  • Fredy Guarin performed well for 90 minutes from a deeper position in midfield after the controversy in the last game,
  • Mauro Icardi scored again despite not having started the match,
  • Mateo Kovacic finally got to play just behind the lone striker and did so rather convincingly.

The team did look tired at times and lacked pace but that’s only normal and expected given the fact that Inter only had 2 days to prepare for this fixture. Also, the team failed to capitalize on the many chances created but one would have to be suffering from manic depression if one would suggest that Inter is suffering from a goalscoring drought or anything of the sort since the team has scored 16 goals in 6 games and 9 of these goals have come against teams such as Fiorentina, Juventus, Genoa, Catania and Cagliari.

What’s more reassuring is that Pereira, Rolando, Belfodil and Kovacic all gave decent performances. When looking more closely at Pereira and Rolando it was very interesting to see that the team was solid in defence where Rolando can hardly be blamed for the goal conceded as the ball ricochet of his foot and behind Handanovic but was otherwise solid in everything he did. Pereira wasn’t too involved when going forward but put in a good shift in recovering the ball and helping the back 3 in not conceding anything.

Belfodil looked very active and ran like Palacio up front and put Cagliari’s back 4 under constant pressure, the only thing he can be criticized for is maybe not having buried the header after Nagatomo’s excellent cross in the first half. Kovacic has missed the entire pre-season due to a “silly back injury” which he told me when I interviewed him after the Juventus-fixture and therefore needs a bit more time before he is in tune with how Mazzarri wants him to play. Despite this he looked dangerous and seems to be heading towards a great run in form.

As Mazzarri said before the match, Inter shouldn’t get carried away given our great start to the season however it’s easy to choose the glass is half-empty scenario given how things looked in Trieste, but maybe we Inter-fans need to change our mentality too and start to look at things more positive because so far it’s looking very good and Mazzarri has completely transformed this team. On Saturday Inter face Roma at the Stadio Giuseppe Meazza and I will be there covering the match on location for all the readers of SempreInter.com, hopefully we’ll be able to get back to winning ways despite being faced with the most in-form team in the Serie A.icardi

Walter Mazzaris Inter spelade oavgjort borta i Trieste mot Cagliari i en match som spelades på ett underlag som bättre lämpade sig för vattenpolo än fotboll och laget spelade helt ok men tvingas nu att gräma sig över alla de klara målchanserna man brände.

Inter fick kanske mer än vad man var värda mot Fiorentina och resultatet mot Cagliari var kanske fotbollsgudarnas sätt att jämna ut saker och ting, men om karma verkligen existerade och dess rättvisa var linjär så skulle ett visst Zebra-randigt lag från Turin spela sin fotboll barfota på Syriens gator när dessa rader skrivs. Dessvärre existerar ingenting som heter karma i livet eller i fotbollen heller, därför lämnas man som Interista med en känsla av att resultatet mot Cagliari representerar inget mer än en missad chans att gå om än tillfälligt upp i topp i Serie A samtidigt som man håller jämna steg med ovannämnda lag från Turin och Napoli.

It’s easy to be bitter over the lack of cynicism the team displayed in front of goal when considering the number of clear cut chances created today or over the fact that Inter were forced to play only some 73 hours after the final whistle against Fiorentina was blown, but with a bit of distance 1 point away to Cagliari is hardly a disaster, in fact when compared to last seasons performances today’s result is actually quite good. Especially when taking the following into consideration:

Det är lätt att vara bitter över det faktum att Inter inte var cyniska framför mål med tanke på alla de klara målchanserna som laget skapade igår eller över det faktum att Inter tvingades spela knappt 70 timmar efter att matchen blåstes av mot Fiorentina, men med en viss distans såär 1 poäng mot Cagliari knappast någon katastrof, om man jämför med fjolårets prestation (förlust) så är gårdagens resultat godkänt. Speciellt om man tar följande i beaktning:

  • Inter gjorde 4 byten i startelvan jämfört med det lag som besegrade Fiorentina i Torsdags,
  • Fredy Guarin spelade bra i en djupare position centralt på mittfältet vilket endast kan ses som positivt med tanke på kontroversen i senaste matchen,
  • Mauro Icardi fortsätter att göra mål trots att han inte får så mycket speltid,
  • Mateo Kovacic fick äntligen spela bakom den ensamliggande anfallaren och gjorde det övertygande.

Laget såg trött ut ibland och spelet var bitvis tempofattigt vilket är helt normalt och förväntat med tanke på att Inter hade lite mer än 2 dagar att förbereda sig på inför den här matchen. Laget var dock uddlöst framåt i avgörande lägen då man inte lyckades utnyttja bättre alla de chanser man skapade men man måste lida av manisk depression om man skulle hävda att laget lider av måltorka eller något liknande då Inter gjort 16 mål på 6 matcher där 9 av dessa kommit mot lag som Fiorentina, Juventus, Genoa, Catania och Cagliari.

Det som är än mer betryggande är att Pereira, Rolando, Belfodil och Kovacic gjorde alla bra ifrån sig. När man tittar närmare på Pereira och Rolando så är det väldigt intressant att se att laget var stabilt i defensiven där Rolando knappast kan lastas för att bollen touchar honom och ändrar riktning samt därmed ställer Handanovic i Inters mål, då brassens övriga insats var stabil. Pereira var inte så involverad framåt men kunde kvittera ut ett gott dagsarbete där han bidrog till att vinna boll och hjälpte 3-backslinjen att inte släppa till några chanser.

Belfodil såg väldigt aktiv och spelsugen ut samt sprang på bästa Palacio manér längst upp på topp där han pressade Cagliaris 4-backslinje konstant, det enda han kan kritiseras för är att han inte satte nicken i mål på Nagatomos underbara inlägg från högerkanten. Kovacic har missat hela försäsongen på grund av en “dum ryggskada” som han beskrev det som när jag intervjuade honom efter matchen mot Juventus och behöver därmed lite mer tid innan han är helt synkroniserad med hur Mazzarri vill att han ska spela. Trots detta såg han farlig ut och verkar vara på väg mot toppformen.

Mazzarri sa innan matchen att Inter inte får rusa iväg mentalt med tanke på den goda säsongsinledningen laget stått för men det är lätt att välja ‘glaset är halv-tomt’ scenariot med tanke på hur matchbilden såg ut i Trieste, men kanske måste vi Inter-supportrar också ändra mentalitet och börja titta på tillvaron från en mer positiv synvinkel eftersom det hittills sett mycket bra ut och Mazzarri har lyckats på väldigt kort tid transformera hela laget. På lördag möter Inter Serie As starkaste lag för stunden på Stadio Giuseppe Meazza när man tar emot Roma och jag kommer vara på plats att bevaka matchen för alla SempreInter.coms läsare när vi förhoppningsvis åter är tillbaka på vinnarspåret igen.

Nima Tavallaey Roodsari
By Nima Tavallaey Roodsari