Cambiasso: Efter det att Milito inte fanns med bland finalisterna år 2010 förlorade Ballon d’Or trovärdighet enligt migCambiasso: After Milito was not included among the finalists in 2010 Ballon d’Or it lost credibility in my opinion

Cambiasso: Efter det att Milito inte fanns med bland finalisterna år 2010 förlorade Ballon d’Or trovärdighet enligt migCambiasso: After Milito was not included among the finalists in 2010 Ballon d’Or it lost credibility in my opinion-->
December 15, 2012 00:30
( )

Esteban Cambiasso lättar sitt hjärta. Från debuten i Champions League med Inter till de viktigaste ögonblicken i hans karriär. Cuchu berättar öppet om de möten och händelser som bevisar hans kärlek till Inter. Hans kontrakt löper ut 2014 och det talas om en eventuell förlängning med lägre lön, men han klargör tydligt att han vill stanna i Inter. Allt detta och mycket mer pratar argentinaren om i en lång intervju med en argentinska tidning.

Massimo Moratti har en förkärlek för argentinare, inte sant?

“Jag tror att att argentinska spelare, generellt sett, är högt ansedda i Italien. Inter har en unik historia med argentinare, från Helenio Herrera som var tränare för ‘La Grande Inter’. Med tiden kanske vårat Inter kommer att bli det andra ‘Grande Inter’. När Herrera var tränare för Inter fanns Angelo Moratti här, far till Massimo som då var 18 år gammal och som växte upp med ett lag som tränades av en argentinare. Det hade betydelse. Det har även varit avgörande att Zanetti var den första värvningen under hans ledning. Om Pupi hade gjort dåligt ifrån sig hade det blivit svårare för de argentinare som kom efter. Sedan tror jag att det är tack vare oss alla, vi är små ambassadörer för vårt land.”

Hur är Moratti i vardagen? Pratar han med spelarna?

“Han är med laget under en träning per vecka. Han kommer antingen för att se träningen eller för att äta med laget. Han är mycket nära laget och försöker att alltid vara närvarande, speciellt när man har problem som inte är relaterade till fotboll. Det som imponerat mest på mig är hans ödmjukhet, något som är ovanligt i den här omgivningen. Speciellt med tanke på att han inte bara är president utan även klubbens ägare. Den ödmjukhet du ser är det som gör att han har auktoritet och han missbrukar den aldrig. Han pratar alltid väl om dig. Han blir arg, precis som alla andra, men jag har aldrig sett honom vara respektlös mot någon.”

Har du någon aning om när du kommer att sluta spela?

“Numera sätter jag inga tidsfrister, man måste se hur det känns, vilka möjligheter man har, om det tjänar någonting till och sedan göra en utvärdering.”

Finns det i dina planer att återvända till Argentina?

“Det vet man aldrig. Det är inget jag planerar, jag har ett och ett halvt år kvar av mitt kontrakt med Inter, men fotbollen är föränderlig.”

Om det var upp till dig, i vilket lag skulle du spela med från och med nu fram till slutet av sin karriär?

“Inter.”

Funderar du på att föra Zanettis arv vidare?

“Det är mer sannolikt att Pupi slutar efter mig. Spelarna kommer och går och han fortsätter att spela för Inter (skrattar).”

Hur förklarar du Zanettis fysik?

“Den är övernaturligt. Det mest förvånande är inte hur mycket han springer under matcher och träningar, det är en hel del, utan hur snabbt han återhämtar sig. De som studerar dessa saker kan bekräfta att han är oöverträffad på det området.”

Vad tycker du om Palacio?

“Rodrigo är en komplett spelare som läser spelet som få andra anfallare. Han gillar att spela på gränsen till offside, söker alltid tomma ytor när han är utan boll och gör många mål. Han är också generös, han tvekar inte att passa när kan göra mål. Det är en egenskap som jag gillar inom fotbollen. Palacio är en av de bästa anfallarna jag någonsin spelat med.”

Är det sant att Juve gynnas av domarna?

“Idag är det rykten och ingenting annat. Vid andra tillfällen inträffade det dock och det har bevisats i domstol. Det är en sida i den italienska fotbollshistorien som lyckligtvis är över. Idag klagar alla eftersom de stora lagen får straffar, men storlagen är oftare i motståndarnas straffområden än de andra, så det finns fler chanser för att det ska bli straff än för dem som aldrig anfaller.”

Vad är det som gjort att du blivit kvar i Inter under så många år?

