Idag kommer nya uppgifter fram om den spelskandal som håller på att uppdagas i Italien. Många har sett det här som en ny skandal men det stämmer inte, skandalen har pågått sedan en längre tid tillbaka och det är nya gripanden som har gjorts i en tidigare pågående skandal som involverar många bottenklubbar och framförallt många spelare som ska ha hjälpt till att rigga matcher. Allt det här ska ha gjorts av ett nätverk med kriminella ligor, organiserad brottslighet och med hjälp av fotbollsspelare. Fotbollsspelare som trots de stora summor pengar de tjänar, av girighet är sugna på att tjäna mer. I La Repubblica så har man publicerat en intervju med en man som sägs är den ansvariga för mycket av vad som hänt. I Italiensk media kallas han för ”Lo Zingaro” dvs, ”Zigenaren” och artikeln inleds såhär:

Skopje: ”Hristiyan Ilievski är 1.90 lång, har ett ansikte som är ärrat av kriget och på vaden har han tatuerat in Al Pacinos ansikte ifrån scarface, han kommer ihåg tre saker klart:

Den första är en restaurang vid havet nära Baris träningsanläggning. Det andra är Andrea Masiello och de bleka ansiktena på spelarna innan en fixad match mot Palermo(som f.ö. misslyckades). Den tredje, Francesco Prudentino som är ledaren i den maffialiknande organisation ”Sacra Corona Unita” som han stolt kallar för ”My big friend”. Ilievski är eftersökt av alla polisstyrkor i europa och enligt förundersökningen som gjorts av domstolen i Cremona är han bossen i Calcioscomesserörelsen, han är ledaren av ”Gli Zingari”. Själv så svär han dock att han bara är en storspelare, den största i Europa och att hans yrke bara är att köpa information av oärliga fotbollsspelare.

Ilievsky, när var första gången du var i Puglia(regionen där Bari ligger undertecknads anm.)?

”För att jobba var den första gången förra året. Jag åkte dit efter att Gervasoni och Carobbio hade sagt att det fanns några spelare i Bari som gjorde matcher och var redo att göra det.”

(Både Carobbio och Gervasoni har gripits och är avstängda ifrån fotbollen just nu)

Varför kommer de till dig?

”De vet vad mitt yrke är: jag är en spelare och jag är redo att köpa information, när den är bra. I miljön visste man även att Bari var en av de bra lagen, eller vi kan säga ett av de lättillgängliga.”

Vad menar du med lättillgänglig?

”Laget var i princip klart för nedflyttning, därför fanns det inte fler sportsliga motiv som kunde göra att de drevs mot vissa resultat. Sedan hade inte klubben betalat löner på ett tag, jag visste att laget var i oordning och de sade till mig att spelarna var redo att göra några matcher. Det är min business och det fick mig att skrida till verket.”

Vad gjorde du?

”Den första kontakten jag gjorde var med Angelo Iacovelli. Jag läste att de har gripit honom, men vad har Iacovelli med något att göra? Han är ingen person som kan ta något beslut. För mig verkade han vara en sorts nickedocka, en som gör precis det han bes göra.”

Och vem var det som styrde nickedockan?

”Den enda som jag hade och som gjorde det har alltid varit Andrea Masiello och han verkade vara en som hade väldigt klara idéer om det han ville och om vad som var tvunget att göras.”

Låt oss gå steg för steg, när var första gången du kom till Bari?

”Innan matchen mot Sampdoria om jag inte har fel. De hade sagt till mig att man kunde göra den matchen och att de två klubbarna var vänner. Men jag kan inte lita på röster. Jag har väldigt precisa regler: jag måste se de spelarna jag gör affärer med i ansiktet. Jag måste se vad de säger för att förstå varför de säger det. Jag är som en psykolog.”

Ifrån vem kommer pengarna som du köper spelarna med?

”Jag köper inte spelare. Jag köper information ifrån spelare. De flesta matcherna är redan uppgjorda innan vi har anlänt: i Bari finns den lokala maffian som sedan många år tillbaka gör den här typen av affärer och sedan finns albanerna.Albanerna är de första som tog med sig gamblingbusinessen till Italien. Men pengarna kommer ifrån spelare som söker mig för att få säkra spel. Däremot så är misslyckanden alltid runt hörnet, precis som fallet Bari har visat.”

