Exklusiv INTERvju med Albin Ekdal: “Det var speciellt att möta Inter när Mou bossade”Exclusive INTERview with Albin Ekdal:”It was special meeting the Inter of Mourinho”

Exklusiv INTERvju med Albin Ekdal: “Det var speciellt att möta Inter när Mou bossade”Exclusive INTERview with Albin Ekdal:”It was special meeting the Inter of Mourinho”-->
April 6, 2012 17:00
( )


Foto: Thomas Salme. Exklusivt för SempreInter, får ej användas utan att hänvisa till fotografen och sidan.

Albin Ekdal är just nu delägd av Juventus med Cagliari och har tidigare representerat Siena och Bologna. Han kommer på lördag att vara med i den trupp som möter Inter i Trieste. Inför drabbningen mellan Cagliari och Inter, har vi på SempreInter.com exklusivt intervjuat Albin Ekdal för att höra om hans tankar om bland annat matchen på lördag kväll, chanserna att komma med i EM-truppen och Serie A.

Albin, du spelade 2 matcher mot Mourinhos Inter. I den första matchen mötte du ett något b-betonat lag som du sedan var överraskad över hur dåliga de var, i den andra matchen mötte du det lag som då stod inför att vinna allt som gick att vinna. Kan du snabbt beskriva skillnaderna mellan hur Inter hade växt ifrån den första matchen till den sista och hur det snackades hos er inför mötena med det Inter som den säsongen 2009/2010 skrev in sig i historieböckerna?

“Självklart var det större att möta Inter under Mou än vad det är nu. Det var lite speciellt när mourinho bossade. Det var lite extra spänning, extra uppmärksamhet och dessutom hade Inter ett starkare lag under honom. Jag kan säga utan att tveka att det var jobbigare och svårare att möta Inter då, än vad det är nu. Nu känns det som att man har en större chans att ta poäng mot Inter, även fast det såklart är ett bra lag med många stora spelare.”

3 Säsonger har du mött Inter i totalt 5 matcher och under den tiden har Inter avverkat 4 tränare. Berätta lite kort om skillnaderna mellan att möta Mourinhos, Benitez, Leonardos och Ranieris Inter. 

“Just skillnaden taktiskt mellan alla olika tränare är svårt att peka på, men garanterat kändes Mourinhos inter mest stabilt och organiserat. Det kändes som att man mötte en lagmaskin som bara malde på tills målen kom, medan dagens Inter inte alls är stabila och tunga på samma sätt. Något som synts i år.”

Nämn de spelare i Inter som har gjort störst intryck på dig när du spelat mot de?

“De spelare som gjort störst intryck är:

Samuel Etoo, med sin snabbhet och han har en väldigt svår spelstil att läsa av. Maicon  under sina storhetsdagar med Mourinho. Var som en häst på kanten som sprang mycket och var stark som en oxe, tyvärr inte i närheten idag. Kapten Zanetti, omöjlig att ta bollen ifrån och att dribbla honom är ingen lätt match. Lucio, spelaren som alla vill ha i sitt lag men hatar att möta. Kan vara ett riktigt svin på planen men är riktigt bra o tuff.”

På lördag kl 15:00 står du inför din sjätte match mot Inter och man har en ny tränare igen. Andrea Stramaccioni är det som har tagit över skutan den här gången. Hur går snacket i omklädningsrummet kring Inters nya tränare och tror du Ficcadenti ändrar på förberedelserna inför matchen pga tränarbytet? 

“Vi har inte pratat något alls om Inters tränarbyte, utan vi tror att Inter kommer spela någorlunda likadant. Man känner till alla spelare så det behövs ingen större genomgång innan matcherna.”

Inter har fallit mycket sedan Thiago Motta lämnade, hur var det att möta honom? I mina ögon var han en gigant, hur såg du på honom ifrån planen? 

