presentazione-leonardo-inter_19888146_672x378

Som en del av Interredaktionens uppladdning inför derbyt så har jag tagit mig tiden att ranka de som i mina ögon är de största svikarna på 2000-talet. Som ni alla vet är Milanoderbyts historia full av spelare som har gått klubbarna emellan. Vissa har gjort det med mer stil och andra har gjort det värre. Vissa övergångar har svidit mer än andra och det är just dem som jag har försökt ranka. .

5. Zlatan Ibrahimovic.

När Zlatan kom till Inter från Juventus så var han mycket ifrågasatt. Han syntes på bilder med Moggi vilket retade många Interisti, dock tog det inte så lång tid för honom att vinna över supportrarna på sin sida. Den unga Malmökillen som ett antal år tidigare i en dokumentär sa att han skulle till Inter och spela tillsammans med Ronaldo i anfallet hävdade att han var Interista som barn. Nu fick han komma till klubben han älskade som ung. Hans mål, assist och spektakulära spelstil gjorde att supportrarna till slut inte kunde göra något annat än att älska honom. Målen mot Milan och scudettoavgörandet mot Parma, samt mycket mer bidrog till att många Interisti såg Ibra som en framtida bandiera i klubben.

Det började dock gå utför i samband med att Inter slogs ut ur Champions League 2008/2009 mot Manchester United. Uttalanden där han tvivlade på om hans framtid var i Inter och både hyschande finger samt ”sug min” gester mot Curva Nord gjorde att supportrarna blev upprörda. När hela sommaren sedan var en följetång om huruvida han skulle stanna eller inte i Inter, så blev fler personer irriterade. När det väl verkade som att Zlatan skulle stanna och fick nr 10 så kom monsterbudet från Barcelona och Inter tog farväl av en stor mästare. Det största sveket var inte själva flytten, utan det kom i efterhand. Dagen efter att hans fyra år i Inter var slut kysste han Barcelonas klubbmärke, den vackra sagan om Zlatan i Inter dog på ett ögonblick. Utöver det så var han negativ mot Inters sätt att spela jämfört med Barcelona. Inte nog med det så gick han sedan till Milan, när han kunde ha valt andra klubbar, något som var irriterande för alla Interisti. En eloge dock till Zlatan som ringde upp Moratti och bad om råd när flytten till Milan närmade sig.

Hur det gick i derbyt: Zlatan presenterade sig direkt. Han började matchen med att sätta en straff som han sedan satte dit själv och avslutade med att skicka Materazzi till sjukhus. Säsongen därefter så förlorade Ibra båda derbyn och blev överglänst av en Diego Milito som avgjorde 0-1 matchen med matchens enda mål och argentinaren gjorde ett hattrick mot Zlatans två mål i 4-2 matchen.

4. Antonio Cassano.
Under säsongen 2011/2012 så råkade Antonio Cassano ut för en akut hjärtsjukdom som gjorde att han var nära på att dö och man befarade även att fotbollskarriären var över. Med hjälp av Milans läkare så kom dock FantAntonio tillbaka till planen och fick göra det han älskar allra mest, nämligen att spela boll. Under sommaren ändrades dock väldigt mycket i Milan. Cassano var inte längre ordinarie enligt Allegri. Zlatan, Thiago Silva och många av hans vänner bland senatorerna lämnade klubben.

Cassano var allt annat än nöjd och en intern dispyt med Galliani gjorde inte saken bättre. Han gick till Inter, tillsammans med 7.5 miljoner euro från Milan i utbyte mot Pazzini. På sin presentation i Inter så sparade han inte på orden mot Galliani som han definerade som en falsk person och hyllade samtidigt Branca och Ausilio. Cassano som är oerhört omtyckt bland Interisti, är det inte alls av de rödsvarta supportrarna som ser honom som en otacksam grinolle.

Hur det gick i derbyt: Cassano fick ett antal tuffa banderoller från Curva Sud riktade mot sig, men gick vinnande ur sitt första derby med 0-1 framför sina gamla supportrar. Insatsen var dock inte mycket att skryta om.

