Hellas Verona och Inter, från vänner till fiender

Hellas Verona och Inter, från vänner till fiender-->
<!--:sv-->Hellas Verona och Inter, från vänner till fiender<!--:-->
December 17, 2012 22:02
( )
SempreInter.com

Imorgon tar Inter emot Hellas Verona på San Siro. Veronalaget har väldigt ofta ett väldigt stort stöd på bortaplan, men imorgon kommer San Siro och Milano få besök av ovanligt många Hellassupportrar. Hela bortasektionen på södra kortsidans tredje ring är slutsåld. Hellassupportrarna har även fått tillgång till tredje ring på långsidan. Anledningen till det här är såklart att det är väldigt stort för en Serie B klubb att spela en direkt avgörande slutspelsmatch i den italienska cupen mot ett storlag som Inter, men än viktigare är den rivalitet som finns mellan supportrarna. För att förstå situationen är det viktigt att göra en historisk återblick från det som var en stark vänskap, men som övergått till att bli bitter rivalitet.

Inter och Hellas supportrar har enats av sportsliga, men först och främst politiska skäl. Det finns högergrupper i båda curvorna, vissa mer extremistiska än de andra. Vänskapsbanden knöts redan i slutet av 70-talet, men intensifierades i mitten av 80-talet när den ökända nyfascistiska gruppen Skins hade mycket makt i Inters Curva Nord. Skins är en av de mest högerextrema och fruktade grupperna som någonsin har funnits i den italienska ultrasvärlden. Just Skins närvaro i Curva Nord gjorde att bandet till grupper som Brigate Gialloblu hos Hellas Verona stärktes och de båda högercurvorna träffades även utöver fotbollen som vänner inom den italienska skinheadrörelsen som var stark i början av 90talet.

Inter hade redan på 70-talet, närmare bestämt 1973 haft anledningar att börja fatta tycke för Hellas Verona. Klubben hindrade i sista omgången av säsongen 1972/73 Milan från att vinna scudetton. Något som kom att upprepa sig säsongen 1989/90 när Verona slog Arrigo Sacchis Milan och gjorde så att Maradonas Napoli vann ligatiteln.Säsongen 1990/91 var vänskapen fortsatt stark mellan klubbarna. En Uefacupmatch som skulle spelas på neutral mark spelades på Bentegodi i Verona. Inter vann matchen med 3-1 och ett stort antal Veronasupportrar stod tillsammans med Inters curva för att visa sitt stöd. Den här kvällen påbörjades Inters marsch mot Uefacupvinsten det året. En magisk kväll för alla inblandade.

I slutet av 90-talet började saker och ting ändra sig. Skins Inter fanns inte längre kvar, de flesta av medlemmarna hade åkt på långa avstängningar och gruppen hade i princip lösts upp helt. De få medlemmar som fanns kvar från Skins anslöt till mindre grupper, men inte alls med samma makt som tidigare. I Curva Nord blir högerextremismen och nyfascismen svagare. I Verona blir Brigate Gialloblu upplöst, men den högerextrema fundamentalismen finns fortfarande kvar i vissa nya grupper. Däremot leder bytena av ledare i de här grupperna till ändrade relationer mellan curvorna och stämningen blir spänd mellan de två klackarna.

Det hela kokar över när Hellas Veronasupportrar gör apljud mot mörkhyade Interspelare under säsongen 2001/2002. Från Interläger sägs det också att det ska ha varit attityden från de nya ledarna för som de inte tyckte om. De nya ledarna ska ha varit uppkäftiga på ett sätt som fick Intersupportrarna att vilja sätta Hellassupportrarna på plats på sitt egna sätt. Intersupportrarna menar att Hellas Verona är en väldigt liten klubb och att deras supportrar ska ha respekt för Inter som är en betydligt mycket större klubb. Det övergår från att vara spänt, till att bli bråk på riktigt. Intersupportrar knivhugger två Hellas Veronasupportrar 2002. 2005 brakar de båda supportergrupperna samman igen i samband med en landskamp mellan Italien och Skottland på San Siro.

Imorgon, den 18/12-2012 så möts Inter och Hellas Verona på San Siro för första gången sedan säsongen 2001/2002. Lagen möts i en åttondelsfinal där förloraren slås ut. Matchens betydelse för supportrarna går inte att tona ned, speciellt inte med den invasion av Hellassupportrar som väntas i Milano. Efter högriskmatchen mot Partizan, så får Milanoborna förbereda sig på ytterligare en match där den allmänna ordningen kan vara i fara. Samtidigt förbereder sig två rivaliserande supportergrupperingar för “kära” återseenden…

.

