Materazzi: “Mitt hjärta blöder…”

March 12, 2012 20:48
( )


Idag publicerar Gazzetta della Sport en lång intervju med den gamle italienska mittbackklippa, min personliga favorit och Interikonen Marco “Matrix” Materazzi som svarar på frågor och ser sin syn på hur Inter spelar för närvarande, för framtiden och den kommande matchen mot Marseille.

“Om vi slår ut Marseille, så kan det mycket väl vara enklare att nå en final i Champions League än att avancera till en tredje plats i ligan.”

Marco, de senaste 50 dagarna har Inter verkligen haft det jobbigt, vad skulle du vilja säga till dem?
“Mitt hjärta blöder, jag klarar inte av att se Inter så här.”

Såhär?
“Utan passionen som funnits de senaste åren och det finns ingenting som rättfärdigar det just nu.”

Vad tyckte du om matchen mot Chievo i fredags?
“Jag gillade att se ett Inter med en hungrig Stankovic framför försvaret, Wesley Sneijder bakom anfallarna och Andrea Poli mellan dem. Det här laget måste ha kvalité med folk som kan springa och kan hitta passningsvägar. All respekt till Ranieri som äntligen förstod det. För att avsluta med ett litet ordspråk: När vatten nivån når en upp till röven, så lär sig folk plötsligt att simma.”

Ranieri förstod det, men lite för sent alltså?
“Det är aldrig försent, vi har fortfarande chans att lösa det här. Ranieri förtjänar beröm för att försöka skapa stabilitet genom förtroende. Men, när det gäller att få upp tempot så behövs lite mer.”

Något om Sneijder?
“Så fort det pratas om att Inter skulle kunna göra det bättre utan Sneijder så känns det som uppochnervända-världen. Men kanske Ranieri behöver stimulera alla spelare på olika sätt. Det är trots att Ranieri som ser alla träningar och tar besluten därefter. “

Som gammal spelare, att byta spelsystem är det bra eller bara förvirrande?
“Jag såg det alltid som en extra motivation, men det är inte det som har varit problem. Det har varit taktiska fel där spelarna varit alldeles för lika varandra i sina roller. Det är något som en tränare måste kunna kontrollera. Spelarna vill alltid spela och för mig är ett byte av spelsystem inget negativt.”

Hade du hoppats på att få se mer av Ranocchia?
“Jag tror att lite mer rotation hade varit bra. Det är ingen press på honom med nummer 23 på ryggen. Andrea står nu mer eller mindre i samma position som mig inför VM 2006, fast kommande EM för honom. Jag hoppas att Prandelli ger honom chansen och stödet som Lippi gav mig.”

Men rotationen i laget kan inte var på grund av en dåligt utförd mercato?
“Att anta att Ricky var den nye Kaka, Castaignos den nye Henry och Johnatan den nye Maicon, var en björntjänst för de alla tre. Moratti brukar aldrig dra sig för att spendera pengar, men han är inte någon som gör hela jobbet själv. Alla gratulerade Branca, även jag själv, när han bekräftade värvningarna. Hur som helst, ibland måste man kunna erkänna sina egna misstag.”

Är det orealistiskt att tänka på tredje platsen?”
“Att få någon att komma till Inter för Europa League kommer bli svårt, så mycket vet jag. Men låt oss vara ärliga, för många lag framför, för många tappade poäng. Nu är det lättare att slå sig till en Champions League-final än att ta in det här glappet.”

Tre anledningar att slå Marseille?
“Bara en: Vi måste förbi dem. Ett lag som har varit med i Champions League de senaste tio åren kan inte vara rädd för Marseille trots ett underläge efter första matchen, och nu spelar vi hemma.”

Kommer San Siro att påverka matchen?
“När stadion kokar så kan vad som helst hända. Det hjälper att mana på spelarna och det kommer bli mycket enklare att ta sig förbi Marseille.”

Hur är det? Saknar Inter Materazzi mer än vad Materazzi saknar Inter?
“Jag tror att klubben saknar mig och fansen säger samma sak. Till och med mina gamla lagkamrater, i ärlighetens namn, hade de fått bestämma hade jag varit kvar. Även om jag inte var tillräckligt bra för att spela, så kunde jag ha bidragit med en passionerad inställning och bidra till en bättre atmosfär i klubben. Om inte ens det, jag kunde ha kommit med tur. Förutom mitt första år, så har jag under mina 10 år i Inter aldrig missat Champions League.”

Vem var det som inte ville ha kvar dig?
“Först trodde jag att det var Leonardo, men sen försvann ju han också, sen gled bara beslutet vidare utan att någon satte stopp för det.”

Men utanför planen då, fanns det ingen plats för dig?
“Tydligen inte, de tyckte inte att jag passade in. Däremot så pratade jag med Moratti förra veckan och han sa att det skulle finnas en roll för mig i Inter i framtiden, och då kommer jag att vara där för mitt lag.” 

By Editorial Staff