“Ibland skapas det situationer. Jag kom hit med utmaningen att uppnå betydelsefulla resultat, något som saknats i klubben. Bortsett från förra säsongen har vi alltid vunnit minst en titel och ibland även fler, som under trippelsäsongen, under de sju föregående åren. Att uppnå resultat ger dig tillfredsställelse och här trivs jag mycket bra och är mycket lycklig.”

När ni mötte Barcelona på Camp Nou, tänkte ni enbart på att försvara er?

“Dessa utslagsmatcher varar i 180 minuter och här gjorde Inter tre mål på Barcelona, och vi gjorde dem när vi höll på att förlora. Fram tills dess hade ingen gjort tre mål på Guardiolas Barcelona, ingen hade vänt en match på det sättet. I returen hände det många saker, men jag upprepar det jag sa tidigare: dessa matcher varar 180 minuter. Om någon bara vill analysera ena hälften är det en annan sak.”

Kommer vi att se dig i VM 2014 eller är det omöjligt?

“Omöjligt tror jag inte att det är, jag spelar ju i ett lag som Inter. Om jag fortfarande håller en bra nivå har jag säkert möjligheten. Det är inte konstigt att Sabella försöker med en grupp och jag är glad att det går bra. Om jag inte är en spelare i Selecciòn kommer jag att vara en supporter. Sabella har varit här två gånger för att titta på spelare och vi pratade.”

Den sorgligaste och den lyckligaste dagen i din karriär?

“Den sorgligaste, då vi slogs ut mot Tyskland 2006. Den lyckligaste, dagen efter vi vunnit Champions med Inter och därmed också trippeln. Den 22 maj vann vi Champions, den 23 maj gick min bror upp i den argentinska första divisionen med All Boys.”

Dina bästa vänner inom fotbollen?

“Okej, mina ‘bröder’ Milito, Pupi, Ariel Montenegro, Diego Forlan, Mariano Pernia och andra som jag för tillfället glömt bort.”

De tre bästa spelarna som du mött på en fotbollsplan?

“Messi, Zidane och sedan alla de andra.”

Den svåraste motståndaren att markera?

“Kakà. Det kunde verka som att han kom mot dig med en jämn fart och sedan lurade han dig genom att öka.”

Vem skulle du rösta för när det gäller Ballon d’Or?

“Efter det att Milito inte fanns med bland finalisterna år 2010 förlorade Ballon d’Or trovärdighet enligt mig. En som avgör Champions med två mål, som vinner trippeln och gör mål i alla finalerna förtjänar att åtminstone vara med bland de tre finalisterna.”

Vi ändrar frågan: vilka är de tre bästa fotbollsspelarna i världen just nu?

“Messi, sedan är de andra långt efter.”

Vad är det bästa och det sämsta med Mourinho?

“Det bästa är att ha honom på sin sida. Det sämsta är att möta honom. Om du möter honom får du kämpa. Det är svårt att säga vad som är det bästa han har eftersom dagens tränare måste kunna många saker för att införa sin egen stil.”

Pressar Mourinho lag fysiskt och mentalt? Och när han lämnar kollapsar de…

“Jag tror att det är normalt med en nedgång året efter man vunnit allt. Detta eftersom man förväntas vinna allt igen och man har mindre energi. Det är inte en diskussion som enbart gäller Mourinho utan alla tränare. Barcelona, till exempel, som är det bästa laget i historien, kunde inte vinna två Champions i rad under Guardiola. Det är svårt att få kontinuitet i resultaten, frånsett Mourinho. Vi vann trippeln, den fjärde raka Scudetton och det är normalt att en grupp som vunnit allt har en nedgång.”

Men det sägs att Mourinho pressar lag så till den grad att de sedan har en nedgångsperiod…

“Det sägs många saker… Om Mourinho inte ‘pressat’ oss under den första säsongen skulle vi inte vunnit allt under den andra. För den sorts förutsättningar han kräver som tränare är det svårt att upprätthålla samma förutsättningar för de tränare som kommer efter.”

Har du sett några egenskaper hos Mourinho som du inte sett hos andra tränare?

“Framför allt övertygelsen och arbetet, vilka är de viktigaste sakerna i fotboll. Med Mourinho fanns det inga träningar som inte var med bollen. Han trodde på specifika träningar för varje spelare beroende på dennes position på planen. Om du kommer från en försäsong då du springer kilometer efter kilometer på planen och plötslig får en tränare som gör allt på planen är det klart att det blir en skillnad. Det hade aldrig hänt mig tidigare och jag gillade det, naturligtvis, eftersom det var en extra motivation för spelaren. Det är viktigt, för Mourinho, att ett lag tar det till sig snabbt och väl för att göra det med intensitet. Intensitet är en av hans hörnstenar.”

