Inter 104 år: SempreInter.com analyserar Calciopoli – Sanningens relativitetsteori – en studie i hur man fabricerar fakta

<!--:sv-->Inter 104 år: SempreInter.com analyserar Calciopoli – Sanningens relativitetsteori – en studie i hur man fabricerar fakta<!--:-->
March 9, 2012 22:00
( )

Idag, den 9:e mars 2012 fyller FC Internazionale 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. En av de största händelserna som påverkat Inter’s 104 åriga historia var när Calciopoli briserade som en bomb under våren 2006. Dess efterverkningarna har ännu inte riktigt avgjorts, i alla fall juridiskt då överklaganden är att vänta. För alla Interisti var Calciopoli en upprättelsens dom medan för Juventus var det startskottet för ett massmedialt propaganda krig fyllt av lögner som hade gjort Nazi-Tysklands propagandaminister, Joseph Göbbels, grön av avund.

Publicerad 20/07-2011

Idag gick det italienska fotbollsförbundet, FIGC, som väntat ut med beskedet att man inte tänker ta tillbaka Scudetton gällande säsongen 2005/2006 från Inter. Med röstsiffrorna 23 för, 2 emot och 1 nedlagd röst gällande frågan ifall Inter skulle få behålla Scudetton, beslutade idag FIGC’s exekutiva kommitté det som vi alla redan visste skulle ske. Pga denna sanslösa soppa gör vi här en snabb tillbakablick över vad det faktiskt var som hände idag samt på vilka grunder det skedde.

I den pågående rättegången i Neapel mot Moggi och hans kumpaner, har Moggi’s juridiska team presenterat s.k. ”nya” bandupptagningar innehållande Inter’s dåvarande president, den numer avlidne Giacinto Facchetti, samt domarcheferna för att argumentera för sin lagtolkning gällande begreppet ”exklusiv kontakt”, dvs att det var fler än Moggi & co som hade kontakt med domarna och deras chefer och därför är kontakten Moggi haft med domarcheferna inte exklusiv och därmed är antingen alla skyldiga eller oskyldiga. Det som diskuteras och som ska fastställas i domstolen i Neapel är således den juridiska tolkningen av begreppet ”exklusiv kontakt” dvs vart går gränsen för att kontakten ska vara otillbörlig, t. ex: går gränsen vid all form av kontakt som åklagare Palazzi hävdar eller är det innehållet eller naturen av kontakten som är det relevanta och därför ska avgöras från fall till fall. Till saken hör att Inter ALDRIG förnekat att man haft kontakt med domarcheferna, t. ex. så har president Moratti i en lång intervju med Corriere Dello Sport några dagar efter Italiens 4:e VM-guld hade säkrats i Augusti 2006, öppet deklarerat att alla lag (därmed även Inter), på uppmaning av domarcheferna, ombetts att vädra alla eventuella missnöjen rörande domarbeslut tagna under matcherna internt med domarcheferna för att slippa den massmediala smutskastning som pågick då, innan Moratti avslutade med att uppge Inters till dags dato ENDA officiella hållning gällande samtalen med domarcheferna: ”att diskutera [med domarcheferna] i sig är inte ett övertramp, utan det är innehållet i samtalen som är relevanta.” [1]

När team Moggi för ca 1 år sedan presenterade en bandupptagning som enligt egen utsago var ”modern av alla avlyssningar”, ringer domarchefen Bergamo till Facchetti och de pratar om allt mellan himmel och jord innan Bergamo för över samtalet till vem som ska döma Inter i nästkommande match. I de bandupptagningar som team Moggi lämnade in till domstolen är det Facchetti som säger: ”ok men ge mig Collina.” Detta innebär de facto att Facchetti försöker påverka valet av domare på samma otillbörliga sätt som Moggi & co har blivit dömda för och därför bör också Inter straffas. Problemet med denna argumentation är bara det att domaren i rättegången i Neapel, Teresa Casoria, underkände just den bandupptagningen som lämnats in av team Moggi som ej tillåten pga att den INTE var originalinspelningen av samtalet ifråga! Med hjälp av tekniska experter kunde man ganska snart fastslå att ljudupptagningen blivit manipulerad (som vanligt i Italien visste ingen hur eller när detta skulle ha skett) men med hjälp av just den expert som team Moggi själva åberopat som experten som bekräftat för de att det är just Facchetti som yttrar orden om att man ska få Collina, dömde de facto ut samtalet och sa att han aldrig i något sammanhang bekräftat att det varit Facchetti som yttrat Collinas namn samt att han bekräftat för domare Casoria att det är Bergamo och ingen annan som yttrar Collinas namn. Ett faktum som alla med en något fungerande hörsel kan höra med egna öron, men dock inte när det gäller Carlo Garganese på goal.com eller ens i den självutnämnda journalistiska objektivitetens förlovade land Sverige, där t. ex. Simon Bank i wannabe-gazzettans nätupplaga basunerar ut att det är Facchetti och ingen annan som vill ha Collina. Till herr Bank’s försvar bör man tillägga att hans artikel skrevs INNAN det uppdagades att samtalet ifråga var en förfalskning, men när det väl kommit fram kanske man kan tycka att en såpass seriös journalist som Simon Bank anser själv att han är, borde skrivit en retraktion där han nämner att han haft fel pga felaktig information? Jag väntar än idag på den artikeln och jag tror mig vänta förgäves. [2] [3]