3. Ronaldo.

Fenomenet Ronaldo var i Inter mellan 98-2002. Efter 2002 lämnade han för Real Madrid efter att ha gjort sig omöjlig i Inter. Han gav Moratti ett ultimatum, ”antingen så går Cuper eller så går jag”.. Trots att han var en fantastisk fotbollsspelare som gjorde att många förälskade sig i de blåsvarta färgerna så glömmer inte supportrarna hans många gånger oprofessionella beteende vid sidan av planen. Ronaldo gick på en superlön, festade utanför planen och rehabiliterade sig från sina knäskador för Morattis pengar.  Han fick allt han pekade på och gjorde även som han ville under träningarna, något som ledde till konflikten. När han väl hade utnyttjat klart Moratti så lämnade han Inter för Real Madrid. Han gjorde comeback i Milano på den rödsvarta sidan, något som stack i ögonen på miljoner Interisti över hela världen.

Det kommande derbyt målades upp som “tjockisens återkomst”. Kommentatorn Scarpini vägrade nämna Ronaldo vid namn och kallade honom för ”Numero 99” Ronaldo har efter karriären ofta pratat väl om Milan och sämre om Inter. På frågan vilka han hade det bäst hos har han sagt att han på ett halvår i Milan hade det bättre än han någonsin hade i Inter, något som återigen irriterat många Interisti då Ronaldo behandlades som en kung i Inter trots sitt otroligt oprofessionella beteende.

Hur det gick i derbyt: När Ronaldo representerade Milan i derbyt så delades det ut visselpipor på hela Curva Nord. De skulle såklart användas varje gång Ronaldo fick bollen. De användes med framgång tills hela arenan tystade, ni vet själva varför. Ronaldo gjorde mål för Milan. Inter vände sedan matchen i det derbyt som kom att kallas “Il derby di Ibra”. Efter slutsignalen bjöd Massimo Moratti Ronaldo på ombrellogesten och i Interkretsar pratades det om att det riktiga fenomenet var den blåsvarta Ibrahimovic.

2. Vieri. Det som Ronaldo höll sig från att göra, som inte hans anfallskollega Vieri kunde, var att gå direkt från Inter till Milan. Vieri värvades dyrt av Inter och var länge lagets mest framträdande anfallare. Efter en skada i en CL-match mot Valencia så kom Bobo Vieri aldrig tillbaka till den form han en gång var i. Supportrarna vände sig mot honom då han såg fet ut och sena nattklubbsbesök var en vana för Vieri. Inter valde 2005 att bryta Bobo Vieris kontrakt för att det inte längre gick att gå vidare med en oprofessionell, festande och lönnfet anfallare som sitter på en monsterlön. Det ska tilläggas att kontraktet gav honom mer pengar för varje säsong som gick, medan Vieris prestationer istället blev sämre för varje år som gick.

Vieri tackade för det och skrev direkt på för AC Milan. Inter som fick mycket skit av sina rödsvarta kusiner för att inte ha italienare i laget hängde upp en banderoll i det kommande derbyt där det stod: “Meglio undici stranieri che un infame come Vieri”, som betyder: “Hellre elva utlänningar än ett avskum som Vieri”. Vieri har efter karriären inte gjort det bättre då han ofta synts på Milans matcher på San Siro och har slängt ut sig ett antal uttalanden om att han har bevis för att Moratti låg bakom Calciopoli, vart de bevisen är vet ingen.

Den första matchen undertecknad såg live på San Siro var Inter-Bologna i april 2010, en match där Curva Nord i 30 minuter ägnade sig åt att håna Vieri just på grund av tidigare nämnda anledning. Det ska dock sägas att Vieri fick skadestånd från Inter för att klubben ska ha spionerat på honom under hans tid i klubben. Rino Gattuso sa om situationen: “Jag är övertygad om att alla klubbar gör det och jag har inget problem med det. Sköter man sig så är det inga problem.” Inter själva sa: “Spelaren stod för kontraktsbrott vilket vi kunde ha nytta av att veta om vi skulle bryta hans kontrakt.” Jag säger: Pinsamt agerande från båda hållen.

