Inter 104 år: SempreInter.com minns Riccardo Ferri ”Ferri II”

March 9, 2012 21:30
( )

Idag, den 9:e mars 2012 fyller FC Internazionale 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti. 

Riccardo Ferri ”Ferri II”, en sann Interlegend som trots sin storhet kanske ändå inte fått det erkännande han förtjänade: Riccardo Ferri..

Riccardo Ferri föddes i Crema 1963 och debuterade i Serie A med Inter 1981 i en match mot Cesena. Två år senare blev, den då 20 år gamle, Ferri ordinarie och behöll platsen i startelvan i elva år.

Var med och vann Scudetton 1988-89 och var en del av det försvar som satte rekordet för minst insläppta mål under en hel säsong i Serie A (19 på 34 matcher).

Detta starka Interlag vann sedan den italienska Supercupen 1989-90 mot Sampdoria i september 1989.

Ferri fick aldrig chansen att vinna någon mer Scudetto men två UEFA Cupsegrar skulle det bli: 1990-91 och 1993-94. I finalen mot Salzburg 1994 gjorde Ferri sin sista match i Intertröjan för under sommar 1994 gick han till Sampdoria tillsammans med Walter Zenga i en affär där Gianluca Pagliuca gick till Inter.

Efter två säsonger i Sampdoria valde Ferri att som 33-åring lägga fotbollsskorna på hyllan. Det sägs att Inters Giuseppe Bergomi försökte övertala honom att fortsätta ett par år till.

Riccardo kom att bli känd som ”Ferri II” eftersom hans fyra år äldre storebror Giacomo Ferri, som gjorde 208 matcher för Torino med början 1981, blev en etablerad spelare innan Riccardo.

Under sin tid i Serie A registrerades Ferri för åtta självmål, vilket är ett mindre smickrande rekord i Serie A. Han delar rekordet med Milanlegenden Franco Baresi. Bland självmålen han gjorde är det de han gjorde i Derby della Madonnina i december 1987 och Derby d’Italia 1994 som förmodligen svider mest. Det ska tilläggas att definitionen av självmål var hårdare på den tiden. Då räckte det med att bollen nuddade den försvarande spelaren innan den gick i mål. Idag är reglerna mer förlåtande och mål ges oftare till spelaren som skjutit skottet.

I Inter var Riccardo Ferri oerhört omtyckt och respekterades oerhört av såväl med- som motspelare. Ferri spelade tufft men sällan oschysst. Ferri hade en oerhörd pondus på planen och hans ledaregenskaper gjorde att han som ung kunde ge order och styra upp spelet när han inte var nöjd. Under säsongen 1984-85, i en match mot Fiorentina, var stämningen så dålig att matchen höll på att urarta till ett storbråk. Då tog den unge Ferri kontrollen och sa åt sina medspelare, både de yngre och de äldre att hålla sig utanför och de gjorde det. Hans ledaregenskaper hade gjort honom till en lysande lagkapten. Giuseppe Bergomi var en legend men många menar att Ferri fick alldeles för lite beröm under sin tid i Inter. Det brukar sägas att Michael Jordan inte varit densamma utan Scottie Pippen och vissa menar att Giuseppe Bergomi inte varit lika lysande utan Riccardo Ferri.

Ferri blev kvar i Inter i tretton säsonger och gjorde totalt 418 matcher och 8 mål.

Den stabile backen representerade Italien i 45 landskamper och deltog i OS 1984, EM 1988 och VM 1990, där laget vann bronsmedaljen.

Efter att Ferri lagt skorna på hyllan har han sysselsatt sig som expertkommentator åt Mediaset. 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter