Fotbollsstjärnor 2013 – Samir Handanovic

November 30, 2012 23:19
( )

De ivriga serberna råkade nästan i slagsmål. De hade alla bråttom att plocka upp bollen som låg i Sloveniens straffområde. De knuffade på varandra, skrek på varandra. ”Jag tar straffen!”

”Nej jag gör det!”.

”Glöm det, jag gör det!”

Erfarenheten avgjorde i slutändan och ledaren Nemanja Vidic la upp bollen på den vita punkten. Han kunde ha kvitterat till 1-1 i kvalspelet inför EM 2012 och tagit Serbien till slutspelet. Arenan förvandlades till en visslande tryckkokare, Vidic saktade in stegen just innan han skulle slå straffen och skickade bollen i den slovenske målvaktens handskar.

 

”När serberna började bråka blev det klart för mig att de var nervösa. Jag väntade på att Vidic skulle visa vad han skulle göra och efter det var det ganska enkelt”, sa Samir Handanovic, som blev landets hjälpte och Estlands hjälte den 11 oktober 2011. Tack vare den räddade straffen så kvalificerade sig det lilla baltiska landet till EM-slutspelet för första gången i historien. De visade sin tacksamhet – Handanovic fick en back av det estniska ölet Saku Originaal.

 

Lyssna nu, blanda inte ihop Handanovic och Handanovic. Det här handlar om Samir och du har kanske hört om hans kusin Jasmin. Han spelar också i slovenska landslaget och har också bosniska rötter. Den sex år yngre Samir växte däremot upp i italiensk fotboll. Han kom till Udine redan som 21-åring efter att bara ha spelat några få matcher i slovenska ligan. En oerfaren nybörjare.

 

”Hans talang gick inte att undivka för våra scouter. Samir var redo att börja arbeta och han hittade perfekta möjligheter att växa”, sa Giampaolo Pozzo, Udinese ägare, en klubb som har gjort stjärnor av många okända spelare. För att bara några av dem: Oliver Bierhoff, Marcio Amoroso, Vincenzo Iaquinta, Martin Jörgensen, Sulley Muntari, Fabio Quagliarella, Antonio Di Natale, Asamoah Gyan, Gökhan Inler, Alexis Sanchez.

Samir Handanovic, som började spela fotboll i den lilla staden Domzale, passar också in på den listan, även om han tog lite tid åå sig för att lyckas i Udinese. Han fick erfarenhet först på lån hos Treviso och Rimini.

 

”Jag behlvde tid för att vänja mig vid den italienska fotbollen, vänja mig vid mina skyldigheter. Det kanske inte ser ut så, men även målvakterna är en del av ett lags taktiska planer. Även de måste anpassa sig”, säger han när han minns sin början.

 

Sommaren 2007 öppnade sig hans första stora möjlighet när den stabila förstemålvakten Morgan De Sanctis lämnade Udine. Handanovic svarade på bästa möjliga sätt. Han överraskade till och med klubbens president Pozzo. Stadio Friuli såg makalösa målvaktsframträdanden. Den långe och fruktansvärt pålitlige slovenen har fantastiska reflexer, snabba ben och modet att kasta sig sjäv framför anfallarnas fötter. Under sin sista säsong spelade han 49 tävlingsmatcher! Och han förvandlades också till en mardröm för de som slår straffar. Den serbiske giganten Vidic kan berätta historier om det…

Under säsongen 2010/11 räddade Handanovic sex straffar, och kvitterade därmed Giuseppe Moros rekord från 1949. Moro räddade totalt 16 straffar i Serie A. Om Handanovic håller sig frisk och behåller magin så kan han snart sudda ut även det rekordet från historieböckerna. Han förlängde sitt kontrakt med Udinese Calcio till 2016, men det stod klart även vid tiden för kontraktet att han aldrig skulle stanna så länge. Under många år cirklade hungriga rika rovdjur kring honom. Bayern Munchen la ett bud, därefter hörde Arsenal och Tottenham av sig. Till sist lyckades Inter, i juli 2012, efter att klubbens unge tränare Andrea Stramaccioni bestämt sig för att släppa den erfarne brasilianaren Julio Cesar. Samir Handanovic ångrar inte att han lämnade Udine.

”Det  här var en möjlighet att komma till en klubb på hög Europa-nivå, där jag kommer att ha möjlighet att vinna stora troféer”, sa den mörkhårige gentlemannen som bor tillsammans med en före detta cheerleader för ett slovenskt basketboll-lag(KK Olimpija).

Källa: Fotbollsstjärnor 2013

Kujtim Spahija
By Kujtim Spahija