Inter 104 år: SempreInter.com hyllar Derby della Madonnina – Exklusiv INTERvju med Thomas ‘Don Tommaso’ Nordahl: “Inter är pressat att vinna”

<!--:sv-->Inter 104 år: SempreInter.com hyllar Derby della Madonnina – Exklusiv INTERvju med Thomas ‘Don Tommaso’ Nordahl: “Inter är pressat att vinna”<!--:-->
March 9, 2012 18:00
( )

Idag den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. Trots att vi idag spelar en bortamatch mot Chievo så är uppladdningen inför ett derby bland det mest plågsammaste, underbaraste och nervkittlande som finns. Hur upplever man derbyt om man vuxit upp med att se sin pappa spela otaliga derbyn?

Inför derby della Madonnina på söndag kväll intervjuade SempreInter.com’s Nima Tavallaey mannen som introducerade italiensk fotboll för en hel generation i Sverige på 1990-talet via det legendariska programmet Uno Kryss Due på den klassiska tiden 14.00 på Söndagar på TV3, nämligen Thomas ‘Don Tommaso’ Nordahl.

De allra flesta känner till att du är mer eller mindre uppvuxen på Milanello i och med att din pappa spelade i Milan, men många av våra yngre läsare känner inte till din karriär som fotbollsspelare och att du var proffs i Italien, vad kan du berätta om det?

Thomas: ”Jag var ju redan landslagsspelare i svenska landslaget när jag spelade i Örebro när Juventus beslutade att värva mig. Men efter att jag skrivit på för klubben så blev det importstopp i Italien för utländska spelare och jag blev utlånad till Anderlecht under hela kontraktstiden och min lagkamrat i Juventus Roger Magnusson fick gå till Marseille.”

Hur lång tid innan själva matchen märkte man att det snart skulle spelas ett derby? Var det mest under sista veckan som det kändes?

Thomas: ”Det märkte man av de närmaste 2-3 veckorna innan, inte bara under själva veckan, utan det byggs på under flera veckor innan så får det sitt klimax som nu på söndag kväll. Alla derbyn är ju speciella matcher och betyder mer än andra matcher men just Milano-derbyt är lite speciellt för det är 2 lag i yppersta världsklass som möts, som t. ex. Manchester derbyt har blivit under de senaste åren.”

Det är ju omöjligt att diskutera derbyt nu på söndag kväll utan att komma in på en viss Zlatan Ibrahimovic. Vad jag kan minnas så var du den första personen som öppnade för en eventuell flytt till Milan för Zlatan, redan för 2 år sedan…

Thomas: ”Man ska komma ihåg att Zlatan vart ju väldigt nära att skriva på för Milan redan i förra vändan när han skrev på för Inter istället. Sen så pratar jag ju ofta med folk i Milan och fick det intrycket att man skulle göra ett försök att värva honom.”

Hur viktig tycker du att Zlatan är för Milan som klubb samt som lag?

Thomas: ”Zlatan är givetvis en otroligt viktig kugge i det lagbygge som Milan har byggt upp, men i Sverige och i svenska tidningar har man en tendens att överdriva hans påverkan på Milan. Det skrivs mycket larvigt i stil med att Zlatan har gjort Milan till ett storlag etc. och det är ju inte riktigt sant då Milan har ju vunnit titlar innan Zlatan kom och lär ju fortsätta vinna även efter Zlatan har lämnat (skrattar). Missförstå mig inte, jag har verkligen ingenting emot Zlatan och jag tycker att han har haft en fantastisk karriär men i svensk media har man en tendens att överdriva Zlatans påverkan på sina klubbar åt båda hållen, t. ex.: så vann både Inter och Barcelona Champions League efter att han lämnat klubbarna, och detta skedde inte för att Zlatan lämnade Inter och Barcelona utan man vann Champions League för att Inter och Barcelona var två väldigt bra lag.”

Zlatan anses vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom alla tider håller du med om det?

Thomas: ”Ja det där är ju en generationsfråga egentligen. Det finns några stycken som slåss om det epitetet där som Gre-No-Li, Kurre Hamrin, Nacka Skoglund och visst platsar Zlatan in där, helt klart.”

