Inter 104 år: SempreInter.com minns Spindelmannen – Walter Zenga

Inter 104 år: SempreInter.com minns Spindelmannen – Walter Zenga-->
March 9, 2012 09:00
( )

Idag den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. Vi fortsätter vår parad längs minnenas aveny med ett spelarporträtt om en riktig blåsvart legend, målvakten Walter Zenga.

Spindelmannens riktiga namn är inte som många kan tro en amerikansk småtöntig fotograf vid namn Peter Parker utan han är italienare och vaktade Inters mål i 12 år och satte ett av VM historiens mest svårslagna rekord när han höll nollan i 518 minuter. Det här är historien om Walter Zenga.

Walter Zenga föddes den 28:e april 1960 i Milano och påbörjade sin karriär som professionell fotbollsspelare säsongen 78/79 i Salernitana i det som då hette Serie C1. Det blev bara 3 matcher i klubben för den då 18-årige Walter innan han spenderade följande säsong som ordinarie i Savona men efter bara en säsong gick han vidare till Sambenedettese där han fredade målet i 2 år och var en stor bidragande orsak till att hjälpa upp laget till Serie B. Sommaren 1982 skrev han på för Inter och var tänkt att agera 2:e målvakt bakom den dåtida 2:e målvakten i det italienska landslaget, Ivano Bordon.

Men den unge Walter höjde många ögonbryn under sin debutsäsong då han i sin första tävlingsmatch för Inter i den italienska cupen borta mot Varese stod för en rad fantastiska parader trots att laget förlorade matchen med 1-0. Det blev ytterligare 4 matcher i den italienska cupen säsongen 82/83 för den unge målvakten som fortsatte att imponera och som ansågs på sikt vara Dino Zoff’s store arvtagare inom italiensk fotboll. Zenga imponerade såpass mycket att Inter valde att släppa Ivano Bordon till Sampdoria under mercato-sommaren 1983 och ersatte honom med den nu 23-årige Milano-sonen som stod i Curva Nord och hejade fram sina blåsvarta hjältar som liten.

Zenga tog hela Serie A med storm under sin debutsäsong som uttalad förstemålvakt i världsmästarlandet Italiens högsta liga då han vaktade målet i 30 av 34 matcher matcher men släppte endast in 23 mål, vilket var mindre än någon annan målvakt i Serie A. Succén gjorde att Zenga togs ut i Italiens trupp till de Olympiska spelen i Los Angeles 1984 där han var med och slutade precis utanför pallen, nämligen på den försmädlige 4:e platsen. Medaljmissen till trots så fortsatte den elegante målvakten med de kattlika reflexerna att imponera, även när laget i hans hjärta inte gjorde det. De 2 följande säsongerna 84/85 samt 85/86 cementerade Zenga sin plats i Inters startelva vilket ledde till att han på allvar började att knacka på dörren till A-landslaget.

Precis så blev det då han togs ut av förbundskapten Enzo Bearzot till VM 1986 som tredje målvakt bakom Fiorentina’s Giovanni Galli och Roma’s Franco Tancredi. Säsongen 1986/1987 dominerade Walter Zenga Serie A då han på 29 matcher endast släppte in 17 mål och befäste sin position som Serie A’s och hela Italiens absolut bästa målvakt samt blev utsedd till hela Serie A’s bästa spelare, något många målvakter inte lyckats med både före eller efter. Den här säsongen var Inter ytterst nära att vinna ligan, inte minst tack vare spindelmannen som han nu kom att kallas av Curva Nord, men laget slutade på en 3:e plats efter att nyckelspelare som Karl-Heinz Rummenigge, Alessandro Altobelli och Marco Tardelli gått sönder och scudetton hamnade hos Maradona nere vid foten av Vesuvius.

Trots att han var Serie A’s överlägset bästa målvakt hade han god hjälp av att ha otroliga försvarare framför sig, både i landslaget som i klubblaget, där han tillsammans med Giuseppe Bergomi och Riccardo Ferri bildade en nästintill ogenomträngbar försvarsmur. Däremot var det de uteblivna målen offensivt som gjorde att frustrationen grodde hos den gode Walter som gjorde att han var ytterst nära att efter att ha varit förstemålvakt i EM 1988, var ytterst nära att skriva på för Napoli. Transfern blev aldrig av den följande säsongen, 1988/1989 krossade Inter allt motstånd och tog 58 poäng när man säkrade klubbens 13:e Scudetto. Poängskörden låter i dagsläget inte särskilt imponerande, men man ska komma ihåg att på den tiden fick man 2 pinnar mot dagens 3 vid en vinst samt att antalet lag i Serie A var 18 mot dagens 20.

Detta var Walter Zenga’s första och enda Scudetto med Inter men inte den sista titeln han var med och spelade hem till den blåsvarta delen av Milano. Utöver Scudetton 1989 såg Walter till att Supercoppan togs hem samma år och var med och vann klubbens 2 första UEFA Cup segrar 1991 och 1994. Även på det personliga planet skördade han framgångar då han blev utsedd till världens bästa målvakt av IFFHS 3 år i rad 1989-1991 och utsågs av UEFA till världens bästa målvakt 1990.

Just året 1990 var året då Walter Zenga blev ett hushållsnamn världen över då han tillsammans med Salvatore Schillaci under de magiska sommarnätterna under fotbolls VM i Italien charmade hela världen med sitt fantastiska målvaktsspel och höll nollan i hela 518 minuter tills en viss Maradona hittade Claudio Caniggia och spräckte Zenga’s nolla och hela stövellandets drömmar om att bli världsmästare på hemmaplan när ett catenaccio spelande Argentina tog sig till VM-finalen via straffsparkar. Ett litet plåster på såren fick Italien och Zenga när man i bronsmatchen slog England med 3-1 men detta blev det sista stora mästerskapet med Walter Zenga som Italiens förstemålvakt eftersom laget missade att kvalificera sig till EM slutspelet i Sverige 1992. Även på klubblagsnivå började Zengas stjärna att dala och spindelmannens sista framträdande i blåsvart kom den 11:e maj 1994 i UEFA Cup finalen mot Austria Salzburg när man tack vare ett Wim Jonk mål tog klubbens 2:a seger i UEFA Cupen.

Sommaren 1994 flyttade han till Sampdoria när Inter bytte honom och Riccardo Ferri mot Gianluca Pagliuca. Det blev 2 säsongen i Genua innan mannen som popikonen Madonna döpte till världens sexigaste fotbollsspelare under VM 1990 avslutade sin karriär med en säsong vardera i Padova och i New England Revolution borta i USA. Direkt efter den avslutade spelarkarriären valde Walter att satsa på en kort skådespelarkarriär innan han tog sin tränarlicens och begav sig österut till Rumänien och sen vidare till Serbien där han blev ligamästare med Steaua Bucharest 2004/2005 och tog även en inhemsk dubbel säsongen därpå med Röda Stjärnan. Sedan 6 Januari 2011 basar han över Al Nasr SC i Förenade Arabemiratens högsta liga men ryktades vara på gång att ta över tränarsysslan i laget han har närmast sitt hjärta i somras innan Branca & co valde att satsa på Gasperini. En dag lär han få sluta cirkeln och ta över tränarsysslan på Appiano Gentile och däremed får undertecknad se sin barndomshjälte där han hör hemma igen, på San Siro’s gräsmatta firandes ytterligare en Scudetto. 

By Nima Tavallaey Roodsari
Close

Subscribe

to our newsletter