Inter 104 år: SempreInter.com hyllar Derby della Madonnina – Exklusiv INTERvju med f.d. AC Milan-spelaren Jesper Blomqvist: ”Pressen ligger på Inter!”

<!--:sv-->Inter 104 år: SempreInter.com hyllar Derby della Madonnina – Exklusiv INTERvju med f.d. AC Milan-spelaren Jesper Blomqvist: ”Pressen ligger på Inter!”<!--:-->
March 9, 2012 16:00
( )

Idag den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. Trots att vi idag spelar en bortamatch mot Chievo så är uppladdningen inför ett derby bland det mest plågsammaste, underbaraste och nervkittlande som finns. Därför är det riktigt kul att få prata med någon som faktiskt har spelat ett Milano-derby. Intervjun gjordes inför vårderbyt 2011 när Inter hade vid seger gått upp jämsides upp i tabelltopp med AC Milan.

Vi fortsätter vår uppladdning inför det hetaste Derby della Madunina i mannaminne genom att stämma av med en som faktiskt spelat ett Milanesiskt derby, nämligen ingen mindre än den ende svenska fotbollsspelaren genom historien som vunnit en trippel, den f.d. AC Milan samt Manchester United yttern Jesper Blomqvist.

Hur märkte du som spelare att det vankades derby?

Jesper: ”Det började märkas redan veckan innan då bevakningen från massmedia intensifierades och man kände att snart kommer man spela en match som betyder mer än en ‘vanlig’ match. Sedan är ju kanske inte just Milanoderbyt det hetaste derbyt jag spelat i.”

Ja du har ju även spelat Manchester derby, upplevde du den matchen som hetare?

Jesper: ”Ja just den första matchen mot Man City var väldigt speciell av flera anledningar. Dels för att det var första gången på flera år som lagen möttes då City hade kommit upp i Premier League för första gången på ganska länge, vilket gjorde att trycket från läktarhåll innan matchen samt under själva matchen var enormt stort. Sedan var det så att i United på den tiden fanns det 5-8 spelare som i princip fostrats i klubben vilket gjorde att deras inställning smittade av sig på oss som var utlänningar, medan jag skrev på för Milan i samma veva som Bosman-domen föll och därför var det en enorm ruljans på både spelare och tränare under min tid där, vilket är väldigt ovanligt i Milans historia.”

Det finns ju flera matcher som har derbykaraktär men som inte är riktiga stadsderbyn såsom t. ex: Inter – Juve samt Liverpool – Manchester United, hur skulle Manchester-derbyt stå sig i jämförelse om du skulle ta med den typen av matcher i beräkningen?

Jesper: ”Ja utan tvekan är Manchester United – Liverpool den absolut hetaste matchen som jag spelat. Den är väldigt laddad på så sätt att även när vi befann oss på uppvisningsturnéer i Asien och spelade träningsmatcher mot Liverpool så kände man hur dessa matcher betydde extra för alla i klubben.”

Vilket är ditt främsta intryck av ett Milano-derby samt vilket är ditt tråkigaste alternativt gladaste derbyminne?

Jesper: ”I och med att San Siro är en såpass stor arena som den är var det ju nästan aldrig slutsålt förutom i stormatcherna som t. ex. i derbyt vilket bara det gjorde ett stort intryck på mig. Men i övrigt så har jag faktiskt inte så goda minnen från Milano-derbyt då jag bara mötte Inter en gång när jag spelade i Milan och den matchen förlorade vi dessutom.”

Vilket av dessa två lag ser du mer som ‘ditt’ lag, United eller AC Milan?

Jesper: ”Jag håller faktiskt lika mycket på båda lagen, mest för att jag är ingen sådan person som håller särskilt extra på något lag och jag uppskattar min tid i vardera klubb lika mycket. Men det är klart att jag följer Milan lite mer nu när Zlatan spelar där, absolut.”’

Vad tycker du är skillnaden mellan Premier League och Serie A när du spelade kontra skillnaden idag?

Jesper: ”På min tid så var de italienska lagen mycket mer taktiska och tekniska än lagen i England där det var mycket högre intensitet än i Italien men även mestadels en sparka och spring fotboll. Nu för tiden så har de engelska blivit mycket bättre på det taktiska och den tekniska biten samtidigt som man behållit en väldigt hög intensitet, där har de italienska lagen sina problem.”

Du gjorde ju någonting som är helt omöjligt för en spelare att göra i dagens läge, dvs att gå direkt från allsvenskan till Serie A samt inte vilket lag som helst utan ett topplag dessutom. Hur upplevde du den omställningen? Det måste ha varit en enorm skillnad på i princip allting när man jämför Kamratgården med Milanello?

Jesper: ”Ja det var en enorm skillnad samt omställning precis som du säger, för trots att jag redan hade varit med om rätt mycket i både landslaget och IFK Göteborg i Champions League och också redan spelat på San Siro, Camp Nou och Old Trafford så var jag inte förberedd alls på den enorma skillnaden som det faktiskt är att gå från allsvenskan direkt till Serie A. Dessutom så spelade jag i princip varenda match första halvåret med Milan, så det är väl tur att man inte förstod någon italienska i början haha.”

Man har ju hört väldigt mycket om att det ska finnas en varm familjeliknande stämning i Milan, underlättade inte den stämningen omställningen från Sverige till Italien?

