Il derby della madunina. Derbyt som spelas mellan Inter och Milan kallas den lilla madonnans derby. Just historian bakom den lilla madonnan och många fler, är det som gör vårt derby till något speciellt och unikt inom fotbollsvärlden. Förhoppningsvis ska den här texten hjälpa till att förklara varför den här matchen är så speciell.

Den lilla madonnan:
“O mia bèla Madunina, che te brilet de luntan
tüta dòra e piscinina, Ti te dòminet Milan
sòta Ti se viiv la vita, se sta mai cuj man in man.”

Raderna är ifrån den kända låten “Mia bella madunina”som skrevs av Giovanni d’Anzi 1935. Många vet att sången representerar den lilla madonnastatyn på toppen av domkyrkan i centrala Milano, vad inte så många vet är att den milanesiska sångens text är en klar och syrlig passning till städerna längre söderut än Milano. Stycket “Sòt a ti se viv la vita se sta mai cuj man in man, Canten tucc: “Lontan de Napoli se moeur”, ma poeu vegnen chi a Milan!” betyder att den Milanesiska invånaren lever sitt liv under Madoninan och att han aldrig är lat. Just latheten är en typisk fördom från Milanoborna, mot de som bor längre söderut. Stycker avslutas med “Alla sjunger att de inte kan dö långt från Napoli, men så kommer de till Milano”. Det här är en tydlig passning till de syditalienare som flyttade till norra Italien för att jobba, men i Milanobornas ögon är de latmaskar trots det här.

Just den här låten känner besökarna till Curva Nord och Curva Sud igen. Sången myntas ofta av curvorna och avslutas med ett unisont “TERRUN”(bönder), följt av en enad kör som sjunger “Milano lalalala”. Just den här stoltheten över Milano och med den lilla madoninan som symbol är det som har gett namnet till vårt derby. Det vackra derbyt bland två stora lag i norr, från en stor stad i norr. Vinnaren av derbyt pratar ofta om att ha målat madoninan i sitt lags färger och det här makalösa tifot med Madoninan i svartblått och texten “ti te dominet Milan”(du dominerar Milano), är vad båda lagens supporterkretsar drömmer om att kunna få göra. Att vinna över skryträttigheterna i Madoninans derby och att Madoninan ska vara i vår färg, tills nästa derby spelas.

De politiska skiftena bland supportrarna:
Inter grundades 1908 av medlemmar från Milan som ställde sig mot faktumet att utländska spelare inte fick representera de rödsvarta. Inter kom sedermera att bli överklassens lag, i folkmun fick överklassupportrarna smeknamnet”Bauscia”, som betyder något i stil med skrytmåns. Milan i sin tur var ofta det lag arbetarna höll på och kallades “casciavit”, som betyder snickare. Det här har ändrats med åren och i dagsläget är det väldigt svårt att peka ut just en viss typ av folk som supportrar till det ena eller det andra laget. Kollar man på lagets presidenter är Silvio Berlusconi en högerns playboy, medan familjen Moratti sedan en längre tid tillbaka ligger vänsterut i sina politiska synpatier.

På curvorna hade Milan länge en av de enda(och bästa) vänsterinriktade Ultrasgrupperingarna i Fossa Dei Leoni. Fossa dei Leoni lades ned efter att systematiskt ha arbetats ut av sin högerinriktade president, men allra mest för att de förespråkade en ickevåldsam ultrasmentalitet, något som inte var möjligt när gruppens banderoller och flaggor blev stulna. Händer det här i ultrasvärlden, måste man ta tillbaka dem vad det än innebär och det här betyder att man ofta måste slåss. (Det här är en av få tillfällen fredspakten har brutits, vid derbyt 2008.) Fossan var inte längre resepekterad på Curvan och rivaliserande grupper tog makten. Curva Sud är idag betydligt mer högerinriktad än tidigare och i samtal med en ultras från Milans Curva efter förra derbyt bekräftades det här. Curva Nord har länge varit en högercurva, men efter de många framgångarna har högerextremismen tonats ned väldigt mycket på curva Nord, jämfört med när det var som värst.

