Trehundra matcher för Julio Cesar. En hög siffra. Och det är siffran Inters målvakt kommer att göra om han imorgon spelar morgondagens derby. En stor match.

Derbyt är alltid stort, som Julio Cesar berättade för Inter Channels Roberto Scarpini i en intervju för “A tu per tu”.

“Ja, det är en hög siffra att nå trots att jag naturligtvis är fortfarande mil ifrån Zanetti”...skrattade Julio.

“Men jag är glad att det kan komma i derbyt, en match i sig, en hel “säsong”  för sig. Trehundra framträdanden och en speciell match: allt vi behöver är en seger och kunna fira!”

Efter ha nämnt Zanetti, och innan han började prata detaljerat om sina 300 matcher, kunde han inte låta bli att understryka beundran för Inters kapten:

“Han är väldig lycklig från en fysisk synvinkel; Gud gav honom en otrolig kropp som har hjälpt honom att uppnå alla dessa rekord. Men han är också en fantastisk professionell och ett fantastiskt exempel. Hatten av för honom.”

Julio Cesar pratade sedan om sin egen tid i Inter:

“Så mycket som har hänt i dessa 300 matcher. De har varit bra och sämre stunder, men jag tror att i mitt fall kan jag säga att de har varit flera fina. Om jag måste välja mina tre mest oförglömliga ögonblick? Första måste vara min debut, som kom i Ukraina mot Shaktar Donetsk. Det var där denna resa började. Andra måste vara räddningen jag gjorde mot Messi. Det var som ett mål för mig, en cykelspark eller en listig lobb..Ja, det var min lobb. Och självklart måste sista vara finalen i Madrid, där jag bara hade två räddningar, men av dem var avgörande. Mourinho sa till mig direkt att det var en viktig räddning och det var skönt att höra dessa ord”

Julio Cesar pausade och skrattade innan han frågade Scarpini:

“Kan jag ha fem stunder istället för tre? Eftersom jag aldrig kan glömma Scudetton 2007: Jag tillbringade fyra år i Brasilien med Flamengo kämpandes för att stanna och ett år när vi slutade i mitten av tabellen, så kändes det lysande att vinna en ligatitel. Jag minns också när jag räddade en straff, den mot Empoli. Hade jag inte räddat den så hade det varit oavgjort, men istället vann vi. Och hade vi inte vunnit den matchen så hade Roma, som var på en andra plats, andats bakom våra ryggar.”

Från minnen fram till idag, eftersom det är ett derby imorgon och derbyt är som en hel värld för sig:

“Det är inga favoriter eller underdogs i ett derby. Ett derby är ett derby, en speciell match, ett mästerskap för sig. Det skulle inte spela någon roll om båda lagen hade varit i botten av tabellen, ingen vill förlora ett derby. Vi är säkra på att vi inte vill förlora, inte för oss, inte för våra fans. Vi känner en känsla av ansvar gentemot våra fans och det är ytterligare en anledning till att vi är fast beslutna att vinna: så även om den här säsongen inte varit fantastisk, egentligen fruktansvärd, så ska fansen ha något att glädja sig över. Och det inkluderar min son, Cauet. Han har lärt sig att klara förluster mycket bättre än vad han brukade, men Inter-Milan är alltid Inter-Milan; ingen vill förlora och verkligen inte han. Allt man vill är att vinna, inte ens oavgjort.”
Julio Cesar är inriktad på morgondagens match men han hade också några ord att säga om förlusten i Parma:

“Fansen må tro att Lucio är den som vi alla skyller på, men det stämmer inte. Om vi missar tredjeplatsen så är det inte tack vare honom, det som hände kan hända alla, inklusive mig. Om vi missar det så gjorde vi det i den första matchen mot Novara och alla de andra matcherna vi slarvat bort det här året, en säsong vi generellt har varit dålig.

“Vi har försökt och vi kommer att försöka för matematiskt har vi fortfarande en chans, och även om det är en liten chans så måste vi fortsätta jaga den lilla chansen.

“Men jag ville klara upp det här med Lucio, inte för att han bara är min lagkamrat, utan en världsklasspelare som har vunnit allt i hans karriär. Och det är inte hans fel, Inter har som helhet haft en fruktansvärd säsong. Vi har gjort det så bra tidigare men tyvärr har det varit en annan historia i år.

“Tredjeplatsen är ännu svårare nu men vi hoppas att kunna avsluta året så bra som möjligt och sedan kommer vi att koncentrera oss på nästa säsong, vilket jag är säker på att det kommer vara annorlunda än i år.

“Jag kan inte vänta med att börja igen, lite som när du förlorar en match på playstation, man vill direkt börja spela igen. Vi vet hur bra vi är. På ett personligt plan vill jag bevisa att jag fortfarande kan säga mitt och detsamma vill mina lagkamrater.”

“Nästa år kommer vi att ha massor att spela för: prestige, stolthet och Scudetton också”.

Från en målvakt till en annan, Julio Cesar tillfrågades om han hade ett något att säga om Gianluigi Buffon efter målvaktens misstag den senaste matchen:

“Jag tycker att han har en fantastisk säsong, och inte bara han, utan hela laget. Man måste ge Juve beröm för vad de har uppnått den här säsongen, de har inte förlorat en enda match. Det finns inget att säga till Buffon: han är toppklass och han vet hur man ska hantera dessa saker själv. Han har vunnit allt och efter det misstaget applåderade alla fans, tränare och hans lagkamrater.”

Alla vet vilken spelare han är och vad han kan ge, inte bara på planen men också i omklädningsrummet. Det finns inget att säga, allt jag vet är att när vi gör liknande misstag så vill vi att nästa match ska komma så fort som möjligt eftersom vi vill visa vilka vi egentligen är. Den här gången hände det honom men det har hänt mig flera gånger innan, precis som det händer massor med målvakter som människor ser som världsmålvakter, Casillas kommer jag att tänka på. Och det är tider som dessa som man ser vad du är gjord av: en stor fotbollsspelare får inte låta sig gå med huvudet ner, han måste bara visa vad han är kapabel till”

Källa: inter.it