Är han lika osympatisk som han verkar för utomstående?

“En tränare som konfronterar när han måste konfrontera är inte osympatisk. Annars skulle inte näst intill alla spelare han haft tala så väl om honom. I detta avseende har han bra stöd.”

Har du någonsin pratat med Guardiola?

“Jag har bara hälsat på honom i förbigående, men tyvärr har vi aldrig talats vid.”

Den bästa tränare du någonsin haft?

“Jag väljer tre, de som fick mig att börja: Ramon Maddoni, Luis Andretto och Oscar Refojos.”

Och den sämsta?

“Det finns ingen. En tränares hemlighet är att veta hur man förmedlar sina idéer. Det beror mycket på tidpunkten du befinner dig i och vilken tidpunkt laget befinner sig. Det är svårt, det måste man förstå: det är 25 olika huvuden.”

Och har du någonsin haft diskussioner med en tränare?

“Vissa diskussioner ja, men åsiktsutbyte mellan två personer som tänker annorlunda. Det har jag haft, men inte på grund av att jag inte blivit uttagen eller för att jag blivit utbytt. Med vem? Nej, det håller jag för mig själv. Jag är som spelarna på sjuttiotalet.”

Vad betyder det för dig att vara den argentinska spelare som vunnit flest titlar i historien?

“Det är ära, en stor tillfredsställelse. Framför allt i ett land som vårt, med många spelare som skrivit historia och vunnit mycket. Men jag har inte räknat dem förrän jag blev informerad om detta rekord. Men det är ett rekord som kommer att passeras för till slut kommer Leo Messi att ha fler titlar än jag. Det är inte konstigt, han är den bäste.”

Om du var tvungen att välja ut en prispall bland de 23 titlar du vunnit?

“Utan att dela ut brons, silver och guld skulle jag säga U-20 VM i Malaysia, eftersom det påbörjade min karriär, Coppa Intercontinentale med Real Madrid och Champions med Inter eftersom det är höjdpunkten av allt man kan vinna här. Även för att Inter vann den igen efter 45 år.”

Vilken är arenan som imponerat mest på dig?

“Jag har haft turen att spela för de två europeiska lag som har de arenor som enligt mig förefaller vara de bästa: San Siro och Bernabeu. Det är de som haft störst inverkan på mig. Det är arenor som är byggda enbart för fotboll, utan löparbanor och med läktarna närmare inpå.”

Mellan Argentina, Spanien och Italien, vilket är det vackraste derbyt du spelat?

“Real-Barcelona följs av media på ett sätt olikt allt annat. Men för fansen och stämningen är de vackraste Inter-Milan och de i Argentina. När du förlorar ett derby i Europa kan det innebära att du förlorar liga eftersom det är stora lag i toppen av tabellerna.”

Varför är du flintskallig?

“Jag var flintskallig för första gången 2002, när vi vann liga med River. Sedan växte mitt hår tillbaka och jag var åter flintskallig 2007, när vi vann den första Scudetton med Inter på planen. Därefter har jag, av bekvämlighet, fortsatt vara flintskallig.”

Efter en karriär på många år, vilken är din position?

“Jag definierar mig själv som en spelare som alltid har spelat för laget. Jag har aldrig spelat där jag vill utan där tränaren placerat mig. Men se hur saker och ting är: i Argentina ser man mig som en offensiv mittfältare, medan man i Italien anser mig vara en av de mest taktiska spelarna i ligan. Det innebär att man är uppmärksam defensivt när laget anfaller och att hjälpa anfallet när det finns mindre offensiv potential. Vanligtvis råkar jag spela i lag med stor offensiv tyngd. Hursomhelst trivs jag bäst mer i mitten av planen. Jag har planen framför mig,  jag kan utnyttja min blick för spelet. På kanterna har jag begränsade resurser, snabbheten är inte min starka sida.”

På vilka positioner har du aldrig spelat?

“Målvakt och anfallare. Även om jag i vissa matcher, när laget legat under, har avslutat matcherna med att spela som anfallare. I verkligheten har jag spelat en del som anfallare vilket syns på vissa av målen jag gjort. På mittfältet har jag dock spelat på alla positioner, jag har varit mittback i försvar på tre eller fyra spelare. Jag har även spelat ytter, till höger och till vänster. I Argentinos spelade jag som mittback till vänster sedan flyttade mig till mittfältet.”

