Inter 104 år: SempreInter.com minns den ständigt leende måltjuven – Jürgen Klinsmann

<!--:sv-->Inter 104 år: SempreInter.com minns den ständigt leende måltjuven – Jürgen Klinsmann<!--:-->
March 9, 2012 13:00
( )

Idag den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. Den 2:e tysken i den klassiska tyska trion var ett charmtroll med ett bagarcertifikat som aldrig hade långt till vare sig ett leende eller särskilt svårt att hitta nätmaskorna med en fotboll. 

Att sätta bollen i mål är själva essensen i spelet fotboll och är anledningen till att man ens börjar spela fotboll som knatte. Det är inte många av oss f.d. knattar som gjort 16 mål över en hel säsong under någon gång i våra karriärer än mindre ha gjort det i en och samma pojklagsmatch. Men å andra sidan är det inte många av oss som fötts med Jürgen Klinsmann’s näsa för mål.

Jürgen Klinsmann föddes den 30:e Juli 1964 i staden Göppingen i delstaten Schwaben i det som på den tiden hette Västtyskland. Sin professionella karriär som fotbollsspelare påbörjade han först vid 18 års ålder i laget han hade tillhört sedan han fyllt 16, Stuttgart Kickers. Anledningen bakom detta dröjsmål var att Klinsi’s föräldrar ville att han först skulle avsluta sin utbildning till bagare i familjens bageri så att han hade något att falla tillbaka på ifall pojkdrömmarna om att en gång bli fotbollsproffs inte skulle infrias.

Med bagar-certifikatet inramat och inglasat uppe på väggen inne i familjens bageri, tog Klinsi’s karriär raketfart i 2. Bundesliga laget Stuttgart Kickers såväl ordagrant som bildligt talat. Klinsi tränades av dåtidens bästa tyska tränare i sprint, Horst Allman, och lyckades på mindre än 1 år sänka sitt personbästa på 100 m med 0.7 sekunder till 11.0 sekunder. Denna specialträning tillsammans med att Klinsi gjorde 19 mål på 2 säsonger i den tyska andra-ligan gjorde att Stuttgarts stora lag, VFB, fick upp ögonen för den explosiva och vindsnabbe anfallaren och inför säsongen 1984/1985 skrev den nu 20-årige Klinsmann på för ‘storebror’ VFB Stuttgart.

Flytten till den högsta ligan blev en succé som ingen kunnat förutspå då han under de följande 3 säsongerna gjorde totalt 47 mål, med fördelningen 15, 16 och 16 och detta var bara början. Säsongen därpå, 1987/1988, blev han hela Bundesligas skyttekung när han hittade nätet 19 gånger, däribland ett legendariskt mål på cykelspark mot självaste Bayern München, och blev utsedd till Västtysklands bästa fotbollsspelare 1988. Under denna säsong hann självklart 23-åringen med att göra landslagsdebut mot självaste Brasilien den 12:e december 1987 i en match som slutade 1-1, spela ett EM-slutspel på hemmaplan (där man åkte ut mot slutsegrarna Holland i semifinalen) samt att under sensommaren 1988 leda Västtyskland till dess största framgång någonsin i OS-sammanhang när han med sina 4 mål på 6 matcher i allra högsta grad bidrog till den bronspengen laget åkte hem med. Under sin sista säsong, 1988/1989, i VFB Stuttgart mäktade han med 13 mål och var med och förde tyskarna till final i UEFA-cupen, en final som man förlorade mot Napoli med en viss Diego Armando Maradona i laget.

Nu var han etablerad som en av Europas absolut bästa anfallare vilket gjorde att Inter’s president Pellegrini valde att erbjuda honom ett 3-årskontrakt med de nyblivna Italienska mästarna inför säsongen 1989/1990. Det faktum att det redan fanns 2 bland fansen omåttligt populära landsmän till Klinsmann i laget bidrog säkert till att Inter’s dåvarande ledning valde att göra sig av med argentinaren Ramon Diaz och satsa helhjärtat på den tyska linjen, detta och att det gav ytterligare en krydda till stads-rivaliteten mellan Milano-lagen när derbyna numer även blev en liten kraftmätning mellan de eviga rivalerna Västtyskland och Nederländerna när Brehme, Matthäus och Klinsmann skulle ställas mot Rijkaard, Gullit och Van Basten gjorde även sitt till att Klinsi kom till den blåsvarta delen av Milano. Just denna derby-aspekt ställdes på sin spets när Västtyskland och Nederländerna drabbade samman redan i åttondelsfinalen av VM 1990 på Stadio San Siro av alla arenor. Detta mini-derby della Madonnina slutade med klar blåsvart seger efter att Rijkaard skämt ut sig (genom att ha spottat på Völler som svarat med samma mynt och därmed blivit uppvisade på läktaren bägge två) samt att först Klinsmann och sedan Brehme genom var sitt mål säkrat segern för de blivande världsmästarna.