“Thiago Motta är riktigt bra. Han är svår att ta bollen ifrån och väldigt klok. Han var jobbig att möta, helt klart. Tycker Inter gjorde bort sig som sålde honom, för att de idag saknar en spelare som honom.”

Ditt första mål i Serie A kom mot just Inter. Gör du mål på lördag också?

“Förhoppningsvis gör jag mål! Har redan gjort mål på Inter en gång så varför inte en gång till!”

Hur trivs du på Sardinien? 

“Jag trivs väldigt bra på Sardinien. Fin ö och trevligt folk.”

Pratar du italienska flytande nu? 

“Jag pratar inte helt flytande men klarar mig utan problem.”

Enligt mig och många andra borde du vara med i landslagstruppen, hur ser du själv på kommande EM-slutspel och dina chanser att slå dig in i truppen? 

“Jag vet att jag är med i snacket och tankarna inför EM, sen ifall jag lyckas knipa en plats eller inte är svårt att säga. Jag gör mitt bästa i klubblaget och sen får vi se när Hamren tar ut truppen.”

Hur känner du att du utvecklats som spelare under din tid i Italien?

“Jag är inne på min fjärde säsong och har spelat regelbundet i tre år, så självklart har jag utvecklats i allt som fotbollsspelare. Framför allt är jag smartare ute på plan.”


Albin in action mot Milan. Foto: Thomas Salme. Bild får ej användas utan hänvisning till fotografen och SempreInter.com

I vilken klubb och under vilken tränare har du känt att du utvecklats mest?

“Jag har utvecklats i alla klubbar jag spelat i, men kanske senaste 2 åren som mest när jag fått mycket speltid och mer ansvar. Möter man lag från Serie A varje vecka så utvecklas man automatiskt.”

Pinilla kom till Cagliari under januarifönstret och är en striker av väldigt hög klass. Cossu är en underskattad spelare som levererar många assist. Vilka förutom dig själv tycker du är bäst i Cagliari och varför? 

“Pinilla är som du säger en bra striker som gör målen som behövs, så han e väldigt viktig. Sen har vi enligt mig en utav italiens bästa mittbackar i Astori, som får för lite credd enligt mig.”

Matchen på lördag kommer att spelas i Trieste, vad är det för fel på Sant’Elia och vad betyder faktumet att ni reser ända till Trieste för att spela mot Inter? 

“Trist att vi inte kan spela hemma, väldigt trist. Problemet med Sant Elia va något med läktaren och säkerheten. Stort minus för oss som är starka här hemma och planen i Trieste är dessutom närmre för Inter-fansen. Så tur för Inter skulle jag säga.”

Det kommer hela tiden nya uppgifter i skandalen Calcio Scommesse. Det är också normalt att man i Italien spelar en match på resultat om båda lagen tjänar på det, är det något du har märkt av under din tid i landet? 

“Nej det är inget jag har märkt, det snackas mycket men jag är inte insatt och jag fokuserar inget på det alls.”

Vilken spelare anser du vara bästa: Målvakt, Försvarare, Mittfältare, Anfallare av de som du har mött? 

“Målvakt: Buffon, sett på träning varje dag o han har något extra som få målvakter har.
Mittbackar: Chiellini och Astori, giganter och båda tuffa o smarta ute på planen, ledare båda 2.
Mittfältare: Pirlo, genial i allt.
Forward: Zlatan. Behöver knappt förklara.. En mästare på planen. Aldrig sett en spelare som får så mycket respekt på planen. Många vågar inte ens närma sig när han har bollen.”

Vilken är den svåraste bortamatchen att göra i Serie A? 

“Jag skulle säga Napoli om de är i form. Tungt att åka ner dit då.”

Vilka har bäst supportrar?

“Många lag har bra fans! Svårt att nämna bara ett. Det är ofta mäktigt i Napoli, curvorna i Rom är också bra i båda lagen där. Juve med nya arenan och även San Siro är det bra tryck på. Bologna hade bra fans som stöttade bra och sällan gnällde.”