Så du håller således inte med Borghi som sa att: “En som är mångsidig är en som spelar dåligt överallt.”

“Alla har sin egen uppfattning. Det är viktigt att veta hur man ska spela och jag tror att en som vet hur man spelar är bättre på olika positioner. Det är normalt att det finns saker som man kan göra bättre, men i dagens fotboll kan ett lag ändra formation två eller tre gånger per match och om du inte spela på mer än en position blir det svårare för laget.” 

Med Inter har du bara fått 27 gula kort på 371 matcher, ingen utvisning. I praktiken ett gult kort var fjortonde match. Varför så få kort med tanke på att du spelar på en så känslig position?

“Från pojklag, till ungdomslag och a-lag har jag blivit utvisad tre gånger. Två gånger med Independiente, en gång med Selecciòn. Jag försöker alltid att se om jag kan nå bollen eller inte. Om jag kan det så går jag in i situationerna. Om inte, går jag inte in bara för att göra det utan jag går inte in. Om du inte är säker på att nå bollen har du allt att förlora.”

För att vara en mittfältare gör du många mål, ett märkligt faktum.

“Vanligtvis brukar jag försöka följa med i anfallen in i det sista. Tack vare detta har jag gjort många mål på returer. Jag ger aldrig upp i situationer varken i defensiven eller offensiven, inte heller på vår målvakts räddningar.”

Och ditt firande? Det verkar som att du ger ditt liv för varje mål.

“Som mittfältare tänker jag mycket på balansen i laget. Så nästan alltid när jag gör mål är laget på väg att förlora eller spela oavgjort. När vi är i ledningen jublar jag i allmänhet mindre. Men för dem som lever med fotbollen som passion, hur kan man inte bli glad? Jag jublar och jag gör det med min själ och mitt liv.”

Är det sant att du inte gillade fotboll i början?

“Det finns människor som gillar andra sporter (skrattar). Det var den första kontakten, eftersom min familj hade spelat basket och jag bodde praktiskt taget i en basketklubb. Om man föds in i en ridklubb för att din pappa är där hela dagen är det mer troligt att du gillar hästar än hundar, så var det för mig. Jag föddes in i en basketklubb och trodde att det var min sport. Jag hade en stor passion för basket, mina föräldrar föredrog att jag spelade basket istället för fotboll. Jag blev tvungen att välja när Argentinos ungdomslag spelade sina matcher på söndagsmorgnarna, samma tid som basketmatcherna. Nu gillar jag fotbollen mest, den är mitt liv! Men jag gillar också basket och tennis. Det vore förmätet att säga att jag hade kunnat haft en betydelsefull karriär även i basket, men jag kan säga att när jag slutade var jag bättre på basket än fotboll, man rådde mig att inte lämna den.”

Vad lärde du dig från basketen?

“Förmodligen den övergripande blicken, översikten. Eftersom en point guard måste kunna ha kontroll på sina lagkamrater. Sedan koordinationen för att hoppa.”

Du föddes i Villa de Parque i Buenos Aires. Hur var din uppväxt i denna stadsdel?

“Stark och frisk, lagsport lär ut allt. Av denna anledning har jag tillsammans med Pupi grundat en fotbollsskola i Italien (i Leoni di Potrero red.), en ideell organisation för att föra denna anda vidare. Livets lag ger dig ett medlemskap och en säker plats.”

Är det därför du har grundat i Leoni di Potrero?

“Ja, det är en idé som jag fick när jag och Pupi pratade under en av många ‘asados’ med familjen. Vi ville återskapa stämningen av ett lag, denna anda. Det är ett projekt som pågått i fem år och 200 barn har passerat. Det är ett nöje för oss att se barnen utvecklas bra. Den fick sitt namn av att vi båda är födda i lejonets tecken, medan Potrero har att göra med vår argentinska bakgrund. Då och då gör jag och Pupi överraskningsbesök, när vi kan.”

På vilket lag hejade du som barn och vem var din idol?

“Jag hejade på Argentinos Juniors och på den tiden var Fernando Redondo en oundviklig förebild. Jag hade turen att lära känna honom när jag var på semester i Argentina. Min tränare, Carlos Balcazar, sa till mig: ‘du måste lära känna en person.’ Jag hade hans affisch på rummet och jag var hans supporter. Jag blev nyfiken. Sedan köptes jag av Real Madrid och gjorde en försäsong med Fernando och de andra heliga jättarna i Real.”