Det pågår ju som bekant ett annat derby, fast detta utspelar sig på transfermarknaden, nämligen derby di Carlitos. Hur ser du på den affären? Vart tror du han hamnar till slut?

Thomas: ”Jag tror att det är 50-50 vart han hamnar. Vad jag förstått av mina vänner i Milan så har Tevez sagt att han vill till Milan men City har en överenskommelse med Inter. Jag vågar inte spekulera vart han hamnar, det är en taktisk sak: dvs Tevez vilja i kombination med vad han kommer att tjäna, men oavsett vart han hamnar så kommer han till en toppklubb.”

Vilken av klubbarna tror du att Tevez hade passat bäst i, Milan eller Inter?

Thomas: ”Historiskt sätt så är Inter mer argentinskt och Milan brasilianskt, så det kanske spelar roll.”

På tal om brassar i Milan, så har ju Alexandre Pato öppet kritiserat Allegri samt ryktats ha kommit på kant med resten av laget på grund av sin relation med Barbara Berlusconi, hur ser du på Barbara-gate?

Thomas: ”Det där är bara skvaller som diktats ihop för att sälja fler tidningar, man ska ha klart för sig att Milan och Inter är affärsmässiga företag och Milan har satsat väldigt mycket pengar på Pato innan Barbara Berlusconi ens dök upp i Milan. Däremot tror jag att Milan kan tänka sig att låna ut Pato i 2 år till PSG för att han ska mogna ännu mer som fotbollsspelare och återvända och ta en ledande roll i laget. Detta är ingenting jag har hört om, utan det är helt enkelt vad jag tror.

Om vi återgår tillbaka till fotbollen, hur ser du på derbyt på söndag kväll?

Thomas: ”Milan var klara favoriter så sent som för bara 10 dagar sen, men nu tog Inter 5:e raka segern mot Parma i en match jag faktiskt tittade på hemma framför Tv’n. Det verkade som Milito började likna den Milito vi såg under våren 2010 och dessutom så är Sneijder och Forlán tillbaka från skador så att det är jämnt.”

Hur tror du att själva matchen kommer se ut?

Thomas: ”Jag tror att vi kommer få se en väldigt tajt och taktisk match med få mål. Det finns väldigt många stora spelare i bägge lagen och de har respekt för varann så jag tror att det är en individuell prestation som kommer fälla avgörandet.”

Vad tror du att själva resultatet blir?

Thomas: ”Ja du, nu är det ju ingen hemlighet vart jag har mina sympatier men jag tror helt ärligt att det blir 1-1, i en ganska defensiv match. Men det är klart att Inter måste ju spela för vinst medan Milan kan känna sig trygga med ett oavgjort resultat, men skulle Inter förlora då är man tillbaka där man var för 2 månader sedan så på så sätt så står det mer på spel för Inter, bortsett från prestigen som är stor för bägge lagen.

Alltid när vi intervjuar spelare eller f.d. spelare så brukar vi be dom att inte bara tippa resultatet utan även tippa vilka målskyttarna blir. Hittills är Glenn Strömberg stormästare då han prickade in både resultat och målskyttar när han tippade Atalanta-Inter, vågar du utmana Glenn?

Thomas: ”Ja Glenn brukar ju inte ha så många rätt om man ska gå på hans tips i tidningarna (skrattar), nej men skämt åsido jag tippar på 1-1 där Milito och Robinho gör målen.”

Då får jag tacka så mycket för att du tog dig tid och ställde upp och svarade på mina frågor. Till sist, ska vi bestämma här och nu att Blåvitt tar hem SM-Guldet i år?

Thomas: ”(skrattar), tack själv, fast vet du vad? Jag tror faktiskt Göteborg har en riktigt stor chans att vinna allsvenskan, större chans än vad dom haft på flera år…”

Vi på SempreInter.com skulle även vilja rikta ett stort tack till Henrik Edman på Milan-redaktionen på SF för hans hjälp med att få genomföra den här intervjun. 

By Nima Tavallaey Roodsari