Fredspakten:
I slutet av 1980 talet var våldet mellan ultras som värst i Italien(Antonio De Falchi blev slagen till döds av Milanisti 88/89). Blodiga slagsmål var väldigt vanliga och när de första bannlysningarna från arenorna för ultras kom i jämn takt med grövre och grövre skador bestämde sig Inters och Milans ultras för att göra något åt saken. Tanken var att hindra att den allmäna säkerheten var i fara när lagen skulle mötas i derbyn, men även utöver just derbymatchen också. Högt uppsatta personer från curvorna möttes upp och diskuterade. De kom tillbaka med ett beslut som deras vänner vid tidpunkten inte var särskilt nöjda över, men beslutet var att det inte skulle ske några slagsmål mellan de rivaliserande grupperingarna längre.

Idag är den här pakten en väldigt positiv grej. Folk kan gå till arenan utan att behöva riskera att bli påhoppade och ofta ser man Interisti och Milanisti gå tillsammans till arenan. Som jag nämnde tidigare är ett känt exempel när pakten brutits, när en Intergruppering kom över en banderoll från en Milangruppering 2008, Milangrupperingen var då tvungna att ge sig in i Curva Nord för att slå sig till sin banderoll igen. Ledarna i Curva Nord och Sud var inte nöjda med händelsen, men det är den typ av undantag som kan göras i fredspakten, då det ändå handlar om Ultras vs Ultras.

Utanför il Baretto samlas de båda ultrasgrupperingarna för att dricka, sjunga och håna varandra. Allt är tillåtet i ramsor och banderoller. Det här är ett resultat av att man inte slår varandra sönder och samman inför och efter matcherna. Är man med i leken, får man leken tåla och den som äger rum på San Siro är spektakulär, inte läskig.

Arenan:
Arenan kallas i folkmun San Siro, även av Interisti eftersom att området runt arenan heter just San Siro. Däremot kallar många Interisti den också för Giuseppe Meazza, den forne storspelaren representerade både Inter och Milan och är tillsammans med Zlatan Ibrahimovicen av de enda som har avgjort derbyt för både Inter och Milan. Det officiella namnet för arenan är “Stadio Giuseppe Meazza a San Siro”. Arenan bygdes 1925 och Inter och Milan har delat arena sedan 1947, vilket är året som kommunen tog över ägandet av arenan. Arenans kapacitet är just nu strax över 80 000 och den kallas fotbollens la scala. Arenan och delandet av den har en väldigt speciell roll i derbyts historia.

Curvorna:
Vårt derby garanterar en blandning av allt det bästa från italiensk supporterkultur. Tifon i världsklass, högljudd sång och banderoller med vassa budskap. Inför matchen samlas supportrarna utanför il Baretto som jag nämnde. Det som pågår några timmar innan matchen vid Baretton och efter matchen, är ett minst lika viktigt inslag i derbyts supporterkultur som det som händer under matchen. Det som snor alla rubriker är dock alltid det som händer precis innan avspark. Tifon som ofta täcker mer än bara ett etage av planen eller bara curvan. En blandning av perfekt precision, explosioner av färger och mäktiga bilder.

Banderollerna då? Ja varför inte ta en nostalgitripp till när Curva Sud tystade varenda Interista, trots den pinsamma förlusten i CL-finalen 2005. Milan tappade 3-0 till 3-3 och förlorade sedan matchen. Interisti firade och hånade så klart sina rödsvarta kusiner. Milanistis banderoll? “På sex minuter gjorde Liverpool det ni inte har gjort på 40 år.”, för den som inte förstår så syftar Milanisti på de sex minuter de tog för Liverpool att vända resultatet i CL-finalen och att sedan vinna den. Inter då? Det finns många fina här också. När Kaka hade lämnat så passade Interisti på att dra en slug liknelse till den internationella innebörden av Kaka som i många språk är bajs. “Även utan Kaka är ni fulla av skit”, var budskapet på banderollen. I det senaste derbyt hölls en banderoll upp där det stod: “Cesena har gjort mål.” några minuter senare dök det upp “Bortdömt”, för den som inte förstår rekommenderar jag den här videon på när Milan Channels kommentator Mauro Suma går helt bananas när han tror att Cesena har kvitterat mot Juventus i scudettokampen. Något som aldrig hände varpå Mauro Suma besviket tror att målet dömdes bort.

