Sneijder: “Jag har kontrakt med Inter till 2015 och vill stanna kontraktstiden ut, minst..”

Idag publicerade Gazzetta dello Sport en lång intervju med Inters Wesley Sneijder, numera lagkapten för det holländska landslaget och enligt vissa bedömare en av få riktigt stora utländska spelare i Serie A. Det ekonomiska läget i den italienska fotbollen nämns som en av orsakerna till att det finns allt färre utländska stjärnor i Italien men Sneijders landslagskollega i Holland håller inte med om att Serie A har tappat sin möjlighet att locka spelare till ligan: “Är vi för dyra för Serie A? Om man har råd med Wesley så kan man ha råd med mig.” Wesley Sneijder anser inte heller att ligan blivit svagare: “Jag har aldrig tyckt att den italienska fotbollen varit på nedgång och det tycker jag fortfarande inte.”

Men den här säsongen har konversationen nästan blivit en monolog: i princip alla tror på Juve.

“Jag anser inte att Juve är starkare än oss eller andra lag. Det kan verka som att Milan fallit sönder men de har fortfarande bra spelare. Vi finns också med tillsammans med Napoli och Roma. De kommer att bli tufft för alla lag att kunna vinna ligan. Juve är mästare och favoriter men vi kan besegra dem.”

Roma lyckade dock slå er istället.

“När de blev 2-1 till dem var matchen över. Oavsett vilket måste vi fortsätta att spela trots underläge med 2-1. Vi spelar för att vinna, alltid.”

Försvaret är lite skakigt ibland.

“Försvaret måste faktiskt förbättras. Men mot Roma fanns inte Chivu, som är viktig för vårt spel som vänstermittback, med. Kort sagt: vi saknar fortfarande någonting men jag är övertygad om att vi har ett bra lag och den rätta tränaren. Vi kommer att kämpa in i det sista i såväl ligan som Europa League.”

Är Europa League ett riktigt mål för en klubb som Inter?

“Varför inte? Om laget är bra, varför inte försöka gå hela vägen? Jag skulle gilla att spela finalen i Amsterdam.”

Kanske mot Ajax. Har du någonsin funderat på att återvända i slutet av din karriär?

“Nej. Man ska aldrig säga aldrig men just nu är de för tidigt för att fundera på det. Jag har ett kontrakt med Inter till 2015 och jag vill stanna till slutet av det kontraktet, minst.”

Skulle du vilja bli Inters kapten nu när du blivit Hollands kapten?

“Hmm, kanske..” (suckar och skrattar red.) “Men Zanetti kommer att spela till han är 60 år gammal och en strävan efter det skulle vara meningslös.”

Hur kommer det sig att du fungerar så bra ihop med Stramaccioni? Nu är du en ledare.

“För att han förstår spelarna, precis som Moratti. Vi rör oss i en annan riktning med nya idéer och vi behöver förtsätta röra oss framåt på den vägen.”

Stramaccioni har gjort dig till en central del av hans projekt.

“Han har pratat mycket med mig och om allt. Han får mig att känna mig viktig och det är bra för vilken spelare som helst.”

Kanske uppskattar du det faktum att du aldrig hamnade på transfermarknaden under sommaren.

“Ah, men jag är van vid det. Det är ingen bekväm situation och den här gången gick det faktiskt lite bättre. Jag är glad för jag ville stanna och jag har aldrig funderat på att lämna Inter. Jag gillar laget, staden, klubben. Jag gillar även den här tränaren.”

Du sa att du aldrig funderat på att lämna, men har du funderat på Amerika?

“Det är ett projekt för framtiden. Om min fru fortsätter som skådespelerska så kanske det kan bli aktuellt i framtiden. Om det krävs för att vi ska kunna vara tillsammans så kommer jag bli tvungen att göra ett val och då skulle MLS kunna vara en tanke. Inte nu dock. Vi trivs väldigt bra så här. Yolanthe är en stor Intersupporter och har hela tiden hoppats att vi skulle stanna i Milano.”

I Milano har du dock blivit kritiserad under vissa perioder. Det finns människor som säger att du går ut för att äta och dricka för ofta.

“Det jag gör på planen måste jag kritiseras för men det andra är det meningslöst att oroa sig för. Men jag är inte dum. Jag går inte ut varje kväll och jag går inte ut lika ofta som tidigare. Vid en viss tidpunkt kan de som kritiserade mig haft rätt för att synas varje kväll på en restaurang är ingen bra idé. Faktum är att jag äter hemma nu för tiden.”

Är du nöjd med bytet Pazzini-Cassano?

“Jag är glad för dem båda. Giampaolo är en fantastisk målskytt och en stor vän till mig men hans tid i Inter är nu över och man kan säga det samma för Antonio och Milan. Så alla är nöjda.”

Gillar du Cassano?

“Cassano är lite galen men han är en fantastisk spelare. Han kommer definitivt vara till nytta för oss.”

Inter kunde fått De Jong som du ville, men han hamnade i Milan.

“Återigen, jag är glad för hans skull. I City hade han inga garantier för att få spela och nu kommer han säkerligen få utrymme i Milan och han kommer att göra bra ifrån sig. Dessutom skulle jag få spela mot honom för första gången. Vi växte upp tillsammans och det kommer att påverka lite.”

Så det kommer att slå gnistor i derbyt?

“Det slår alltid gnistor i derbyt.”

Du har sagt att det viktigaste är att känna sig älskad. Vad är dina tankar kring Christiano Ronaldos svårmod i Madrid?

“Jag vet inte vad jag ska säga för jag har inte pratat med honom på flera månader. Jag tror att det hela är överdrivet av journalister. Om det finns ett behov av en lösning kommer han och hans klubb att hitta den snart.”

Vad säger du om Kaka som tog din plats i Real Madrid och nu inte ens spelar?

“Det var inte han som tog mitt skåp och min tröja så jag känner ingen illvilja mot honom och definitivt ingen hämndlust. Skämt åsido, Kaka är en spelare av hög kvalitet. Han har alltid varit bra.”

Matchen mot Brasilien var kanske ditt största ögonblick med landslaget. Sedan kom EM.

“Jag tänker inte på det längre men om tio år kanske jag gör det. Efter VM kvalificerade oss för EM och var kanske lite övermodiga. Nu måste vi börja om från början. Vi är inget topplag men om vi gör det vi ska så kan vi bli det.”

Vad innebär det att vara kapten för landslaget under en tid för återuppbyggnad?

“Nu har jag stort ansvar och kan inte längre göra dumma saker. Jag är 28 år gammal och har vuxit upp. Jag kommer att försöka göra saker rätt.”

Källa: fcinternews.it & gazzetta.it