Branca-e-Ausilio

Det finns ett kinesiskt ordspråk som heter “En fisk börjar ruttna från huvudet.” Därför belyser Siavoush Fallahi här orsakerna kring årets turbulenta säsong genom att analysera huvudet på Inter kroppen, nämligen klubbens ledning. 

Årets Inter är en besvikelse. Oroande nog är det trots allt inte bara det skamliga som vi Interisti fått stå ut med att se vårt lag “prestera” på planen som oroar mig mest, utan det är spelet utanför planen som jag är orolig för. I del I av min resekrönika från Inter-Juventus berörde jag lite kort vad det inneburit för Inter att förlora Mourinho. Mats Lerneby bloggade även han på SoloCalcio om presidenternas roll i fotbollen och tar upp Mourinho som ett exempel i samband med Inter:

“Förutom sportchef, finns det presschef, vicechefer, team-managers, etc, etc som alla skapar sitt eget lilla kungadöme. Har man dessutom en president som inte egentligen är intresserad av fotboll är ju det i den här världen bara bra, får då kan man göra lite som man vill.´Ställ er frågan: Hur kunde Mourinho på så kort tid, bli så framgångsrik i Inter? Svaret är att Mourinho visserligen är en grym tränare, men framförallt en väldigt tydlig organisatör. Med unik pondus och skärpa, definierade han sin verksamhet. Under några få år rådde total klarhet i Inter. Det gör inte det längre. Snarare tvärtom och det är helt tydligt att den gode Morattis kunskaper i det gröna fältets schack är begränsad.”

Thomas Wilbacher har även han berört ämnet snabbt i sin krönika på Expressen. Begränsad av teckengränsen på Expressen hinner den kompetenta Wilbacher enbart beröra ytan av de problem som Inter står inför i sommar.Tanken med den här texten är att gå in i den pågående maktkampen inom Inter, samt försöka klargöra för det som Moratti står inför den kommande sommaren.

Nyss utkommen från Curvan till matchen mot Roma mötte jag upp mina reskamrater och såg bilderna på banderollerna jag var med och hängde upp. Syrlig kritik riktades mot ledningen och curvan ville ha förklaringar. Bilden på Fassone som under sin tid i Juventus håller en tshirt där det står “Hellre ett år med zeru tituli, än ett liv som ridiculi(löjliga)” var ny för många, men inte för alla. Genom Twitter hade den gode Luciano Moggi personligen lagt upp bilden för alla att se på, det här för ett par månader sedan. Är det således en slump att Curvan uppmärksammar det nu? Eller finns det krafter inom Inter som påverkat supportrarna till att göra det nu? För enligt många journalister som har god insyn i klubben på går det just nu en maktkamp i klubben, där Moratti har hamnat i mitten. En maktkamp där allt från tränare, till ledningen och det medicinska teamet är inblandade och varför inte börja med den högst aktuella Fassone.

Fassone är högst aktuell i Inters arbete för att en ny arena samt i Lega Calcio. Trots sitt förflutna i Juventus och Napoli, verkar det som att alla hade missat hans tilltåg när han representerade Turinklubben. Eller hade Moratti bestämt sig för att Fassone är en kompetent direktör som är perfekt för Inters planer om den nya arenan? Kanske var det en kombination av båda. Fassone representerar kompetens och då spelar hans förflutna inget roll. Fassone är enligt många en av de som trycker hårdast på för att få bort Stramaccioni och få in en ny tränare, där Mazzarri har nämnts som ett namn som direktören vill se på Inters tränarbänk. De båda jobbade tillsammans i Neapel och en del av Inter sägs vara på Fassones sida.

På den andra sidan finns Branca & Ausilio, de ansvariga för Inters värvningar som sägs vilja ha kvar Stramaccioni. Vissa hävdar att det är på grund av att de båda har större frihet att agera på transfermarknaden och slipper pressen från en tränare som kräver stora och dyra värvningar. Med tanke på hur den ekonomiska situationen ser ut och att Inter sålt för att värva, samt sänkt lönekostnaderna och faktiskt gett Stramaccioni de värvningar han velat ha känns det här som uppgifter som ska tas med en nypa salt. Däremot står det klart att Branca & Ausilio, i sitt ställningstagande om att de vill ha kvar Stramaccioni, har tagit ställning för en sida som ställer sig direkt mot Fassones.

I mitten står såklart presidenten Massimo Moratti. Känd för sin vänlighet och känd för att ofta vara för snäll och generös mot personer som kanske inte alltid förtjänar det. Inter som klubb har många personer vars kompetens inte är på den nivå som den bör vara. Det är därför valet av Fassone någonstans är sällsynt för att vara Moratti, Fassone är mer duktig än sympatisk.

Ett av bevisen är den senila icke-engelsktalande person som har hand om kontakten med utländska Inter Clubs, eller att klubbens officiella affär inte öppnade förrän 2012. Curva Nord har i princip krävt Fassones avgång. På den andra sidan är Branca & Ausilio där den högst ifrågasatte Branca hänger löst(enligt de senaste rapporterna blir Branca kvar). Branca som är vän till Morattis son, har kanske fått ett par extra chanser just på grund av det här och frågan jag ställer mig är: Vågar du Moratti?

Vågar du ta steget till att revolutionera Inter på det sättet som klubben behöver. För det är inte bara Branca som gynnats av sin relation till familjen Moratti, utan även doktor Combi som är Morattifamiljens personliga doktor. I hans stab ingår den som har ansvar för de fysiska förberedelserna Rapetti, en person som var ifrågasatt redan under Roberto Mancinis tid i Inter. Vågar du Moratti? Vågar du agera på ett sätt som inte är typiskt dig och börja svinga yxan där det behövs. För Inter är en klubb där det behövs förändringar, stora såna. Då pratar jag inte bara enkla lösningar som att ta bort Branca, eller Fassone, utan Inter behöver få in flera personer som drar åt samma håll, medan många inom klubben får lämna.

Här kommer vi tillbaka till Mourinho för där Mourinho var så skicklig att han lyckades ena hela Inter att dra åt ett håll, där Mourinho organiserade allt från supportrar, till ledning, till parkeringsvakter och försäljare runtomkring Inter, så har tomrummet efter honom lämnat en lucka som ingen har kunnat fylla. Inter är en klubb där allting går åt olika håll och där en oerfaren tränare lämnats med ett lag som inte är tillräckligt bra och där 2/3 av truppen gått skadade. Inter är en klubb där en ung oerfaren tränare är den som tagit de största striderna i media, för att försvara klubben utan någon som ställt sig på hans sida.

Det som varit kännetecknet för Moratti tidigare, är att han varit bra på att sparka tränare men kanske haft svårt att se sina egna och sin lednings misstag. Stramaccioni, har helt klart gjort sina misstag. Men tills laget var intakt gjorde han faktiskt bra ifrån sig och han verkar ha gruppens förtroende. Det absolut enklaste hade varit att sparka Stramaccioni och börja om på nytt med en ny tränare, samma ledning, samma inkompetenta personer och en naiv dröm om att allting kommer att fixa sig.

Den här gången så ställer jag mig återigen frågan till Moratti om han är redo att göra revolution på riktigt och se de riktiga problemen. Presidenten behöver omge sig av kompetenta människor som får klubben att dra åt samma håll och som kan förknippa Inter med kompetens, istället för förvirring. För Moratti kommer vara kvar, frågan är bara vilka som får gå och är det bara Stramaccioni som lämnar har Inter gjort ett misstag. Är det bara Branca som får gå och blir ersatt av Oriali, medan det fortfarande finns krafter inom klubben som stödjer Branca och vi har juventinon Fassone kvar på andra sidan, så kommer Inter återigen att hamna där vi är idag.

För om Inter, ska revolutionera och ta sig ur den här säsongen krävs det att hela klubben drar åt samma håll. Tränare, direktörer, president. Supportrar, materialare med fler. För det spelar ingen roll om Inter tar in både en kompetent Oriali och en kompetent Leonardo, om hela klubben inte har ett projekt där man drar åt samma håll. Det enda konsekventa i Inter de senaste åren har varit att ingen spelare är osäljbar och att klubben måste spara in på pengarna, där har Branca gjort ett bra jobb när han sänkte lönekostnaderna för 45 miljoner inför den här säsongen, samtidigt som laget faktiskt förstärktes.

Vill Inter ha ett projekt som kan tas på allvar behövs det att Branca & Ausilio får samma stöd av Moratti som de fick under trippelsäsongen. Först och främst behövs det kompetens och mod, mod från Moratti att göra det som är nödvändigt för att hans klubb trots alla problem ska komma tillbaka till toppen av världen igen. Moratti måste vara modig nog att se utöver sina sympatier och sin vänlighet, för klubben Inters bästa. Curvan har redan ifrågasatt och bett om förklaringar, nu ligger allting i Morattis händer.

Presidenten verkar vara övertygad om att fortsätta med Branca. En Branca som på sistone försvarats av både Genoa och Cagliaris sportchefer. “Han jobbar i det tysta och när Inters framgångar var som störst, tog han inte åt sig någonting utan fortsatte arbeta.” Det här efter ytterligare en protest från Curvan. Är Morattis beslut att fortsätta med Branca som sportchef, bör han se till att resten av klubben också drar åt samma håll. Att Inter styrs av kompetenta människor som vill samma sak. Inte som ett litet dagis där alla vill vara herren på täppan och pekar fingrar på varandra så fort det börjar blåsa lite motvind.

Vågar du göra revolution och inse dina misstag, eller vilken väg tar ditt och vårt kära Inter, Presidente? Är det vägen med Branca, så bör även du se till att försvara honom och klubben bättre. Är det en annan väg, bör den vara klar för alla och för guds skull, hur dålig Branca än må vara i vissa personers ögon har jag hellre honom än en juventino. Frågar ni mig bör Inter ta vägen med Stramaccioni, Branca och en Moratti som spenderar igen. Med detta sagt betyder det inte att Fassone får lämna, men att Fassone håller sig till att sköta den nya arenan och fixa nya sponsorer, där han gör sig bra. Förra året lämnade Paolillo, nu får läkarteamet ta yxan och Branca får då sin sista chans att bevisa vad han egentligen går för. Det viktigaste är återigen som jag upprepat ett antal gånger att hela klubben drar åt samma håll, för färgerna, för märket och för tröjan.

“När man inte vet om all information så är det lätt att hitta syndabockar och just nu är syndabocken Branca.”, sa Moratti så tidigt som igår om Branca. Ett första steg har tagits till att försvara sportchefen och även tränaren, vad som händer kan vi bara spekulera i men att Moratti har rätt i att vi som inte jobbar inom klubben(trots att vi många gånger varit i direkt kontakt med den) inte vet om allt som har hänt och vilka som har gjort vad, är det enda vi kan göra att lita på att vår president gör det som är klubbens bästa. För där vi är supportrar, föddes Moratti i Inter och vill klubbens bästa.

Avanti Moratti, avanti efter dina visioner för ett starkt Inter, för ett Inter som gör oss stolta och för ett Inter som ska tillbaka till toppen.