Imorgon, den 18/12-2012 så möts Inter och Hellas Verona på San Siro för första gången sedan säsongen 2001/2002. Lagen möts i en åttondelsfinal där förloraren slås ut. Matchens betydelse för supportrarna går inte att tona ned, speciellt inte med den invasion av Hellassupportrar som väntas i Milano. Efter högriskmatchen mot Partizan, så får Milanoborna förbereda sig på ytterligare en match där den allmänna ordningen kan vara i fara. Samtidigt förbereder sig två rivaliserande supportergrupperingar för “kära” återseenden…

Imorgon tar Inter emot Hellas Verona på San Siro. Veronalaget har väldigt ofta ett väldigt stort stöd på bortaplan, men imorgon kommer San Siro och Milano få besök av ovanligt många Hellassupportrar. Hela bortasektionen på södra kortsidans tredje ring är slutsåld. Hellassupportrarna har även fått tillgång till tredje ring på långsidan. Anledningen till det här är såklart att det är väldigt stort för en Serie B klubb att spela en direkt avgörande slutspelsmatch i den italienska cupen mot ett storlag som Inter, men än viktigare är den rivalitet som finns mellan supportrarna. För att förstå situationen är det viktigt att göra en historisk återblick från det som var en stark vänskap, men som övergått till att bli bitter rivalitet.

Inter och Hellas supportrar har enats av sportsliga, men först och främst politiska skäl. Det finns högergrupper i båda curvorna, vissa mer extremistiska än de andra. Vänskapsbanden knöts redan i slutet av 70-talet, men intensifierades i mitten av 80-talet när den ökända nyfascistiska gruppen Skins hade mycket makt i Inters Curva Nord. Skins är en av de mest högerextrema och fruktade grupperna som någonsin har funnits i den italienska ultrasvärlden. Just Skins närvaro i Curva Nord gjorde att bandet till grupper som Brigate Gialloblu hos Hellas Verona stärktes och de båda högercurvorna träffades även utöver fotbollen som vänner inom den italienska skinheadrörelsen som var stark i början av 90talet.

Inter hade redan på 70-talet, närmare bestämt 1973 haft anledningar att börja fatta tycke för Hellas Verona. Klubben hindrade i sista omgången av säsongen 1972/73 Milan från att vinna scudetton. Något som kom att upprepa sig säsongen 1989/90 när Verona slog Arrigo Sacchis Milan och gjorde så att Maradonas Napoli vann ligatiteln.Säsongen 1990/91 var vänskapen fortsatt stark mellan klubbarna. En Uefacupmatch som skulle spelas på neutral mark spelades på Bentegodi i Verona. Inter vann matchen med 3-1 och ett stort antal Veronasupportrar stod tillsammans med Inters curva för att visa sitt stöd. Den här kvällen påbörjades Inters marsch mot Uefacupvinsten det året. En magisk kväll för alla inblandade.

I slutet av 90-talet började saker och ting ändra sig. Skins Inter fanns inte längre kvar, de flesta av medlemmarna hade åkt på långa avstängningar och gruppen hade i princip lösts upp helt. De få medlemmar som fanns kvar från Skins anslöt till mindre grupper, men inte alls med samma makt som tidigare. I Curva Nord blir högerextremismen och nyfascismen svagare. I Verona blir Brigate Gialloblu upplöst, men den högerextrema fundamentalismen finns fortfarande kvar i vissa nya grupper. Däremot leder bytena av ledare i de här grupperna till ändrade relationer mellan curvorna och stämningen blir spänd mellan de två klackarna.

Det hela kokar över när Hellas Veronasupportrar gör apljud mot mörkhyade Interspelare under säsongen 2001/2002. Från Interläger sägs det också att det ska ha varit attityden från de nya ledarna som de inte tyckte om. De nya ledarna ska ha varit uppkäftiga på ett sätt som fick Intersupportrarna att vilja sätta Hellassupportrarna på plats på sitt egna sätt. Intersupportrarna menar att Hellas Verona är en väldigt liten klubb och att deras supportrar ska ha respekt för Inter som är en betydligt mycket större klubb. Det övergår från att vara spänt, till att bli bråk på riktigt. Intersupportrar knivhugger två Hellas Veronasupportrar 2002. 2005 brakar de båda supportergrupperna samman igen i samband med en landskamp mellan Italien och Skottland på San Siro.

Imorgon, den 18/12-2012 så möts Inter och Hellas Verona på San Siro för första gången sedan säsongen 2001/2002. Lagen möts i en åttondelsfinal där förloraren slås ut. Matchens betydelse för supportrarna går inte att tona ned, speciellt inte med den invasion av Hellassupportrar som väntas i Milano. Efter högriskmatchen mot Partizan, så får Milanoborna förbereda sig på ytterligare en match där den allmänna ordningen kan vara i fara. Samtidigt förbereder sig två rivaliserande supportergrupperingar för “kära” återseenden…

By Editorial Staff
Close

Subscribe

to our newsletter