Vilken motståndare tar du helst en kaffe med?

“Skulle i så fall ta med min polare Joel Ekstrand i Udinese, vi hängde mycket i u21.”

En spelare du inspireras av och vill spela som?
“Pirlo, Paul Scholes,  med fler. Finns många. Men försöker inte efterlikna någon annan utan jag försöker bygga en egen spelstil.”

Slutligen hur slutar matchen på lördag och vad vill du hälsa de svenska Interisti som kommer se på matchen?

“Jag tror det blir en jämn match eftersom att Inter inte är i den bästa formen som vi vet. Jag förstår er frustration då resultaten inte varit de bästa och ni kan få vinna de mesta, dock efter lördag.”

Vi på SempreInter.com tackar Albin Ekdal för att han ville medverka i den här intervjun och önskar honom efter lördagen all lycka och alla möjliga vinster! Undertecknad hoppas också på en EM plats för Albin, bara han inte visar sina kvaliteter på tok för mycket mot Inter!

Gillade du artikeln? Hjälp till att dela vår sida för att hjälpa oss växa, det är det minsta du kan göra för att visa att du uppskattar skribentens arbete!
Hjälp Sia i nextinfootball genom att klicka på och sprida den här länken: http://nextinfootball.se/calciobloggen/Ahead of the Serie A game on Easter Eve between Cagliari and Inter in Trieste, we at SempreInter.com caught up with Cagliari and Swedish U21 starlet, Albin Ekdal, to hear about his thoughts regarding the match against Inter on saturday night, his chances to play in the Euros for Sweden etc.

Albin, you played a total of 2 matches against Mourinho’s Inter. In the first game you played against an Inter with many reserve-team players, and in the second match you played against a team that was on the verge of winning everything. Can you quickly describe the differences between how Inter had grown from that first game to the last, and how  you and your teammates approached these games against Inter, who during the 2009/2010 season made history?

“Of course it felt much bigger to play against Inter during Mou than what it is now. It was a little bit special when Mourinho was in charge. There was a little bit more excitement, focus and besides Inter had a stronger team when he was in charge. I can say without a doubt that it was much harder to play Inter then than it is to play against them now. Now it feels as if you have a much bigger chance of taking points when you play Inter, although they are still a good team with many big players.”

During your 3 seasons here in the Serie A you’ve played against Inter 5 times and during that time Inter has had 5 different managers. Could you tell us a little bit about the tactical differences between playing Inter under Mourinho, Benitez, Leonardo and Ranieri?

“It’s difficult to point out the tactical differences between Inter under each one of those managers, but Mourinho’s Inter was the most stable and best organised, no doubt. It felt like you where playing a machine that just kept battling on until the goals arrived, whilst the Inter we see today is not as stable and heavy. Something that we have seen this year.

Name the Inter players who have impressed you the most when you played against them?

“The players who have impressed me the most are:

Samuel Etoo, with his speed and he has a style of playing which is difficult to read. Maicon Zanetti, impossible to take the ball from him and to dribble past him is not an easy task. Lucio, the player everbody wants on their team but hates to play against. He can be a real jerk on the pitch, but he’s really good and tough.”

On saturday at 15:00 you will face Inter for the sixth time and once again they have a new manager. This time it is Andrea Stramaccioni who has taken over the reins. What’s the word in the dressing room relating to Inters new manager and do you think Ficcadenti will change his preparations for the game considering the managerial change?

“We haven’t talked about Inters change of manager at all, we think Inter will play somewhat similar to before. You know all the players so there is no need for a big review before the games.”

Inter have lost a lot of ground since Thiago Motta left, what was it like to play against him? According to me he was a giant, what was your view of him on the pitch?

“Thiago Motta is really good. It is difficult to take the ball from him and he is very smart. He is difficult to play against, that’s for sure. I think Inter made a mistake by selling him, because today they lack a player of his type.”