Du spelar många matcher per säsong, vad är din hemlighet?

“Det är att jag lever för det här. Alla aktiviteter som jag gör vid sidan om, oavsett om jag arbetar eller reser, försöker jag se till att de inte påverkar mig alls. Jag vet att det är en kort karriär. Att äta bra är viktigt. Med den takt vi håller är det nästan viktigare att äta bra och sova än att träna. Alkohol är förbjudet och jag gillar det inte heller. Sedan dricker jag få drycker som inte är vatten.”

Vad betyder det för dig att du fick göra de ’25 passningarnas mål’ i VM 2006?

“Det är ett av de bästa målen i min karriär. Jag kom från ett par svåra dagar, den första matchen mot Elfenbenskusten var svår. Av de elva som startade den första matchen var jag den enda som var med i startelvan i den andra. Sedan hade Lucho Gonzales haft oturen att skada sig och jag fick spela på en position som var ovan för mig, höger mittfält. Sådant är ödet och jag fick denna belöning i det mest oväntade av ögonblick.”

Förvånade det dig att du inte blev uttagen av Maradona till VM 2010 efter att du vunnit Champions League med Inter?

“Det var inget konstigt med tanke på vad som hade hänt tidigare eftersom jag bara tagits ut en gång under Maradonas ledning. Jag pratade aldrig med Maradona, varken före eller efter VM. Men jag tycker inte att tränarna ska ringa till dig för att säga ja eller nej. Om jag träffade Maradona idag i en hiss? Jag skulle hälsa på honom. Varför skulle jag inte kunna hälsa på honom då han inte gjort mig något.”

Messi är bättre än Maradona?

“Det kan man inte veta eftersom han överskrider alla möjliga och tänkbara gränser. Han spelar 60 matcher per år och det vore konstigt om han inte gjorde två mål i någon match. Messi har allt som krävs för att vara den bästa i historien, idag är det svårt att jämföra de två eftersom en har lagt av och den andre inte. Likaså, om två eller tre år, kommer Zanetti att vara den mest symboliska personen i Inters historia.”

Källa: fcinternews.it

Esteban Cambiasso unburdens his heart. From his debut in the Champions League with Inter to the most important moments in his career. Cuchu talks openly about the meetings and events that proves his love for Inter. His contract expires in 2014 and there is talk of a possible extension with a lower salary, but he makes it clear that he wants to stay at Inter. All this and much more, the Argentine talks about in a long interview with an Argentine newspaper.

Massimo Moratti has a penchant for the Argentines, doesn’t he?

“I think that the Argentine players, in general, are highly regarded in Italy. Inter has a unique history with Argentines from Helenio Herrera who was coach of ‘La Grande Inter’. Over time, perhaps this Inter will be the second ‘Grande Inter ‘. When Herrera was the coach of Inter there was Angelo Moratti, the father of Massimo who was then 18 years old and grew up with a team that was coached by an Argentine. It influenced him. It has also been crucial that Zanetti was the first acquisition under his direction. If Pupi had done badly it would have been difficult for the Argentines who came after. Then I think that it is thanks to all of us, we are small ambassadors for our country.”

How is Moratti in everyday life? Does he talk to the players?

“He’s with the team during training once per week. He either watches the training or eats with the team. He is very close to the team and is always trying to be present, especially when you have problems that are not related to football. The thing that has impressed me the most is his humility, something that is rare in this environment. Especially considering that he is not only the President but also the club’s owner. The humility you see is what makes sure he has the authority and he never abuses it. He always talks highly of you. He gets angry, just like everyone else, but I’ve never seen him be disrespectful to anyone.”

Do you have any idea when you will stop playing?

“Nowadays, I put no time limits, you have to see how it feels, what options you have, if it serves any purpose and then make an evaluation.”

Is it in your plans to return to Argentina?

“You never know. It’s not something I have planned, I have one and a half years left of my contract with Inter, but football is always changing.”

If it were up to you, which team would you play from now until the end of his career?

“Inter.”

Looking to carry on the legacy of Zanettis?

“It is more likely that Pupi retires after me. Players come and go, and he continues to play for Inter (laughs).”

How do you explain Zanettis physics?

“It is supernatural. The most surprising thing is not how much he runs during matches and training sessions, it’s a lot, but how quickly he recovers. Those who study these things can confirm that he is second to none in this area.”

What do you think of Palacio?

