Inter 104 år: SempreInter.com minns Nicola Berti

March 9, 2012 22:30
( )

Idag, den 9:e mars 2012 fyller FC Internazionale 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. 

Min stora idol och en av de största anledningarna till att jag blev interista: Nicola Berti..

Nicola Berti föddes i Salsomaggiore Terme, en bit utanför Parma, den 14 april 1967. Hans fotbollskarriär inleddes i Parma där han under ledning av tränare Arrigo Sacchi var med ledde laget till uppflyttning från Serie C. Efter att ha imponerat på flera lag i Serie A värvades han sommaren 1985 av Fiorentina. Även där fortsatte den hårt arbetande mittfältaren att spela bra och köptes av Inter inför säsongen 1988-89.

Debuten med Inter skedde i Coppa Italia mot Monopoli den 24 augusti 1988 och matchen vanns med 1-0 efter ett sent mål av Aldo Serena. Nicola Bertis första mål i Intertröjan gjordes faktiskt på Domnarvsvallen i Borlänge i returmötet mellan Inter och IK Brage i en av UEFA-Cupens inledande omgångar den 5 oktober 1988 .

Under debutsäsongen i Inter blev Nicola direkt en av de tongivande spelarna och på 32 matcher i Serie A gjorde han 7 mål och ansågs vara en av Italiens bästa mittfältare. Bertis fina säsong hjälpte Inter att vinna scudetton för första gången sedan 1979-80. Berti gjorde också ett av sina finaste mål i Intertröjan under den här säsongen. I den tredje omgången möttes Inter och Bayern München och Berti gjorde 2-0 i bortamötet efter en sjuttio meter lång löpning. Inter misslyckades dock med att ta sig vidare till kvartsfinal då man förlorade hemmareturen med 1-3.

Säsongen efter spelade Berti 25 matcher, gjorde fem mål och blev uttagen till Italiens trupp i fotbolls-VM i Italien. Med Inter vann han också den italienska Supercupen men scudetton lyckades laget inte försvara utan slutade på en tredjeplats och kvalificerade sig för UEFA-Cupen.

Säsongen 1990-91 slutade laget åter på en tredjeplats i Serie A men Berti och Inter blev inte utan titlar då laget vann UEFA-Cupen och på vägen mot titeln gjorde Berti fyra mål, varav ett i den första finalmatchen mot Roma.

 

Den efterföljande säsongen gjorde Berti bara ett mål i Serie A och Inter som lag spelade sämre och slutade på en åttonde plats. Detta var särskilt tråkigt för Milanhataren Berti som fick se lokalkonkurrenterna vinna scudetton utan att förlora en enda match.

Milan vann åter titeln 1992-93 men Inter var nu ett bättre lag och slutade tvåa och Berti gjorde fyra mål.

Många trodde innan säsongen 1993-94 att Inter var på gång efter fjolårets fina andraplats och värvningen av den holländska supertalangen Dennis Bergkamp men de hade fel. Väldigt fel. Berti hade råkat ut för en allvarlig knäskada och var borta nästan hela säsongen och Inter slutade bara en poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Återigen blev UEFA-Cupen Inters räddning och Berti spelade 4 matcher och gjorde två mål, det ena i bortasegern i finalen mot Austria Salzburg.

Berti var nära att vinna UEFA-Cupen med Inter även 1996-97 men i finalen förlorade laget efter straffläggning mot tyska Schalke 04. Inter förlorade det första mötet med 1-0, men hemma på Giuseppe Meazza hade Zamorano sett till att det blev förlängning. Med bara några minuter kvar av förlängningen gjorde tränare Roy Hodgson ett byte: Javier Zanetti ut – Nicola Berti in. Det som är minnesvärt med denna epsiod var att vår nuvarande kapten ovanligt nog blev upprörd. Zanetti har senare berättat i sin självbiografi att Berti byttes in för att han var en bättre straffläggare. Berti hann fick dock aldrig slå en straff eftersom straffläggningen var avgjord innan det blev hans tur på grund av att både Zamorano och Winter missat sina straffar.

