Inters vinnande era varade många år. En ny kanske påbörjas i år eller senare. Men det är inte den slutet på den vinnande eran och det eventuella påbörjandet av en ny vinnande era som den här texten kommer handla om. Den era som har avslutats är Julio Cesars, den som påbörjas är Samir Handanovic.

Julio Cesars era i Inter varade 7 långa år. En okänd brasiliansk målvakt kom till Inter och bar vidare den stolta traditionen av duktiga målvakter som Inter har haft. Toldos era tog slut, Julio tog över och vaktade målet i sju år. En sju års saga med toppar och dalar. Med leenden och med tårar. Med räddningar och med tabbar. Under den här perioden är de enda målvakter som har kunnat mäta sig med Julio Cesar varit Gianluigi Buffon och Iker Casillas. Att Julio är ett fenomen, är det inget snack om. Den gode Buffon erkände själv en gång i tiden att Julio Cesar för stunden var bäst i världen och vem vet bättre än den som i modern tid har varit den bästa målvakten i världen under längst period?

Julio, som Buffon, som Casillas, är alla målvakter som man aldrig vill ersätta. Som man vill se vakta stolparna för sitt lag hur länge som helst och som man aldrig vill skiljas ifrån. Målvakter som länge vaktar sin bur och som sedan är svårersättliga. Alla fina sagor och alla eror har ett slut. Julio Cesars slut har kommit och han kommer i dagarna att bli klar för QPR i London. Hans fru tar idag farväl av Inter och tackar alla fans samt Moratti, Bedy Moratti och även Marco Branca. Just Branca, som troligen är en av de direktörer som insisterat mest på att bryta Julio Cesars kontrakt(4.5 miljoner euro x 2 år) som innan skatt är värt runt 19 miljoner euro, för att frigöra pengar till en ersättare samt andra spelare.

Julio Cesars era förtjänar ett vackrare slut än så här och ett ordentligt tack från de supportrar som fortfarande älskar honom över allt annat. Julio Cesars era förtjänar ett vackrare slut än att tvingas flytta från den klubb, de supportrar och den stad han själv älskar. Det Julio Cesars era förtjänar mest, är en värdig ersättare. En som kan erövra Inter på samma sätt som Julio en gång i tiden själv gjorde. Där är Handanovic det perfekta namnet. Slovenen är i nuläget en mer färdig målvakt än Julio var när han kom till Inter och därför finns det ingen som helst möjlighet för Julio att stanna, om klubben valt att satsa på den fem år yngre Handanovic, som dessutom har mindre än hälften så hög lön som Julio.

Hur mycket vi än älskar Julio, så förtjänar Handanovic, som Julios ersättare vårt fulla stöd. Precis det stöd om Inter och även Branca gav Julio Cesar när de tog in honom och gav honom förtroendet trots att ingen ens visste vem han var. Behandlingen av Julio kan inte Handanovic beskyllas för. Så vi tackar Julio för allt han har gjort för Inter, precis som Julio också borde tacka Inter. Nu är det dags för en ny målvakt att påbörja en ny era. För en ny kejsare att bygga sitt imperium. För när en kejsare lämnar, faller ett imperium ofta om ersättaren inte är tillräckligt bra. Något säger mig, att vi som ska följa det nya imperiet och som kommer påverkas av det, inte behöver vara särskilt oroliga.

Grazie Julio. Lycka till Samir Handanovic, det är en stolt målvaktstradition du har valts till att ära. Erövra våra hjärtan, precis som Julio gjorde.

Missa inte min tidigare text till Julio Cesar