“Rodrigo is a complete player who reads the game like few other attackers. He likes to play on the edge of offside, always looking for empty spaces when he is without the ball and scores a lot of goals. He is also generous, he does not hesitate to make an assist when he can score goals,  it is a characteristic that I like in football. Palacio is one of the best strikers I’ve ever played with.”

Is it true that Juve are favored by the referees?

“Today, these are rumors and nothing else. On other occasions it happened, however, and it has been proven in court. It is a chapter in Italian football history, which fortunately is over. Now everybody is complaining because the big teams gets penalties, but the big teams are more often in the opponents’ penalty areas than others, so there are more chances to get penalties than for those who never attack.”

What made you stay with Inter for so many years?

“Sometimes situations are created. I came here with the challenge of achieving significant results, something lacking at the club. Aside from last season we have always won at least one title and sometimes even more, like we did during the season of the treble, during the seven previous years. Achieving result gives you satisfaction and here I feel very good and I am very happy.”

When you met Barcelona at Camp Nou, were you only thinking about defending?

“These knockout matches lasts for 180 minutes and here Inter scored three goals on Barcelona, and we scored them when we were losing. Until then, no team had scored three goals against Guardiola’s Barcelona, no team had turned a match that way. In the second leg many things happened, but I repeat what I said earlier: these matches last 180 minutes. If someone just wants to analyze one half is another matter.”

Will we see you at the World Cup in 2014 or is it impossible?

“Impossible I don’t think it is, I play with a team like Inter. If I still maintain a good level, it is certainly possible. It is not strange that Sabella tries to form a group and I’m glad things are going well. If I’m not a player in the Selecciòn, I will be a supporter. Sabella has been here twice to look at players and we talked.”

The saddest and happiest days of your career?

“The saddest day, when we were knocked out against Germany in 2006. The happiest, the day after we won the Champions with Inter and thus also the treble. On May 22, we won the Champions, on May 23, my brother qualified for the Argentine first division with All Boys.”

Your best friends in football?

“Okay, my ‘brothers’ Milito, Pupi, Ariel Montenegro, Diego Forlan, Mariano Pernia and others that I can’t remember at the moment.”

The three best players you have met on a football field?

“Messi, Zidane, and then all the others.”

The most difficult opponent to mark?

“Kakà. It could seem that he came at you with a constant speed and then he fooled you by accelerating.”

Who would you vote for in the Ballon d’Or?

“After Milito was not included among the finalists in 2010 Ballon d’Or it lost credibility in my opinion. The one who decides the Champions with two goals, wins the treble and scores in all finals deserves to at least be among the three finalists.”

We change the question: who are the three best footballers in the world right now?

“Messi, then the others far behind.”

What is the best and the worst with Mourinho?

“The best thing is to have him on your side. The worst is to meet him. If you meet him, you will suffer. It is difficult to say what is the best he has since today’s coaches have to know many things to introduce their own style.”

Does Mourinho squeeze out the teams physically and mentally? And when he leaves they collapse…

“I think it’s normal with a decline the year after you have won everything. This is because you are expected to win it all again and have less energy. This is not a discussion that only applies to Mourinho but all coaches. Barcelona, for example, which is the best team in history, could not win two Champions in a row under Guardiola. It is difficult to get continuity with the results, apart from Mourinho. We won the treble, the fourth consecutive Scudetto, and it is normal for a team that has won everything to have a downturn.”

But it is said that Mourinho squeezes teams to the extent that they then have a period of decline…

“They say a lot of things… If Mourinho is not ‘squeezed’ us during the first season, we would not have won anything the second. For the kind of conditions he requires as a coach, it is difficult to maintain the same conditions for the coaches who come after.”

Have you seen some qualities in Mourinho that you have not seen in the other coaches?

“Above all, the conviction and the work, which are the most important things in football. With Mourinho there were no trainings that were not with the ball. He believed in specific workouts for each player depending on his position on the pitch. If you come from a pre-season when you have been running for miles on the pitch and suddenly get a coach who does everything on the pitch, it is obvious that there is a difference. It had never happened to me before and I liked it, of course, because it was an extra motivation for the player. It is important, for Mourinho, that a team assimilates quickly and well to perform with intensity. Intensity is one of his cornerstones.”

Is he as unsympathetic as he seems to outsiders?

“A coach who confronts when he must confront is not unsympathetic. Otherwise wouldn’t nearly every player he had speak so highly of him. In this regard, he has good support.”

Have you ever talked with Guardiola?

“I’ve only spoken to him in passing, but unfortunately we have never talked.”

The best coach you ever had?

“I choose three, the ones that made me begin: Ramon Maddoni, Luis Andretto and Oscar Refojos.”