 

Fram till säsongen 97-98 var Berti given i Inter men skadeproblemen gjorde att han spelade allt färre matcher och tilläts efter en längre period med knäproblem att gå till Tottenham i januari 1998 på fri transfer.

Åsikterna går isär när det gäller hur bra han var i Tottenham och Premier League. De flesta av Spurs anhängare menar att han med sin rutin, tuffa spel och matchavgörade mål var en bidragande faktor till att Tottenham inte blev mer involverade i nedflyttningsstriden. Han blev också rekordsnabbt en publikfavorit på White Hart Lane. Fansen minns framför allt en oerhört viktig match mot Blackburn som vanns med 3-0 där Berti gjorde 1-0 och sprang hela matchen. Tottenhamfansen är inte kända för att hylla enskilda spelare med sånger utan anledning och Berti hyllades med denna:

”My name is Nicola Berti – I’m aged around thirty -I come from a club in Milan – Inter! – When I walk down the street all the people I meet they say: Hey gorgeous what’s your name? – My Name is Nicola Berti”

Det blev bara ett år i Premier League eftersom Berti nästan exakt ett år senare värvades av Spanska Alaves för 176 000 pund. Där spelade Berti endast åtta matcher innan Berti återigen rörde på sig, denna gång till Northern Spirit i Australien, där han med sitt namn skulle bidra till att marknadsföra fotbollen.

I oktober 1988 debuterade Berti i det italienska landslaget och gjorde totalt 39 landskamper och 3 mål. I VM 1990 fick Berti göra fyra matcher och i matchen om tredjepris gjorde han ett mål som dock underkändes. Italien vann trots det bronset.

Under sin gamla tränare Arrigo Sacchi, som ledde Italien mellan 1991 och 1996, var Berti given på det italienska mittfältet och trots att han var skadad nästan hela säsongen 1993-94 blev han uttagen till italiens trupp till VM i USA och spelade där i alla matcher. På vägen till finalen minns man särskilt Bertis passning till Roberto Baggios mål mot Spanien. Italien tog sig till final men förlorade efter straffläggning mot Brasilien.

 

Säsongen 95-96 stördes Berti av skador vilket gjorde att han inte togs ut till EM 1996. Landslagskarriären var därmed över.

Berti var en stor favorit hos interisti och Curva Nord älskade honom. Hans avsky mot Juventus och Milan är total och efter en derbyförlust 1991 sade han ”Meglio sconfitti che milanisti” (hellre förlorare än milanisti). Under sina år i Inter fick Berti göra mål två gånger i Derby della Madonnina. Den 18 november 1990 avgjorde han ”bortamötet” i Serie A med matchens enda mål i 85:e minuten. Den 10:e april 1993 gav han Inter ledningen i en match som slutade 1-1.

Berti är än idag en engagerad interista och ses ofta på Giuseppe Meazza i samband med Inters hemmamatcher. Berti ser även flera bortamatcher och inför returen mot Bayern München i Champions League 2010-11 intervjuades han av La Gazzetta dello Sport:

”Jag är i München för att jag älskar Inter och tror på dem.”

Totalt spelade Nicola Berti 311 matcher för Inter och gjorde 41 mål.

”Il Cavallo Pazzo” (den galna hästen), som Berti kallades, var inte den mest tekniskt briljanta spelaren Inter haft, men under sina år i Inter var han alltid en av dem som sprang, kämpade och engagerade sig mest. Det är därför han blev min favorit och en av anledningarna till att jag blev interista. Det är också därför jag fortfarande håller honom högt och hyllar honom genom denna tillbakablick.

 

Källor:

https://www.inter.it

https://www.wikipedia.org

https://www.footballerdatabase.eu

https://www.mehstg.com/berti.htm 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter