Topp 5 derby Tifo’s: Curva NordTopp 5 derbytifon: Curva Nord

Topp 5 derby Tifo’s: Curva NordTopp 5 derbytifon: Curva Nord-->
<!--:en-->Topp 5 derby Tifo’s: Curva Nord<!--:--><!--:sv-->Topp 5 derbytifon: Curva Nord<!--:-->
December 19, 2013 13:00
( )

curva nord

1.  “Ti te dominet Milan”.  In Stramaccioni’s first derby 2011/2012 I was a part of the Curva Nord derby that I rank as the most beautiful. Standing in the CN you can’t actually see what you are a part of creating for the rest of the stadium to enjoy, but leaving San Siro I was overwhelmed. Before the tifo was exposed the leaders in the Curva had given everyone very clear instructions on how to make it perfect. Some guys had worked with it for a very long time and you wouldn’t want that to be in vain. The tifo shows the little madonna on the top of Duomo church in Milan. The madonna is mentioned in the song “O mia bella madunina”, which is an anthem for the city of Milan. In the song the madonna is said to dominate Milan(ti te dominet Milan). The black and blue background, that surrounds the city symbols of Milan makes the message clear: The madunina is black and blue, and dominates Milan.

nummer ett vinkel 1 11-12

2. Il Biscione e la Curva Nord. In the decisive CL-semifinal derby the season 2002/2003 the Curva Nord created an absolutely amazing tifo. A gigantic black and blue snake with the text “Creò l’inferno ma non lo supportò. Nacque il Biscione e la Curva Nord”, surrounded by firecrackers covered the northern Curva of the San Siro. The text refers to the history of the club and means: “I created hell but I don’t support it, Therefore Il Biscione and the Curva Nord was created.” A clear referral to what happened when the founders from Inter broke loose from Milan(hell) because they didn’t support their ideas. The snake, “Il Biscione” is one of the city emblems of Milan. The game finished 1-1 and Milan made it to the CL-final on away goals.

ormen derby 02-03

3. 3-1, 3-2, 3-3. It’s not hard to understand what this Tifo is about. Together with the chant: “Perchè perchè, tu vincevi tre a zero, alla coppa ci credevi per davvero, perchè? Perchè, tre a uno, tre a due, tre a tre.” which means “Why, why. You were leading with 3-0, and you really thought you were gonna win it, why why? 3-1, 3-2, 3-3.” Those who know their CL-history directly understands that the chant and the tifo refers to Milan’s CL-final loss against Liverpool in Istanbul 2005. The rossoneri were up 3-0 in halftime but when the game was finished they had lost it on penalties to the great joy of the Interisti. The blonde goalkeeping clown is supposed to be Jerzy Dudek who taunted the rossoneri before every penalty. The special thing with this derby is that is sums up the relationship of the two supporter sets” When Inter won the game with 3-2 after a last minute goal from Adriano, many Inter supporters started to hope that the tough times were about to end. Some reports claim that the sound level in the stadium when Adriano won it in the 90th minute were at a record high.

Coreografia-Istanul-3-3-Inter-Milan

4. La tripletta viene per te. The season after the treble and the first derby as a Milanista for Zlatan Ibrahimovic was played at the beginning of the season. It was the right occasion for the Curva to make everyone remember who had written history and became the first team winning the treble, something that noone had succeeded in doing before Inter. Between the Curve, there was a war of chants going on with Milan singing “You’ll never win”, a scudetto or a Champions League title. And this was the perfect occasion for the Curva to shove the treble up in the faces of their rivals. A mighty tifo with the character Fredy Kruger from  the series “A nightmare on Elm street” and the text: “1,2,3 the treble comes to me” symbolized the fact that the worst nightmare of the Curva Sud had became reality. Zlatan decided the goal in the favor of Milan with an early penalty goal.

2011-2012 borta

5. The double-tifo. When Claduio Ranieri had taken over as the Inter coach, Curva Nord had created a great double-tifo. 5,4,3,2,1 CAMBIO(change) was roared from the Curva leaders as they switched between the two different Tifo’s. On the first it read: “Ultras”, on the second “Milano”, together with a short banner that stated: “A story of love for her”(Inter). With perfect precision the Curva Nord showed the rest of the stadiums two different tifo’s in one and created something very original and special. Inter won the game with 0-1 after a goal from Diego Milito.

milan inter milan inter 2
Foto: FOTOTIFO.it

Video: http://www.youtube.com/watch?v=hQIg3p9FC0Q

Challenger: Il cuore della nord batte dentro di te. A perfect Tifo that symbolized the club emblem. Together with the banner”The heart of the Nord beats inside of you”. A powerful love message to the players and the team of their hearts. The game finished 2-0 after goals from Stankovic and Adriano .

Bra tifo 08-09

Discuss: Do you agree on the list? Do you miss any tifo?nummer ett vinkel 1 11-12

Trots att helgens Milanoderby hotas bli ett stort fiasko supportermässigt har tidigare års matcher i princip alltid garanterat spektakulära tifon på läktarna. I den här artikeln har jag gett mig på uppgiften att ranka de fem bästa tifon stadens norra Curva slagit till med. 

1.  “Ti te dominet Milan”. I Zlatans sista derby i Italien stod undertecknad i klacken och höll upp en del av tifot som resten av Meazza fick njuta av. Noggrana instruktioner hade delats ut för att allt skulle bli perfekt och det märktes i klacken att de hade jobbat länge med att se till att allt skulle bli perfekt. Tifot föreställer den lilla guldiga madonnan på toppen av stadens domkyrka. Madonnan nämns i sången “O mia bella madunina” och sägs dominera Milano. Den svartblåa bakgrunden med Milanos stadsemblem gör syftet mer än klart, Madonnan är blåsvart och dominerar Milano.

nummer ett vinkel 1 11-12

2. Il Biscione e la Curva Nord. I det avgörande mötet av de semifinalderbyn som spelades i CL säsongen 2002/2003 slog Curva Nord till med ett magiskt tifo. En gigantisk blåsvart orm med texten “Creò l’inferno ma non lo supportò. Nacque il Biscione e la Curva Nord”, omgiven av ‘tomtebloss’ täckte San Siros norra Curva. Texten anspelar på det förflutna och betyder “Jag skapade helvetet men stödde det inte. Därför föddes Il Biscione och Curva Nord”, en text som är tänkt vara en referens till att Inter skapades av de som stödde fascismen i Milan(helvetet), gjorde revolt och bröt sig loss därifrån. Ormen “Il Biscione” är ett av Milanos stadsemblem. Matchen slutade 1-1 och Milan gick vidare till final på bortamål.

ormen derby 02-03

3. 3-1, 3-2, 3-3. Det är inte svårt att lista ut vad det här tifot handlar om. Tillsammans med ramsan “Perchè perchè, tu vincevi tre a zero, alla coppa ci credevi per davvero, perchè? Perchè, tre a uno, tre a due, tre a tre.” som betyder “Varför varför? Du ledde med tre noll och trodde du skulle vinna, varför varför?  3-1, 3-2, 3-3”. Ni som kan er historia förstår direkt kopplingen till matchen mellan Liverpool och Milan i Istanbul 2005. I mål porträtteras Jerzy Dudek som en clown för sina psykningar inför varje straffspark. Speciellt med tifot är också att det summerar relationen mellan klackarna som retfull. När Inter sedan vann matchen med 3-2 efter mål i sista minuten av Adriano var det många blåsvarta som började hoppas på tronskifte i staden, lösa rapporter hävdar att ljudnivån när Adriano avgjorde var ett rekordhög.

Coreografia-Istanul-3-3-Inter-Milan

4. La tripletta viene per te. Säsongen efter trippeln och Zlatans första derby som Milanspelare skulle spelas tidigt på säsongen. Det var rätt tillfälle för Curva Nord att påminna vilka som säsongen innan skrivit historia och vunnit en trippel, något som ingen tidigare lyckats med i Italien. Mellan curvorna hade länge ett krig pågått. Curva Sud sjöng länge ramsor som “non vincete mai”(ni vinner aldrig), samt andra ramsor som anspelade på att Inter aldrig skulle vinna en scudetto eller en europatitel. Ett mäktigt tifo med figuren Freddy Kruger(huvudperson i A nightmare on Elm Street) symboliserade att Inters trippel, som Curva Suds värsta mardröm hade blivit till verklighet. Zlatan avgjorde matchen med ett tidigt straffmål.

2011-2012 borta

5. Dubbeltifot. När Claudio Ranieri var tränare för Inter slog Curva Nord till med ett riktigt snyggt och orginellt dubbeltifo i säsongens första möte mellan lagen. Dubbeltifo? Jag hittade inte på något bättre ord än ett som inte finns för att beskriva det.  5, 4, 3, 2,1 CAMBIO, Vrålades utav klackledarna på räckena och tifot där det stod ULTRAS, byttes snabbt ut till Milano. Med perfekt precision visades de två motiven tillsammans med den korta och stilrena banderollen: “Una storia di amore per lei”, en historia av kärlek till henne(Inter). Sammansatt blev det alltså Ultras-Milano(beroende på vilket som visades), en historia av kärlek till Inter. Inter vann matchen med 0-1 efter mål av Diego Milito.

milan inter milan inter 2

Foto: FOTOTIFO.it

Video: http://www.youtube.com/watch?v=hQIg3p9FC0Q

BubblareIl cuore della nord batte dentro di te. Ett perfekt tifo som föreställer Inters klubbmärke. Tillsammans med banderollen “Curva Nords hjärta bankar inuti dig” skickade Curvan i Zlatans sista derby för Inter ett kärleksfullt budskap till sina spelare. Matchen slutade 2-0 efter mål av Adriano med handen och  Dejan Stankovic. Tifot är absolut snyggare än 3-1, 3-2, 3-3 tifot i min mening, men budskapet i det tifot är oslagbart.

Bra tifo 08-09

Diskutera: Håller ni med om listan? Saknas något tifo? Diskutera gärna.
Curva Sud: Stans södra curva har också stått för en del spektakulära tifon, jag har dock inte haft tid att ranka de som jag anser vara bäst hittills. Förhoppningsvis kan jag lösa det från Milano.
Ångesten: När man ser de här bilderna och förstår vilken skillnad det kommer att vara om Curva Nord förblir stängd på söndag kväll.

Källor: I artikeln har bilder som tagits av min goda vän Armando Botelli tagits från Curvanordmilano.net. Bilderna från “dubbeltifot” är tagna av Fototifo.it och används inte i kommersiellt syfte.

By Editorial Staff
Close

Subscribe

to our newsletter