And the worst?

“There are none. A coach’s secret is knowing how to communicate his ideas. It very much depends on the moment you are in and what moment the team is in. It is difficult, it is necessary to understand: there are 25 different heads.”

And have you ever had discussions with a coach?

“Some discussions, yes, but the exchange between two people who think differently. I’ve had these, but not because of I have been excluded or because I have been substituted. With whom? No, I keep that to myself. I am like the players in the seventies.”

What does it mean to you to be the Argentine player who has won the most titles in history?

“It’s an honor, a great satisfaction. Especially in a country like ours, with many players who made history and won so much. But I had not counted them until I was informed about this record. But it’s a record that will be passed, in the end Leo Messi will have more titles than me. It is no wonder, he’s the best.”

If you had to pick a podium of the 23 titles you have won?

“Without awarding bronze, silver and gold, I would say U-20 World Cup in Malaysia, as it started my career, Coppa Intercontinentale with Real Madrid and Champions with Inter because it is the culmination of everything you can win here. Also because Inter won it again after 45 years.”

What is the stadium that impressed you the most?

“I’ve been lucky enough to play for the two European teams that have the stadiums that according to me seems to be the best: the San Siro and the Bernabeu. They are the ones who have had the greatest impact on me. These are stadiums that are made only for football, without running tracks and stands closer to the pitch.”

Between Argentina, Spain and Italy, which is the most beautiful derby you have played?

“Real-Barcelona is followed by the media in a way unlike anything else. But for the fans and the atmosphere, the most beautiful is Inter-Milan and in Argentina. When you lose a derby in Europe, it may mean that you lose the league because these are great teams at the top of the tables.”

Why are you bald?

“I was bald for the first time in 2002, when we won the league with River. Then I grew my hair back and I was bald again in 2007, when we won the first Scudetto with Inter on the pitch. Then I have, for convenience, continued to be bald.”

After a career of many years, what is your position?

“I define myself as a player who always played for the team. I’ve never played where I want but where the coach puts me. But see how things are: in Argentina I am regarded as an offensive midfielder, whilst in Italy I am considered to be one of the most tactical players in the league. This means that you pay attention defensively when the team attacks and that you help out in attack when there is less offensive potential. Usually, I happen to play for teams with great offensive emphasis. Anyway, I like best to be more in the middle of the pitch. I have the pitch in front of me, I can use my vision for the game. At the wings, I have limited resources, speed is not my forte.”

In which positions have you never played?

“Goalkeeper and striker. Though I in some games, when the team was below, have ended matches playing as a striker. In reality, I have played a part of a striker which can be seen in some of the goals I have scored. In midfield, I have played in all positions, I have been center-back in a defense of three or four players. I have also played on the wings, right and left. At Argentinos I played as a left central defender then they moved me to midfield.”

So, therefore, you don’t agree with Borghi who said: “The one who is versatile is the one who plays bad everywhere.”

“Everyone has their own opinion. It is important to know how to play and I think the one who knows how to play performs better in different positions. It is normal that there are things that you can do better, but in today’s football a team’s formation can change two or three times per game, and if you do not play more than one position, it makes it more difficult for the team.”

With Inter, you have only received 27 yellow cards in 371 matches, no red card. In practice, one yellow card every fourteenth game. Why so few cards given that you play on such a delicate position?

“From the boys team, to the youth team and the first team, I have been sent off three times. Twice with Independiente, once with the Selecciòn. I always try to see if I can reach the ball or not. If I can, I go into situations . If not, I do not go in just to do it, I will not go. Unless you are sure that you will reach the ball, you have everything to lose.”

For a midfielder you score many goals, a curious fact.

“Usually, I try to keep up with attacks to the end. Due to this I have scored many goals on rebounds. I never give up in situations in either defense or offense, not when our goalie saves either.”

And your celebration? It seems that you give your life for each goal.

“As a midfielder, I think a lot about the balance of the team. So almost always when I score the team is about to lose, or draw. Whenever we are in the lead and I score I generally cheer less. But for those who live with football as a passion, how you can not be happy? I celebrate and I do it with my soul and my life.”

Is it true that you did not like football in the beginning?

“There are people who like other sports (Laughs) It was the first impact, because my family had played basketball and I lived practically in a basketball club. If you are born into a riding club because your dad is there all day, it more likely that you like horses than dogs, that is how it was for me. I was born into a basketball club and thought it was my sport. I had a great passion for basketball, my parents preferred that I played basketball instead of football. I had to choose when Argentinos youth team played their matches on Sunday mornings, the same time as the basketball games. Now I like football the most, it is my life, but I also like basketball and tennis. it would be presumptuous to say that I could have had a significant career even in basketball, but I can say that when I finished, I was better at basketball than football, they advised me not to leave it.”