Jesper: ”Det som var väldigt jobbigt var ju att jag kunde ingen italienska alls när jag skrev på och hade ganska svårt med språket i en början. Sedan genomgick laget en enorm generationsväxling plus att Bosman-domen hade precis fallit som sagt så det var en enorm omsättning på både spelare och tränare, t. ex. hade jag 3 olika tränare under min tid i Milan. Men Paolo Maldini var en av de som hjälpte mig mycket i början men den jag fick bäst kontakt med var Ambrosini som jag är jämngammal med.”

Har du någon kontakt med någon spelare från din tid i Milan och Manchester United?

Jesper: ”Nej, jag har ingen djupare kontakt med någon i Milan men däremot när jag vara nere nu senast och hälsade på däruppe på Milanello så kom Ambrosini fram och vi snackade lite. När det gäller lagkamraterna i Manchester United så spelar jag ju fortfarande ibland uppvisningsmatcher i Asien med Ronny Johnsen och Andy Cole.”

Vem tycker du är den absolut bästa spelaren du haft som lagkamrat?

Jesper: ”Ja jag har ju haft den förmånen att ha spelat i samma lag som väldigt många fantastiska fotbollsspelare men en som sticker ut är ju han som spelade på samma kant som jag själv, Paolo Maldini. Han spred en sådan harmoni och sådant lugn att man aldrig kände någon panik när han var på plan.”

Vem tycker du är den absolut bästa tränaren du haft?

Jesper: ”Helt ärligt kan jag inte välja mellan Sir Alex och Roger Gustavsson trots att de är väldigt olika som ledare. Sir Alex styrka är att han drar sig inte för att ta några obekväma beslut om han anser att det är för lagets bästa och på så sätt är han väldigt tuff och vem kan säga att han haft fel med facit i hand? Roger Gustavsson lämnade aldrig något åt slumpen, han var väldigt noggrann i hur han förberedde oss spelare inför varje match och han ingav ett enormt självförtroende vilket gör att man kände en otrolig trygghet som spelare.”

Du är ju den ende svenska fotbollsspelaren samt en av väldigt få fotbollsspelare i historien som varit med och vunnit en trippel. Hur ser du på det idag när du tittar tillbaka på dte du åstadkommit kontra hur du såg på det när du fortfarande var aktiv?

Jesper: ”Numer njuter jag av det och jag är väldigt stolt över det jag lyckades uppnå i min aktiva karriär medan när man fortfarande håller på och spelar är man ju lite fartblind och bara blickar framåt och man är aldrig nöjd med något på grund av att man vill hela tiden vinna mer. Men så måste det nog vara när man fortfarande är aktiv annars så slutar man utvecklas som spelare.”

Bortsett från hans sista säsong i Inter då han vann skytteligan finns det ganska tydlig statistik på hur få mål Zlatan gör de 2-3 första månaderna direkt efter juluppehållet. Dessvärre för honom spelas ju åttondelsfinalerna i Champions League alltid runt februari, vad tror du denna konsekventa formsvacka beror på?

Jesper: ”Nu vet jag ju inte om det verkligen är så som du säger men om man tittar enbart på den här säsongen i Milan så tycker jag att Zlatan bar hela Milan de första 15 ligaomgångarna. Sedan är ju han den spelartypen som är väldigt fysisk och tung vilket gör att det faktum att han i princip aldrig vilar sliter otroligt mycket på honom. Detsamma gäller alla spelare och lag som alla genomgår en liten dipp direkt efter juluppehållet och då gäller det att rotera. Men å andra sidan så är Zlatan en sådan spelare som alltid varit livsviktig för alla lag han spelat i vilket gör att han aldrig får någon vila och då är det inte lika lätt att rotera med honom.”

När vi ändå är inne på Champions League vilka 2 lag tror du kommer stå på Wembleys gräsmatta?

Jesper: ”I den ena semifinalen kommer Real Madrid och Barcelona mötas och det är en helt öppen historia som är helt omöjlig att tippa i dagsläget. I den andra semifinalen tror jag att vinnaren av mötet Chelsea – Manchester United kommer att slå Inter och gå till final, så ett spanskt lag möter ett engelskt lag.”

Vad tror du om utgången av derbyt nu på lördag och hur pass viktig är den för vilket lag som slutligen vinner Scudetton?

Jesper: ”Matchen på lördag avgör allt eftersom om Milan skulle vinna då är det i princip helt klart att man även vinner ligan. Därför tycker jag att Milan har en liten fördel i att man inte är piskat att vinna då ett oavgjort resultat räcker för att behålla Inter bakom sig medan Inter måste vinna för att gå förbi, så trycket är på Inter, helt klart.”

Slutligen måste jag då även ställa den obligatoriska följdfrågan: hur tippar du att derbyt slutar och vilka gör målen?

Jesper: ”Jag både tror och hoppas på ett kryss men en målrik och händelserik match, säg 2-2 samt att Pato och Cassano målar för Milan och att Eto’o gör Inters mål.”

Då ber jag att tacka så mycket för att du ställde upp samt att jag hoppas att du tippat helt åt skogen och att Inter tar en trippel till.

Jesper: ”Haha varsågod, ja den som lever får se.”

Vill passa på och tacka Jesper än en gång för att han tog sig tid och svarade på våra frågor samt Henrik Edman på Svenskafans Milan-redaktion för hjälpen.

FORZA INTER! 

By Nima Tavallaey Roodsari
Close

Subscribe

to our newsletter