Vilken match! Sista tio minuterna var nog de svettigaste sen derbyt mot Milan. Matchens lirare, mannen som fått sådant kritik för sitt passningsspel, Guarin. Han lyfter idag laget till den lilla nivån vi behöver för att vara det starkare laget och höja sig ovanför ett välspelande Napoli.

Också nämnvärt som en av matchens mest framstående är Samir Handanovic, eller Handånåvic som Thomas Nordahl så härligt säger. Handa håller uppe sin otroliga standard och gör en räddning på Gökhan Inlers skott som inte är något annat än världsklass. En räddning som jag har mycket svårt att tro att gamle Julio Cesar hade kunnat klara av. Sedan kan vi bara prata om den insatsen han faktiskt gör vid Cavanis mål. Redan vid Pandevs första träff borde det i 99 fall av 100 varit ett mål, men Handanovic klarar både de första skottet och bisarrt nog det andra. När då Cavani kommer och forcerar in de tredje skottet så blir det övermänskligt även för Handa. Kort sagt, jag tvivlar inte en sekund på att vi har Italiens, om inte Europas bästa målvakt.

Det var en upprättelse från förra årets möte, om vi då fick oberättigade straffar emot oss, så slapp vi idag undan en hel del. För det första tycker jag att Juan Jesus situation mot Maggio är en straff och vi har en sinnesjuk tur som inte är vanlig för Inter att Rizzoli inte blåser. Därefter har vi två handssituationer för Cambiasso och Alvaro Periera som har en varsin boll på handen där en domare skulle kunna blåsa. Så det är nu ett rent lakan mellan Inter och Napoli. Nästa möte kommer inget gratis för något av lagen, om det ska finnas någon rättvisa i världen.

Men, Guarin. Fredy, Fredy, Fredy. Jag har sagt sedan dag ett med Fredy Guarin i Inter i att jag tror att han kommer vara en essentiell del i det nya Inter och kommer vara kvar ett bra tag. Vi pratar inte om en ny Cambiasso eller en ny Sneijder, men kanske en ny Stankovic. Kraften på mitten som går fram och tillbaka över planen i 90 minuter och ser ut som han kan göra 90 minuter till. Egenskaperna påminner en hel del. Ett stenhårt skott, robust bemötande mot motståndare i närkamperna och ett resolut spel i varje moment.

Stramaccioni  bjöd idag Walter Mazzarri på en lektion i hur man coachar sitt lag. Strama ställde upp sitt lag perfekt. Kloka byten i rätt tidpunkt och höll dessutom ett dödare ansiktsuttryck än gamle Claudio Ranieri i de mest pressade stunderna. Medans Mazzarri ständigt pekade på klockan, skakade på huvudet, bad till Gud och skrek sig högröd. Inte i närheten av den kylan som Strama kunde visa upp för världens Tv-kameror ikväll.

Avslutningsvis, avslutarna. Cassano visade återigen hur viktig han är för Inter när han är på topp, hans kreativitet öppnar upp så mycket för lagkamrater och om nu Wesley Sneijder försvinner så kommer han vikt i laget bli ännu större. Milito  är Milito, kanske inte lika vass som han en gång varit i att föra bollen, men när det kommer till att avsluta, så är det inte mycket att diskutera. Hans mottagning på Guarins “Sneijder-passning” är från textboken och avslutet är så enkel. Så enkelt som bara Milito kan.

Nu har jag fått förkylningstips av Jesper Hussfelt, jag är sjuk och känner mig helt påkörd. Dags att sova…Sova gott med Inter på andraplats i tabellen färskt i sinnet.