Inter 104 år: SempreInter.com hyllar Marco Materazzi – Enter the Matrix

March 9, 2012 10:00
( )

Idag, den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. Vi fortsätter vår parad längs minnenas aveny med ett spelarporträtt om en nutida blåsvart krigare som inte lämnar någon oberörd.

För ett tag sen så fick jag frågan om vem min absoluta favoritspelare genom alla tider var.
Det är en svår fråga, det har onekligen funnits mängder av stora spelar, såväl i Inter-tröjan som i andra lag. Många skulle kanske överväga den frågan, men för mig är min favoritspelares namn lika enkelt och solklart som mitt eget namn.
Marco Materazzi!

Marco Materazzis hemmaställ är första fotbollströjan jag köpt på plats i Milano, sommaren 2007. Nyinsatt i laget var jag på semester med familjen i Italien och hamnade inte helt förvånande på San Siro. Det var mitt första besök på den stora teatern som tar över 80.000 åskådare. Total antiklimax var att de just då höll på att lägga om gräsmattan och allting var ihoprullat och endast den gråa bottnen av arean syntes. Utanför arenan var det dock packat med försäljare som vanligt och där köpte jag min första taskiga kopia av en Inter-tröja för tolv euro. Noterbart är att som är ny inför den italienska fotbollen, som håller på ett lag där Zlatan Ibrahimovic dominerar anfallet, och ändå inte välja hans namn i mängden. Jag erkänner att Zlatans tröja var mitt mål, men när jag stod och valde så valde jag den italienske mittbacksklippan framför den svenske stjärnstrikern. Varför?

Jag har inte den blekaste aning, men jag ångrar det inte för en minut.

Senare 2008 så gick jag runt med samma Materazzi-tröja i Frankrike. Mannen som, enligt fransmännen, mördade VM-finalen 2006. Fransmän som skrek efter mig när det läste syndarens namn på min spinkiga fjortonåriga rygg. Det finns ingenting i hela min garderob som jag är mer stolt över. Sedan dess har billiga Marco Materazzi-tröjan hängt med på varenda idrottslektion genom hela gymnasiet, jag har burit den med hakan högt under varenda stormatch som man sett på åtskilliga O’learys-barer runt om i stan. Det är sjukt hur mycket vikt en människa kan lägga på en till synes obetydlig materiell sak.

Vem kan göra en match så intressant som Materazzi? Vem har den karisman och den utstrålningen som Matrix besitter? För mig så är det precis det man letar efter i en Inter-ikon. En laglojal spelare med något som gör honom speciell och sticker ut från alla andra. Alla har vi sett bilderna på Materazzi när han reser sig upp och skriker med blodet från hans spräckta ögonbryn rinner ner längs ansiktet. Vem annan än Matrix lyckas få tag på fjärdedomarens displayskylt och försöker byta in sig själv en minut in i matchen? Minnena från Derbyt då Inter slår Milan och Grande Matrix springer in med en Berlusconi-mask över ansiktet och firar segern med armarna runt Muntari och Milito. Adrenalinet som pumpade inom mig när Balotelli sliter av sig sin tröja i en match, som jag vill minnas var mot Barcelona, slänger den på marken och spottar på den. Vem är först fram till Mario med en hand i hans ansiktet och förklarar att man inte behandlar klubben på det sättet? Jag tror att svaret är tydligt. Jag minns Champions League-matchen mot Valencia som slutar i stort slagsmål mellan lagen. David Navarro knäcker näsbenet på Nico Burdisso (vilket jag själv fantiserade om att göra ett par gånger, enligt mig är Burdisso utan konkurrens den sämste spelare jag sett i Inter-tröjan), Julio Cruz och Ivan Cordoba jagar efter och försöker sitta bästa med att sparka till Navarro. Jag vill minnas att Cuchu sitter på läktaren i den här matchen, men är ändå med och slåss lite grann. Materazzi är Inters pitbull och han är känd för att vara hårdförd i allt han gör, därav att han har fått mycket kritik i sin karriär för att spela fult och tackla för att skada. Ren förstörelse av fotbollen. Marco Materazzi är den som är först och kanske den enda som är framme för att tacka domare och Valencia-spelare för en god match.

Jag vet att jag inte pekat ut de stora stunderna i Materazzis karriär, han var avgörande på många sätt när Italien tog VM-guld 2006. Det finns säkert spelare som har åstadkommit så mycket mer än vad Materazzi har gjort i sin fotbollskarriär. Men det finns ingen spelare som har åstadkommit så mycket för mig som just Marco Materazzi. Det finns många spelare som jag räknar som favoriter och det finns många stora spelare. Men det finns bara en Marco ”Matrix” Materazzi…
… och det är jag glad för.

Därför skulle jag nu vilja att vi alla sluter upp runt min personliga favorit med ett samstämmigt:
Tutti Pazzi Per Materazzi!


Den inramade Materazzi-tröjan som numera hänger på min vägg!

By Editorial Staff
Close

Subscribe

to our newsletter