Incidentally, your first goal in Serie A was scored against Inter. Will you score on saturday as well?

“Hopefully I’ll score a goal. I have already scored against Inter once, so why not doing it once again!”

How do you like it in Sardinia? 

“I’m very happy in Sardinia. Nice Island and nice people.”

Do you speak fluent italian by now? 

“I don’t speak quite fluent, but I manage without any problems.” 

In my opinion you should be going to the euros with the national team. How big  do you think your chances are to make it ?

“I know that it is being discussed and that I am in the thoughts of Hamrén for the euros, but if I’ll get a shot or not is really hard to say. I am doing my best for my club and then we’ll see.”

How much progress have you made as a player since arriving to Italy?

“I’m currently playing my fourth season and I’ve played regularly for three years. I’ve become better on everything as a player, but above all I am a smarter player now on the field.”

In what club and with which coach have you made the most of your progress?

“I have made progress in every club that I’ve played in, but the last 2 years I think I’ve made my most progress due to more minutes played and more responsibility on the field. If you face teams in the Serie A every week you make progress automatically.”

Pinilla kom till Cagliari under januarifönstret och är en striker av väldigt hög klass. Cossu är en underskattad spelare som levererar många assist. Vilka förutom dig själv tycker du är bäst i Cagliari och varför? 

“Pinilla är som du säger en bra striker som gör målen som behövs, så han e väldigt viktig. Sen har vi enligt mig en utav italiens bästa mittbackar i Astori, som får för lite credd enligt mig.”

The game on saturday is going to be played in Trieste, whats wrong with Sant Elia and what does it mean for you to travel all the way to Trieste to face Inter?

“Of course it’s bad we can’t play at home, very bad. The problem with Sant Elia was something with the stands and the safety. It is a big blow for us because we’re strong here in Sardinia and the field in Trieste is closer for the Interisti. Inter are a bit lucky for this.”

New information keeps on coming in the Calcio Scommesse scandal. Have you noticed anything during your time in Italy?

“No it’s nothing that I’ve noticed, they talk a lot about it but I’m not well informed on the topic and I don’t really focus on it at all.”

Which player is the best: Goalkeeper, defender, midfielder and forward of the players you’ve faced?

“Goalkeeper: “Buffon, I’ve seen him practice everyday and he has something extra that few goalkeepers have.”
Central defenders: Chiellini and Astori, both are gigants, tough and smart on the field. And if that isn’t enough they are big leaders as well.
Midfielder: Pirlo, a true genious.
Forward: Zlatan. I don’t even have to explain. A champion on the field. I’ve never seen a player who receives the respect he does, many players don’t even dare to come close when he has the ball.”

Which game is the hardest to play away from home in the Serie A?

“I’d say Napoli when they’re in good shape. Tough to travel there then.”

Which team have the best supporters?

“Many teams have good fans. It’s hard to choose one. It’s allways great in Napoli, both the curve in Rome are good as well. Juve with the new stadium and San Siro have a great atmosphere as well. Bologna had good fans who supported us well without complaining at all.”

Which opponent would you prefer to enjoy a cup of coffee with?

“I would pick my friend Joel Ekstrand in Udinese, we hanged out a lot in the U21.”

A player you’re inspired by and want to play like?
“Pirlo, Paul Scholes and some more. There are a lot, but I don’t try to play like someone else, I want to build my own style.”

To conclude, how does the game finish and what’s your message to the Interisti who’ll watch the game?

“I think it’ll be an even game because Inter aren’t in the greatest form, as you probably know. I feel your frustration because the results haven’t been the best, you can win most of games but that’s after saturday!”

Did you like this article? Press the likebutton to help share our page and to show your support for the author of the article.

Help Sia in a competition that could send him all the way to the euros 2012 as a journalist. Click and share this link http://nextinfootball.se/calciobloggen/

By Editorial Staff
Close

Subscribe

to our newsletter