Varför?

”Den första gången kom jag för att se matchen mot Samp för att förstå vad man kunde göra. Iacovelli tog mig till hotellet där Bari var för sin övernattning innan match. Alla undvek mig dock, jag förstod att det inte fanns mycket utrymme för att göra något. Jag kände att Bari borde förlora, men vi spelar aldrig på resultaten i matcherna, vi litar inte på det. Vi föredrar överspel, men jag repeterar: känslan var inte bra så vi spelade inte på den matchen. Jag gick dock för att äta på en fantastisk restaurang. En väldigt bra sådan i Torre a Mare. Min vän Francesco Prudentino hade alltid sagt att man åt bra i de områdena och han hade rätt.”

Den matchen mot Samp var inte den enda ni försökte göra upp?

”Nej. Masiello insisterade. Han ringde mig, vi hördes av och han sa:”Kom hit så fixar vi matchen.” ta med dig pengar, ta med dig pengar. Jag åkte till Bari med 300 000 euro och bad som vanligt om att få träffa spelarna. De tog mig återigen till hotellet där några spelare bodde, till exempel Bentivoglio. Han skulle göra matchen, men jag förstod att han inte var med på det. Han var terroriserad. Han hade ett likblekt ansikte. Masiello knuffade in honom och Parisi med våld. De stammade medan jag pratade. Den enda övertygade var Masiello. Ingen av de pratade Italienska. Jag hade förberett ett litet papper på Italienska med reglerna för spelet, överlämnandet av pengarna och faktumet att de behövde förlora med mer än två mål och det som skulle ges tillbaka om saken inte gick i hamn. Masiello sa ”ok ok” hela tiden medan de andra var terroriserade. Jag frågade om att få träffa Marco Rossi som inte var där. Vi åkte till hans hem på en mörk gata på andra sidan staden. Han kom ut och även han såg ut som ett lik. Vi gav de pengarna, men enligt mig så förstod han inget av vad vi hade sagt.”

Sen?

”Sedan åkte jag till Palermo och förstod direkt att min känsla var rätt. Det var bara Masiello som spelade matchen och enligt mig spelade han inte bara för oss: jag repeterar, i Bari finns det andra grupper av spelare. Maffian finns och även ”Gli Zingari”. Jag känner även till Bellavista(Baris f.d. kapten) bra, han vet enligt mig många saker, han ringde oss och sa att han hade matcher men att han inte hade pengar.”

Vi återvänder till Palermo.

”Jag är på planen. Bentivoglio gör mål, Parisi är bäst på planen. Bara Masiello spelade inte den matchen.Jag ringer Singapore när Bari gör 1-0 och täckte mitt spel för att inte förlora pengar: Jag sa till de att spela på Palermo vinst och överspel. Sedan får de straff, Padelli hade inget med saken att göra. Det är ett fall att Miccoli slog den som han gjorde. Förresten…”

Varsågod..

”När jag var i Bari så bad jag om information om målvakten Gillet. De sa att han var den enda som inte var tillgänglig: de kallade honom ”il presidente” och de sa att jag inte skulle försöka prata med ”il presidente.” Efter matchen så bad jag om att få pengarna tillbaka av Masiello, han gav mig de. Han pratade om matchen mot Bologna som kompensation. Men de där är skit, jag litar inte på de mer. Den där matchen gjorde de upp själva.”

Källa:https://bari.repubblica.it/cronaca/2012/03/11/news/lo_zingaro_del_calcioscommesse_a_bari_trattavo_con_masiello-31335791/

Kommer fortsättningsvis att behandla det här mer. Men det här är en bra intervju som ger insyn i hur saker och ting fungerar men det tål att upprepas igen: Det här är ingen ny skandal utan utredningen i skandalen har pågått ett längre tag. Masiello greps idag och det betyder sannolikt att det finns bevis nu för att få honom fälld. Fler uppgifter lär komma och jag kommer att bevaka den här Italienska historien mer i framtiden. Nu? Lunch!
Hjälp Sia i Nextinfootball tävlingen: https://nextinfootball.se/calciobloggen/2012/04/02/calcio-scomesse-intervjun-med-en-av-skandalens-huvudpersoner/