Direkt efter att det bekräftats att det var INGEN ANNAN än Bergamo som nämner Collina’s namn, går Moggi ut och säger att samtalet som hans advokater i rättegångsförhandlingarna dagarna innan presenterat som ”modern av alla telefonavlyssningar” inte längre är relevant eftersom det spelar ingen roll vem det är som nämner Colliba’s namn eftersom ”alla vet nu om Inter skuld” samt att ”den sanna skandalen är att samtalen med Inter utelämnades”, dvs bevismaterialet som skulle bevisa bortom all rimligt tvivel att Facchetti begått ett brott, är nu helt plötsligt inte längre relevant pga att materialet ifråga visade sig vara en fabrikation. God morgon yxskaft. Mitt i denna juridiska cirkus begär Juventus ”nya” klubbledning att FIGC ska genomföra en ny undersökning där man tar i beaktande de samtal som team Moggi tagit upp i domstolen i Neapel och som inte togs med i den ursprungliga utredningen sommaren 2006 samt att man fråntar Inter scudetton som tilldelats Inter för säsongen 2005/2006. Här måste diskussionen pausas och 2 saker belysas: [4]

1) Att de som skötte utredningen 2006, under det som numer går under namnet Calciopoli 1, ansåg inte att bandupptagningarna där Facchetti och Moratti pratar med domarcheferna som juridiskt relevanta. Detta kan tyckas orimligt eller konstigt men då samtalet som kallats för ”modern av alla telefonavlyssningar” i dagsläget samt efter närmare granskning visat sig inte vara något som skuldbelägger Inter, utan snarare tvärtom bekräftar Inter’s officiella hållning att man förvisso diskuterat med domarcheferna men ALDRIG försökt påverka vilken domare som dömer vilken match, så kan man räkna ut med arslet och en röd krita varför de som skötte utredningen 2006 ansåg dessa samtal som irrelevanta och därmed inte tog med dem när man väckte åtal. I vart fall är polisens agerande ingenting som Inter kan lastas för och att påstå att personer inom Inter på ett eller annat sätt talat om för polisen hur de ska sköta sitt jobb är en mycket grov anklagelse som man bör iaf ha någon tillstymmelse till bevis för att påstå, men som undertecknad skrev här ovanför: jag väntar fortfarande på detta och även här tror jag mig vänta förgäves. [5]

2) Inter sökte inte Scudetton för säsongen 2005/2006 såsom de flesta av oss fyller i en studiemedelsansökning och skickar iväg till CSN då detta är en juridisk omöjlighet, utan Inter TILLDELADES Scudetton för säsongen 2005/2006 efter att UEFA krävt av det italienska fotbollsförbundet att inför nästkommande säsong bringa klarhet i vilka lag som ska tilldelas platserna i Europacup-spelet. FIGC’s interimsordförande Guido Rossi utsåg då 3 experter, eller 3 Saggi på italienska, för att undersöka de juridiska möjligheterna kring att utse en ny seriesegrare samt att på så vis bringa klarhet över vilka lag skulle delta i Europacupspelet. Dessa 3 var Gerhard Aigner (f.d. generalsekreterare i UEFA) samt Massimo Coccia och Roberto Pardolesi, professorer inom idrottsrätt. Dessa 3 herrar och INGA ANDRA kom fram till att det var dels juridiskt möjligt samt även juridiskt rätt att tilldela Inter Scudetton för den nyligen avslutade säsongen MEN inte för säsongen 2004/2005, utan den säsongen skulle sakna vinnare helt och hållet och så blev det även som bekant till slut. [6]