What did you learn from basketball?

“Probably the overall vision, the overview. As a point guard you must be able to be in control of your teammates. Then also the  coordination to jump.”

You were born in Villa de Parque in Buenos Aires. How was it growing up in this neighborhood?

“Strong and healthy, team sport teaches everything. For this reason, I, along with Pupi founded a football school in Italy (Leoni di Potrero ed.), A nonprofit organization to carry this spirit forward. The team of life gives you a membership and a safe place.”

Is that why you have founded in the Leoni di Potrero?

“Yes, it is an idea that I got when I and Pupi spoke during one of many ‘asados’ with the family. We wanted to recreate the atmosphere of a team, this spirit. It is a project that has lasted five years, and 200 children have passed through it. It is a pleasure for us to see the kids grow up well. It got its name because we were both born in the sign of the Leo, while Potrero has to do with our Argentinean background. Occasionally I and Pupi make surprise visits when we can.”

Which team did you cheer for as a child and who was your idol?

“I cheered for Argentinos Juniors and at that time Fernando Redondo was an inevitable role model. I was fortunate enough to get to know him when I was on holiday in Argentina. My coach, Carlos Balcazar, said to me, ‘you have to get to know a person.’ I had his poster in the room and I was his supporter. I was curious. Then I was bought by Real Madrid and did a pre-season with Fernando and the other sacred giants in Real.”

You play many matches per season, what is your secret?

“It is that I live for this. All activities that I do on the side, whether I’m working or traveling, I try to make sure they do not affect me at all. I know it’s a short career. Eating well is important. At the rate we are going, it’s almost more important to eat well and sleep than to train. Alcohol is banned and I do not like it either. Also, I drink few drinks that are not water.”

What does it mean for you that you got to scored the ‘the goal of 25 passes’ in the 2006 World Cup?

“It’s one of the best goals of my career. I came from a couple of difficult days, the first match against Ivory Coast was tough. Of the eleven who started the first game, I was the only one who was in the starting line-up for the following. Since Lucho Gonzales had had the misfortune to get injured and I had to play at a position that was unusual for me, right midfield. Such is fate and I got this reward in the most unexpected of moments.”

Were you surprised that you were not called up by Maradona for the 2010 World Cup after winning the Champions League with Inter?

“There was nothing strange about it considering what had happened before, since I only had been called once during Maradona’s management. I never talked to Maradona, either before or after the World Cup. But I do not think the coaches should call you to say yes or no. If I met Maradona today in an elevator? I would greet him. Why would not I be able to greet him when he has not done anything to me.”

Messi is better than Maradona?

“There is no way of knowing because he exceeds all possible and imaginable limits. He plays 60 games per year and it would be strange if he had not scored two goals in any game. Messi has everything it takes to be the best in history, today it difficult to compare the two because one has retired and the other has not. Similarly, in two or three years, Zanetti will be the most symbolic person in Inter’s history.”

Source: fcinternews.it

Olof Svensson
By Olof Svensson

Massimo Moratti: “Inter’s Problems Not Mental But Physical”

January 30, 2018 19:00
( )

Former Inter president and owner, Massimo Moratti tried to analyze the situation of the current Inter team in a long interview with FcInterNews. The Italian…

Vanheusden Set To Leave Inter On Loan

January 29, 2018 22:00
( )

Zinho Vanheusden is one step away from leaving Inter on loan this transfer window according to the latest reports. As reported by reputed Italian journalist Gianluca…

Spalletti To Start D’Ambrosio & Cancelo Against SPAL

January 26, 2018 21:30
( )

Newly signed Inter midfielder Rafinha seem to be far more fit physically than previously thought Italian TV Channel Premium Sport report. According to the report…

Davide Santon’s Father: “He Is Focused On The Next Match Against S.P.A.L.”

January 25, 2018 21:30
( )

The father of Inter’s Italian full-back Davide Santon, Micro Santon was today interviewed by Italian media outlet La Nuova Ferrara. Santon senior spoke about what…

Rafinha: “Can’t Wait To Get Started at Inter”

January 25, 2018 21:05
( )

Inter’s new signing Brazilian international Rafinha Alcantara has already announced been revealed by Inter on Facebook and interacted with fans worldwide over on the social…