Zanetti: “Inter kommer definitivt bli ännu starkare”

February 19, 2012 10:08
( )
SempreInter.com

I en lång, exklusiv intervju med Sky Sport 24 berättar Javier Zanetti om den svåra tiden Inter går igenom den här säsongen. Vår kapten berättar om stämningen i laget, tränarbytena, kritiken m.m. Håll till godo kära läsare..

Efter den här dåliga perioden, har ni haft tillräckligt med tid att prata tillsammans och reda ut vad som händer?

“Ja vi har pratat om bland oss själva och med tränaren. Vi vill alla vända den här situationen och bli av med det negativa sättet att se på saker. Vi inser att vi går igenom en dålig period, men vi vill stå enade och ta oss förbi det så att vi kan koncentrera oss på matchen i Champions League.”

Hur förklarar Zanetti den senaste tidens negativa resultat?

“Jag tycker att bortsett från matchen mot Roma, då vi helt enkelt inte var på planen, så kunde de andra matcherna slutat annorlunda. Vi gjorde ganska bra ifrån oss men förlorade matcher vilket drabbade oss negativt, inte bara när det gäller vår position i ligan utan det har även påverkat vårt självförtroende och nu måste vi rycka upp oss och ta oss tillbaka på den vägen vi var på tidigare. Det är fortfarande en lång väg kvar att gå i ligan och vi är skyldiga att göra vårt bästa till det yttersta slutet.”

Efter så många segrar och ett oförglömligt förflutet har de tuffa tiderna kommit.

“Sådant är livet: man försöker alltid lösa problem under tuffa tider som dessa. Vi är alla ansvarsfulla människor och vi förstår väldigt väl vad som pågår. Det finns en allmän vilja att hitta lösningen för att lösa problemet. Vi pratar om det förflutna som aldrig kommer att tas bort och vad det här laget har uträttat under de sju senaste åren är någonting som inte vilket lag som helst hade kunnat göra och det kommer inte att glömmas bort. Men det betyder inte att vi lever i det förflutna, för vi vann Coppa Italia, vilket var vår femtonde titel under den här anmärkningsvärda perioden. Det är vad Inter handlar om. Det här året har vi alla gått igenom en svår period och det finns många olika problem som bidragit till det. Hur som helst, vi känner fortfarande ett behov av att rycka upp oss och åter bli de bästa igen.”

Skapade försäljningen av Thiago Motta en spricka i den här historiska gruppen som vunnit allt?

“Jag skulle inte kalla det en spricka. Det var ett personligt val. Beslut som dessa är alltid fattade av två personer och jag tror klubben försökte övertyga Thiago att stanna kvar men han föredrog att gå vidare till ett lag med andra ambitioner. Hans beslut måste respekteras, men det är ingen tvekan om att han var nyckelspelare för oss.”

Hur kände sig Inters kapten efter när, efter José Mourinhos avsked, ytterligare fyra tränare följde på Inters bänk? Kände han att förtroendet för ett projekt saknades?

“Efter Mourinho, som hade beslutat att lämna på sina egna villkor, kom Benitez. Och efter att ha stött på en del problem med honom vann vi den Italienska super cupen och VM för klubblag, sedan gjorde han några uttalanden som antydde att han hade för avsikt att lämna. Leonardo kom därefter och med den entusiasm han skapade gjorde vi en otrolig comeback men tyvärr kom vi bara tvåa. Han bestämde sig för att lämna också. Tränaren som fick sparken var Gasperini, men tyvärr lyckades vi inte under den korta tid han var här förstå vad han hade för avsikt att göra med den här gruppen och de första dåliga resultaten började komma. Sedan togs beslutet om att byta ut honom och Ranieri anlände, med all sin erfarenhet och förmåga. Han är en intelligent tränare. Efter några inledande svårigheter kom en rad bra resultat som gav oss en ny tro på en stor comeback, men sedan ändrade sig saker och ting igen. Jag tror att allt bara är en del av ett konstigt år, en märklig säsong där vi kanske kan lösa några problem, men det betyder inte att inte andra kan dyka upp innan slutet. Vi måste ta det på det sättet och försöka göra så få misstag som möjligt och få ut det bästa av Inter. Sedan kommer vi att göra överväganden och om, efter sju år av segrar, detta har varit det första problemet, är jag säker på att President Moratti kommer att förstärka det här laget ännu mer och kommer att vilja vinna ännu mer.”

