Gästkrönika av Bengt Augustsson: Dura necessitas- “Nödvändigheten är hård”

Gästkrönika av Bengt Augustsson: Dura necessitas- “Nödvändigheten är hård”-->
July 24, 2012 10:24
( )
SempreInter.com

Dura necessitas –  “Nödvändigheten är hård”

Det har gått två långa år sedan Inter stod på toppen av världen. Det är betoning på ordet långa i detta sammanhang. Nu är vi tillbaka i gamla jobbiga fotspår där Juventus har manövrerat ut oss från vinnarpositionen och där de känns som det fräscha alternativet i en liga som letar efter identitet.
I två år så har man funderat på vilket projekt som skall leda klubben framöver. I och med att så många ”campioni” var kvar i klubben så fanns möjligheten att de skulle väckas och göra stordåd även med en illa skött ledning. Men uppvaknaden kom i och med att Claudio Ranieri ledde en tröttkörd trupp rakt ner i fördärvet. Det blev startskottet till den stora utrensningen som vi ser äga rum och ett nytt spännande projekt ta form.

Projektet är intressant för den skall ledas rent sportsligt av en oerfaren primavera tränare som har en massa av idéer men ingen större erfarenhet att applicera dessa idéer på en världsklubb som Inter. Det är vågat av Massimo Moratti att göra detta, men efter att ha haft mer än en tränare per säsong i snitt sedan 1995 så är det ett grepp han aldrig vågat, att börja från scratch utan att låta budgeten skena iväg mer än vad som redan har skett.
Rent ekonomiskt blöder klubben rejält och det är något Moratti vill göra något åt då kampen i Europa inte längre är mot anrika klubbar som sköts på lokal plan utan på en globaliserad arena där storkapitalet inte längre kommer från Västeuropa utan från Amerika, Mellanöstern, Asien och oligarker från gamla Sovjet. Mot detta är även Moratti chanslös och är en av de som har efterfrågat den UEFA ledda Financial Fair Play som förhoppningsvis är motmedicinen mot denna nya marknad som kan förstöra fotbollen totalt.

Så från ett sportsligt och ekonomiskt synsätt så är ett nytt projekt nödvändigt för att styra klubben mot nya framgångar på både ett sportsligt och ekonomiskt sätt. Den sista komponenten är att få supportrarnas stöd och tålamod, något som i Milano brukar vara enklare sagt än gjort.
Osthyveln är framme och spelare som Forlan, Julio Cesar, Maicon, Stankovic, Pazzini och Lucio har lämnat eller kommer antagligen att få lämna, för att lätta lönekostnader och få fram yngre förmågor. Rent fotbollsmässigt så kommer det krävas hunger ifrån Cambiasso, Zanetti, Sneijder och Samuel för att projektet skall få en fin start, för vi kan inte kräva att Coutinho, Alvarez, Guarin eller Longo skall ta ledarpinnen.

Många supportrar är redo att ta några magra år om klubben visar projektet och om det innehåller en arenalösning värd namnet för en klubb som Inter.
Det är många som ser ned och gillar att berätta om hur dålig den Italienska ligan är, men den Italienska ligan håller hög klass men likt samhället Italien lider av att den är fast i 80-talet medan övriga västländer har stuckit iväg till 2000-talet. Landet är slitet och nere i vad som närmast kan beskrivas som en patient på väg ner i depression. Det påverkar möjligheten att förfina och se klart av vad som måste göras i fotbollen.

Talangutvecklingen finns där, men den får inte chansen i storklubbarna som hellre försöker hitta färdiga produkter från Afrika eller Sydamerika. Det som både är en stor fördel och en nackdel är traditionen, den traditionen som gör att Italienska lag är svårslagna men också har svårt att snabbt förändra sig finns inte bara i landet utan även i klubbarna.

Konceptet ser ut att bestå av att – satsa på talangutveckling, spetsa det med några riktigt bra duktiga affischnamn (Sneijder) och bygg en ny arena så kommer både Inter och Italien kunna konkurrera med det globala kapitalet. Låt oss skicka iväg legosoldater såsom Ibrahimovic, Etóo, Lavezzi, Motta x 2 och Silva till klubbar som kan betala de lönerna som har tappat fotfästet mot den publik som artisterna är tillägnade till att betjäna. Låt oss betala vettiga löner och framförallt ge spelarna ett ramverk att agera i så kommer vi kunna göra det som en riktig klubb består av – Klubbkänsla, supportrarnas hjärta och kämparglöd.

För att komma dit så måste Inter gå igenom en period av Dura necessitas och förändra ett sjukdomsmönster som man var en av de främsta att utveckla. Det blir en spännande resa att följa, kanske den mest spännande sedan Moratti köpte in Ronaldo mfl och gjorde sitt stora avtryck i världsfotbollen!

By Editorial Staff
Close

Subscribe

to our newsletter