Serse Cosmi – Min drömtränare till Inter

Serse Cosmi – Min drömtränare till Inter
February 23, 2012 10:00
( )

Säsongen 2011/2012 kommer jag komma ihåg som ett hejdlöst virrvarr av upp och nergångar för Inter. Inledning med ett totalhavererande under Gian Piero Gasperini, en upphämtning under Ranieri, och sedan ett par hemska matcher mot Juventus och Udinese. Därefter så chockar vi och petar till Milan i derbyt och tar en ordentlig vinstsvit på åtta matcher och man går bara och väntar på nästa oförutsedda vändning i den psykologiska thrillern som är Inter. Den kom minsann och onådigt med 1-0 mot Lecce, fyra insläppta mål mot Palermo och en total förnedring med 4-0 på Stade Olympico i mötet med Roma. Novara, Bologna och nu senaste en kastrering i slutsekunden mot Marseille. Detta sparkar åter liv i rykten om tränarbyten i Inter och jag tänkte hoppa på den karusellen och lägga fram en av mina favoriter till jobbet, ifall Ranieri skulle få smaka på en av Morattis, som jag antar, väldigt dyra skor.

För er som inte läst och tagit in mina åsikter tidigare, eller som har gjort det och förträngt det… eller bara gått vidare med era liv, så är jag lite av en sucker för att hoppas och tro på det udda. Om jag fick välja ut en tränare till Inter, inom måttliga gränser. Jag som alla andra skulle väl ta Mourinho som förste tränare och ha Spalletti och Ferguson som reservplaner ifall Mourinho känner sig snuvig eller liknande, men detta förbisett – Mitt val är Serse Cosmi som förste tränare och Marco Materazzi som andre tränare!

Cosmi, är femtiosex år gammal, tränare för US Lecce och född i Perugia. Marco Materazzi trettioåtta år, slog igenom i sin spelarkarriär för Perugia och är född i Lecce. Det finns något samband däremellan, vad för samband det rör sig om, kan man fråga sig. Båda får hur som helst sina genombrott i dåvarande Serie A-klubben Perugia i början av 2000-talet. Serse Cosmi själv har ingen professionell spelarkarriär bakom sig, utan han har jobbat sig från absolut ”niente” upp till Serie A-coach. Cosmi är utbildad lågstadielärare och spelade på amatörnivå på fritiden och började sedan som tränare för ett lokalt lag vid namn ”Ellera” som coach för deras U18-lag i slutet av 80-talet. Därefter börjar klättringen uppåt som smålagstränare där han drar lokala lag upp till Serie D och vidare därifrån och hans debut för Perugia i Serie A blir klar år 2000 och skulle vara i fyra år. Under dessa år får Serse Cosmi fram världsspelare som just Marco Materazzi, men också Fabrizio Miccoli, Fabio Liverani och Fabio Grosso.

Efter Cosmis fyra år i Perugia så tog han över Genoa som halkat ner i Serie B och tog dem tillbaka upp samma säsong. Varefter han lämnade klubben och Genoa blev degraderade till Serie C1 efter att de fifflade med lite uppgjorda matcher och annat som varit populärt på 2000-talet. Cosmi tog istället över Udinese efter Spalletti och Cosmi lyckades kvala in Udinese till Champions League efter att ha slagit Sporting Lissabon. Därefter går det lite sämre, och Cosmi får kicken från Udinese, och tar jobb hos Brescia, och får kicken, däremellan är det Livorna, sen Palermo, där han får gå… efter fyra matcher, men det här är lite propagandaaktigt, så jag tittar åt andra hållet när det kommer till motgångarna.

Det som jag gillar med Cosmi är hans passion för fotbollen. Det finns underbara exempel på honom över hela nätet där han bevisar den energin han utstrålar vid varje match [youtube id=”5xDk7JWTyJ8″ width=”600″ height=”350″] (En liten ihopklippning av Cosmi, speciellt bra när han är inne på planen och skäller ut Juventusstjärnan Pavel Nedved efter noter).

Serse Cosmi är en karaktär, en Marvel-figur nästintill, med skrik och vrål som en del av hans trademark och image. Kraften i hans kroppsspråk, likväl som hans keps och getskägg som han alltid haft. Han gjorde sig ökänd i Palermo genom att tvinga spelarna att glo på porrfilm tillsammans i spelarbussen för att tagga dem inför matchen. Hur motbjudande tanken än är och  hur totalt politiskt inkorrekt det må vara, men är det inte en riktigt cool idé?

Han kanske inte är ”The Special One”, men han är sannerligen ”special”.  Jag tror att hans karisma och sinnelag är precis vad Inter behöver. Pazza Inter ska ha en riktigt ”pazza” tränare också!

Serse Cosmi är lite som stereotypexemplaret för den semi-rasistiska  ”Sällskapsresan”-liknande fördomen om en vulgär och lite småsliskig italienare och jag kan inte undgå att älska en sådan typ av karaktär. Serse Cosmi har lite av eldsjälen som kan ge spelare en stenhård spark framåt, mycket likt den Juventus-spelaren Mauro Camoranesi gav vår mittfältare Pelé 2008

[youtube id=”TEISS7k7TB0″ width=”600″ height=”350″] (Den sparken är bland de fulare kappningarna jag sett under en Intermatch, det är en lårspark som gamle K1-legendaren Ramon Dekkers varit stolt över, men som inte platsar på en fotbollsplan),  men det är just vad ett tröttnade lag behöver. Titta på Lecce som ständigt håller hus längst ner och krigar för Serie A-kontraktet varje år. Titta på den underhållande fotbollen som Lecce spelar och hur varenda spelare krigar för varenda boll. Där har vi något som topplaget Inter, med världsspelare som Diego Milito, Wesley Sneijder, och Javier Zanetti, kan lära av bottenlaget Lecce med spelare som, Daniele Corvia, Carlos Grossmüller och Moris Carrozzieri. Cosmi har viljan och passionen som jag inte tror att Ranieri har.
Det senaste mötet mellan Lecce och Inter slutade 1-0 till Lecce…  

 

By Editorial Staff