Det här är första gången på sju år som titeln eller ligapositioner inte har nämnts: Inter måste ta sig an varje match som den kommer.

“Ja, vi måste ta en dag i taget för jag tror det är det ända sättet vi kan uppnå någonting. När det gäller Champions League har vi en viktig match framför oss och efter det kommer vi att fortsätta kämpa i ligan där det är ganska många lag som kämpar om tredje platsen och vi hoppas vara ett av dem.”

Det sägs att Champions League matchen i Marseille kommer att vara avgörande för Claudio Ranieris framtid.

“Det kommer det att vara för oss alla, inte bara för honom eftersom tränaren befinner sig i samma situation som resten av oss. Det viktigaste är att vi alla vill komma tillbaka på rätt spår. Vi är alla medvetna om vad som pågår.”

Blev du förvånad av Meazzas kritik?

“Jag blev lite förvånad men det är en del av jobbet. Vi försöker alla ge hundra procent, ibland lyckas vi med det, ibland gör vi det inte, men när vi kliver ut på planen är var och en av oss medvetna om det ansvar vi har och försöker göra allt vi kan för laget. Det finns fans som förstår det svåra i denna stund och kanske resonerar som så att efter sju år av segrar så kanske man får en mindre lyckad period. Sedan finns det andra som undrar varför vi är i denna situation. Man måste respektera fansens reaktioner: precis som vi, vill de Inters bästa och vi försöker att erbjuda det bästa och uppnå de resultat alla vill.”

Vi hör ofta att Inter måste gå vidare från det gamla gardet och föryngra truppen.

“Jag känner det som att jag är den första personen som medskyldig till detta eftersom jag alltid har tagit ansvar för vad som händer och ännu mer som kapten. Ingen har gett mig någonting gratis i min karriär. Det första jag sade till Ranieri när han kom var ‘mister, jag är här för att hjälpa dig på planen, bänken eller på läktaren för jag vill Inters bästa.’ Om Inter anser att jag skall spela hela tiden, måste det finnas en anledning till det. Jag vill inte ha tacksamhet för när vi vann saker gjorde jag bara min plikt och belöningen var de stora segrarna vi skaffade tillsammans. Alla har sitt sätt att bedöma saker men jag kommer alltid att lämna planen med huvudet högt för jag kommer alltid att ge allt jag har för att gagna Inter.”

Vilken typ av Inter skall vi förvänta oss framöver?

“Det första vi måste försöka få tillbaka är den kompakthet och balans vi hade för en månade sedan och därefter gå vidare. Vår styrka i den här gruppen är att vi vet vi behöver alla just nu och att alla är viktiga. Förhoppningsvis kommer vi lyckas vända den här trenden.”

Vad tycker du om all den kritik Inter fått utstå den senaste tiden?

“Jag tycker att just nu är det inte konstigt att alla tror att Inter är slut, men vi tänker bara på oss själva och låter andra prata. Vi måste fokusera enbart på det vi måste göra på planen. Det har varit mycket kritik de senaste veckorna men vi har märkt att när Inter förlorar finns det stort intresse att säga dåliga saker om Inter eftersom alla känner alla. Det är därför vi måste se framåt för Inter, som klubb och med sin historia, står över allt sådant och om vi blickar framåt kommer Inter defintivt att bli ännu starkare.”

Källa: inter.it

 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter