Milan Channels direktör: “Facchetti var en bra person, kanske en för bra sådan”

Milan Channels direktör Mauro Suma har i sin krönika för Tuttomercatoweb skrivit om Giacinto Facchetti. Här är hans ord:

“Jag skulle inte vilja skapa förvirring med det jag skrev om Giacinto Facchetti förra veckan. Jag vill att det ska vara klart. Klart och tydlig: Giacinto Facchetti var en anständig person. Han var en kärleksfull person som hade förtroende för människans godhet, kanske för mycket i sina möten med världen och med andra män. Han försvarade sig, dåligt enligt den sportsliga rättvisan som är lika smart som vissa trafikljus i våran stad, men han försvarade sig i alla fall. Han ville inte ha gåvor från någon. Han ville bara ha rättvisan och han ville inte bli förd bakom ljuset. Jag repeterar klart och tydligt, Giacinto Facchetti var en anständig person med goda intentioner. Han var främmande för en typ av klimat. Vilket? Samma klimat som gjorde att en inspektör inte valde att rapportera vad han såg i San Siros tunnel 2005 eftersom att han var rädd för att få sparken.”

Källa: Tuttomercatoweb.com

Skribentens kommentar: Suma diskuterar så klart Calciopoli och det faktum att juventini med fler anser att Facchetti var lika skyldig som Moggi. Något som aldrig ska accepteras. Där Moggi ville vinna fördelar för sitt lag och de som ställde sig bakom honom ville Facchetti enbart ha rättvisa, om det enligt den sportsliga rättvisan ska klassas som samma sak håller jag med Suma om att de är lika smarta som trafikljus. Incidenten 2005 på San Siro handlar om hur Moggi ska ha skällt ut en domare i domarrummet, det finns ännu inga konkreta bevis för det. Att angripa en person som har gått bort, likt Facchetti, är helt i enighet med vad Moggi sysslar med. Det vill säga att bygga system och teorier där man tar den enklaste utvägen, istället för den ärliga och sportsliga. Att attackera och smutskasta en person som inte kan försvara sig, är i princip lika rättfärdigt som att vinna titlar med hjälp av de system som Moggi gjorde. Därför måste Giacinto Facchettis ära försvaras i alla lägen och det är vi Interisti som måste vara utbildade nog att bära vidare det Giacinto stod för. Nämligen godhet, stolthet och lojalitet. Giacinto non si tocca.