Hur det gick i derbyt: Vieri spelade inte många matcher för Milan. En av matcherna han spelade var derbyt mot Inter där han i matchens sista minut vid ställningen 2-2 tappade markeringen på Adriano som nickade in 3-2 till supportrarnas stora glädje. Interisti fick sin revansch på Vieri som kort därefter lämnade Milan.

1. Leonardo.

et finns ingen som vi tidigare nämnt som varit lika älskad av sina supportrar som Leonardo. Den energiska brasilianska mittfältaren gjorde över 100 matcher för Milan och kom till och med tillbaka från Brasilien för att avsluta sin karriär i klubben. Han tog sedan över en roll som direktör i Milan och låg bakom värvningar av spelare som Kakà, Pato och Thiago Silva. Säsongen 2009/2010 så tog han över som tränare och charmade väldigt många med sin otroligt offensiva och underhållande fotboll. Spelare som Ronaldinho och Pato kom upp till nivåer som de aldrig kom nära efter att Leonardo lämnade. När Leonardo lämnade klubben i slutet av säsongen var det ett sorgset farväl och många supportrar var missnöjda med Berlusconis sätt att hantera situationen på. Leonardo lämnade fotbollen i ett halvår tills han fick ett samtal från Massimo Moratti, Leonardo tog över Inter som tränare och besvikelsen i Milanvärlden var påtaglig. Curva Sud lade ned ett antal månader på att förbereda ett anti-Leonardotifo. Abate och Gattuso sjöng Anti-Leonardoramsor tillsammans med sin Curva och det stack nog i ögat på Milanisti varje gång Leonardo coachade Inter.

Hur det gick i derbyt: Leonardo vill nog glömma sitt derby. “Giuda Interista” målades upp av Curva Sud och ett överlägset Milan blottade 4-2-fantasians svagheter. Leonardo förlorade den kampen, men gjorde utöver det ett bra jobb innan han lämnade för PSG. Var det värt att sabba allt han hade byggt upp i Milan för sex månader i Inter? Bara Leonardo själv vet, men det räckte i alla fall för att ge honom förstaplatsen på min lista över de största svikarna mellan Milanoklubbarna på 2000-talet.

Bubblare:
Mario Balotelli. Killen som fostrades och togs till elitfotbollen av Inter valde Milan från Manchester City. Det är dock ingen hemlighet att Balotelli varit en Milanista sedan länge och att han gick till klubben var inget som någon inte såg komma. Därför är han inte med på listan, däremot är det en tuff kamp mot Zlatan eftersom att där Zlatan var en professionell mästare så var Balotelli en bortskämd snorunge. Det är också just det som kanske räddar honom från listan för där Zlatan var tillräckligt mogen för att veta exakt vad han gjorde så var Balotelli en impulsiv tokstolle till snorunge som troligen inte tänkte extra någon gång. Att Balotelli skulle gå till Milan var också som sagt något som alla förväntade sig, medan Zlatan kunde välja City eller att försöka smälta in i Barcelona.

Sulley Muntari: Inter försökte sälja Muntari i ett antal transferfönster. Spelaren tackade nej till alla möjliga klubbar som ville ha honom utan att förstå varför. När han sedan hade ett år kvar på sitt kontrakt började det bli tydligt, han ville till Milan i slutet av kontraktet gratis. Efter ett lån till Milan de sista sex månaderna av hans kontrakt så anslöt han sommaren efter till Milan där han skrev på ett kontrakt. Han är inte med på listan på grund av att ingen Interista egentligen sörjde hans flytt till kusinerna.

Håller ni med eller håller ni någon som en större svikare? Diskutera gärna. Tack till Daniel Hamilton för hjälpen med tankarna, även om Hamilton ser Ronaldo som en större svikare än Vieri på grund av att Vieri blev illa behandlad av Inter, medan Ronaldo blev behandlad som en kung och svek ändå. Dock så värderade jag det som värre att gå direkt till Milan från Inter, än att göra det med en klubb emellan. Smaken är som baken…