Tillbaka till denna soppa, efter att ha konsulterat och konfererat med juridisk expertis så avslog FIGC Juventus begäran pga att preskriptionstiden under gällande lagstiftning gått ut men hänvisade det slutgiltiga beslutet till FIGC’s exekutiva kommitté som idag kom med sin dom att man inte tänker ta ifrån Inter Scudetton från säsongen 2005/2006, detta pga av att man rent juridiskt uppfyller en mer administrativ funktion eller som FIGC’s ordförande Giancarlo Abete sa: ”Vi hade inte tagit tillbaka Scudetton ens om vi kunnat” innan han tillade att han hoppas ”att Inter frångår reglerna gällande preskriptionstiden” samt att ”Juventus har nu de instrumenten till hands att ta sin sak vidare”, och likt ett brev på posten gick Juventus nyligen ut på sin hemsida att man kommer sätta sig i lugn och ro med sina advokater och diskutera hur man processar vidare. I praktiken betyder detta följande:

1) Detta är en alldeles för het potatis för det italienska fotbollsförbundet att besluta om, dels för att man inte har den juridiska kompetensen att göra det samt att detta måste avgöras en gång för alla i en domstol där bägge parter kan höras. Eftersom hittills har Inter ännu inte formellt misstänkts eller åtalats för något brott. För att använda ett språk så alla förstår: till och med i talibanernas Afghanistan har man en domstolsförhandling innan man halshugger någon, denna är förvisso en riggad sådan men likt förbannat har man en domstol för att ge ett uns av legitimitet åt de beslut man tar, så kommer ske även här.

2) Med allra största säkerhet kommer denna röra att hamna i knät hos CONI – Italienska Olympiska Kommittén. Samma kommitté som för övrigt fann Juventus skyldiga till dopingbrott men där de svartvita undslapp straff helt och hållet. Får man inte som man vill där, kommer Juventus med allra största sannolikhet att överklaga till CAS, den internationella sport tribunalen, förutsatt att man får resning för sitt mål.

Där är vi nu i dagsläget och frågan man ställer sig är: varför håller Moggi och Agnelli på så som dom gör när de gång på gång fått ge sig och verkar sakna ett uns av bevis för att överhuvudtaget ens kunna komma nära möjligheten att sätta dit Inter? Svaret är mycket enkelt: det handlar INTE om att de facto vara oskyldig, det handlar om att FRAMSTÅ som att man är oskyldig. I dessa dagar, då man i Storbritannien diskuterar lagstiftning för att sätta ett tak för den andel som privat-ägda företag ska få lov att inneha i ett medieföretag som ger ut t. ex. en tidning eller sänder TV för att på så sätt hindra de från att förvanska sanningen samt begå lagbrott för att smutskasta ägarnas politiska meningsmotståndare (som skett på de brittiska öarna), bör man komma ihåg att FIAT koncernen (som även innefattar Ferrari) är den näst största minoritetsägaren i Gazzetta Dello Sport samt att Tuttosport är en uttalad pro-Juventus tidning medan Moratti’s Sara’s enbart har Inter Channel med ca 70.000 abonnenter att sätta emot. Detta i ett land där 70% av befolkningen får sina nyheter från de privatiserade radio och tv-kanalerna samt tidningarna som till en överväldigande stor majoritet ägs eller kontrolleras av Berlusconi samt hans affärskompanjoner i FIAT. [7] [8]

Sanningen är i dessa vitsvartröda kretsar således varken intressant eller ens särskilt relevant utan den är endast ett trasigt verktyg för att förvanska och förvränga det som faktiskt ägt rum, samt att synen man har på sanningen påminner mer än något annat om relationen Berlusconi haft med den underåriga lyxprostituerade flickan Ruby….

Sono orgoglioso di essere Interista!

[1] Intervjun Massimo Moratti gjorde den 31:e Augusti 2006 med pappersupplagan av Corriere Dello Sport återgiven i Gazzettan

[2] Berlusconi ägda Mediaset rapporterar från domstolen i Neapel om samtalet som Team Moggi kallat för ”modern av alla telefonavlyssningar” men som avfärdats av experten Roberto Porto som felaktig samt att samme expert bekräftar för domstolen att det är Bergamo som säger Collinas namn. Detta plus själva telefonsamtalet

[3] Simon Bank’s artikel i Aftonbladet som är fylld av faktafel

[4] Länk till en Juve-sida där Moggi hävdar att det spelar ingen roll vem som nämner Collina’s namn i det som de själva kallat för ”modern av alla telefonavlyssningar”

[5] Polismannen Auricchio vittnar i domstolen i Neapel att han under den första utredningen INTE ansåg att samtalet mellan Facchetti och Bergamo var relevanta

[6] Gerhard Aigner bekräftar att han tillsammans med Massimo Coccia och Roberto Pardolesi blev ombedda av FIGC att undersöka vem som skulle tilldelas Scudetton efter påtryckningar från UEFA.

[7] RCS Mediagroups ägarstruktur i andelar aktier där

[8] RCS Mediagroups egna hemsida där det står att de ger ut Gazzettan 

By Nima Tavallaey Roodsari
Close

Subscribe

to our newsletter