Vi bjuds alltid på supporterkultur i världsklass, i vårt derby.

Svikarna:
Den här attityden mellan de båda klubbarnas supportrar har gjort att en flytt mellan Milan och Inter inte ses som lika illa i folkets ögon, som till exempel en flytt mellan Inter och Juve ellerRoma och Lazio. Däremot så är det långt ifrån okej enligt många att ta steget över. Bobo Vieri, Ronaldo, Muntari, Ibrahimovic och många fler, är de som har fått ta mest skit från gli Interisti.  Lika många har inte gjort den omvända flytten från Milan till Inter, eller varit lika hatade som tidigare nämnda spelare. Samtidigt som Pirlo, Seedorf och Crespo är exempel på spelare som alltid varit respekterade trots sina flyttar. På de sista åren har dock något hänt, Leonardo och Cassano är personer som aldrig kommer förlåtas för sina ‘svek’ av Milansupportrarna. Något som så klart ger extra krydda till ett redan hett derby..

Framgångarna:
Att ett derby spelas mellan två så framgångsrika klubbar är väldigt sällsynt. Milano representerar den enda staden i världen, där det spelas ett derby med två lag som har vunnitChampions League. Det är också den stad tillsammans med Madrid där ett derby spelas mellan två lag som vunnit VM för klubblag(Atletico tog över en plats från Bayern Munchen och har vunnit trofén trots att de inte vunnit CL). Klubbarna har vunnit 18 scudetti var och tillsammans har de lyft CL pokalen 10 gånger, där Milan såklart representerar en majoritet av dem 10 med sina 7 europacuptitlar.

Världsstjärnorna:
Allt från Meazza till Mazzola. Från Gre-No-Li till Facchetti. Från en magisk rödsvart trio holländare med Van Basten, Rijkaard och Gullit, till en tysk blåsvart trio med Mathaeus, Brehme och Klinsmann. Rödsvarta fanbärare som Baresi och Maldini, till de svartblåa motsvarigheterna Zanetti och Bergomi. Fenomen som Ronaldo och Kaka. Anfallare som Milito och Shevschenko. Många nämnda, väldigt många glömda. Poängen går fram, Milanoderbyt har alltid varit fyllt av stjärnor och spelare som har vunnit allt som går att vinna. Det må kännas glest inför söndagens match, men kanske är det en sådan kväll där nya stjärnor föds, El Shaarawy eller Coutinho…?

Jämnheten:
Serie A har det spelats 178 matcher mellan Milan och Inter. Milan har vunnit 60 matcher, Inter har vunnit 66 och 52 matcher har slutat oavgjort. I Champions League är det fördel Milan som på fyra matcher har vunnit fyra och spelat två oavgjorda. I Coppa Italia har Milan vunnit nio mot Inters sju och sju matcher har slutat oavgjort. Summa summarum är att vårt derby är väldigt jämnt historiskt sett och att allt kan hända. Inte direkt som Madridderbyt där resultatet i princip är klart på förhand. Just jämnheten är en stor charm i det hela, för även om Milan enligt mig har både ett sämre lag och ett sämre utgångsläge, är det inte alls omöjligt att de vinner, det är bara att kolla på Inter förra säsongen.

Jag hoppas den här artikeln har gett er en större insyn i det som vi definerar som vårt derby. Il derby della madunina kallat i folkmun.