Sin första säsong hos de regerande italienska mästarna slutade med beröm godkänt då Klinsi lyckades näta 13 gånger i ligan, dock räckte detta inte till att försvara fjolårets scudetto. Säsongen därpå förbättrade han sin debutsäsongs målfacit i Serie A med ett mål och gjorde även 3 mål i UEFA-cupen som Inter lyckades bärga för första gången i klubbens historia efter att ha besegrat AS Roma över ett dubbelmöte. Detta gjorde att hans till synes något otekniska uppenbarelse förläts till en början av den kräsna italienska fotbollspubliken eftersom Klinsi kämpade och gav alltid allt och gjorde många viktiga mål. Men under sin tredje och sista säsong i Inter fick han utstå mycket kritik då han endast mäktade med 7 mål i ligan och tillsammans med hela laget underpresterade såpass mycket att man slutade först på en 8:e plats.

Därefter bar flyttlasset till det franska fursteväldet Monaco där han ledde laget till ett ligaguld efter att Olympique Marseille gjort en Juventus och blivit degraderade till League 2 genom att ha riggat matcher och säsongen därpå lyckades man trots de magra resultaten i Ligue 1. nå semifinalen i Champions League där man förlorade mot AC Milan. Efter att ha kritiserat lagkamraternas bristande inställning i Monaco flyttade han till Tottenham där han tillsammans med Darren Anderton, Teddy Sheringham, Gheorge Popescu och Ilie Dumitrescu bildade kvintetten som kallades The Famous Five på grund av den hejdlösa offensiven som dessa 5 herrar bjöd den till Klinsmann i början mycket kritiska engelska fotbollspubliken på. Tiden i Tottenham blev inget annat än en succé då han efter att ha gjort 20 mål i Premier League blivit utsedd till säsongen 1994/1995 bästa spelare i Premier League samt bidragit till att laget slutade på en fin 7:e plats. Efter den fullkomliga succén i England återvände Klinsmann tillbaka till Tyskland och återförenades med Lothar Matthäus i Bayern München där de 2 antagonisterna lyckades tillsammans vinna 1 ligatitel samt klubbens första UEFA-cupguld under säsongen 1995/1996 där man besegrade överraskningslaget Bordeaux i finalen som hade trion Zinedine Zidane, Bixente Lizarazu och Christophe Dugarry i laget efter att Klinsmann slagit målrekord i UEFA-cupen när han gjorde 15 mål på 12 matcher, och detta trots att de inte sa ett ord till varann. Inte blev det bättre under nästkommande säsong när det uppdagades att Lothar Matthäus slagit vad med Uli Höness att Klinsmann inte skulle klara av att göra 15 mål i Bundesliga, ett vad Matthäus förlorade då Klinsi gjort just 15 mål…

I landslaget gick det det minst lika bra då Klinsmann fick lyfta EM-bucklan på Wembley 1996 och blev den tyske spelare som spelat flest matcher någonsin i ett EM-slutspel (13) samt gjort flest mål totalt för Tyskland genom historien i ett EM-slutspel (5) men landslagskarriären slutade i moll när Tyskland blev förnedrat av Kroatien i kvartsfinalen i VM 1998 med 3-0. Sin aktiva fotbollskarriär på klubblagsnivå fick han däremot avsluta i dur när han under våren 1998 återvände till norra London och med sina 9 mål på 15 matcher lyckades rädda Tottenham från nedflyttning till The Championship och är därför fortfarande väldigt älskad av The Yids på White Hart Lane. ‘Klinsi’ gjorde totalt 227 mål på 507 matcher på klubblagsnivå och 47 mål på 108 matcher i Die Mannschaft och är med det målsnittet en av Europas absolut bästa målskyttar genom tiderna, något hans otroliga prisskåp vittnar om. Det faktum att han tar seden dit han kommer och lär sig tala språket flytande samt anammar kulturen är det som gjort att Klinsmann är utöver en fruktad målskytt även en av vår tids mest älskade och respekterade idrottsmän alla kategorier. 

By Nima Tavallaey Roodsari
Close

Subscribe

to our newsletter