Inter 104 år: SempreInter.com minns Rubén Sosa ”El Principito”

<!--:sv-->Inter 104 år: SempreInter.com minns Rubén Sosa ”El Principito”<!--:-->
March 9, 2012 20:30
( )

Idag den 9:e mars 2012 firar FC Internazionale Milano 104 år och detta tänker vi på SempreInter.com fira med Er genom att lägga ut minnes artiklar om svunna tider, gamla hjältar & anti-hjältar, om segrar och förluster, tårar och skratt ja alla sinnestämningar som denna magiska fotbollsklubb har utsatt oss för under vår tid som Interisti.

Idag är det med stor glädje vi ger er denna presentation av en av Uruguays bästa anfallare genom tiderna: Rubén Sosa..

Rubén Sosa Ardaiz föddes den 25 april 1966 i Uruguays huvudstad Montevideo och debuterade 1982 för Danubio, vilket fortfarande gör honom till en av de yngsta att spela i Uruguays förstadivision.

I Danubio gjorde han 27 mål på 72 matcher under tre säsonger och självklart fångade han de europeiska klubbarnas intresse. Det blev spanska Real Zaragoza som värvade Sosa och under tre säsonger var han ordinarie och gjorde 33 mål på 106 matcher, bland annat ett mål i finalen av 1986 års Copa del Rey där Barcelona besegrades.

1988 köptes Sosa av Lazio för en miljon dollar och gick direkt in i startelvan. Under fyra säsonger spelade Sosa 140 matcher och gjorde 47 mål och blev en stor publikfavorit i den ljusblåa delen av Rom.

1992 kom Sosa till Inter där han skulle nå sin formtopp. Sosa fick spela tillsammans med stjärnan från VM 1990, Salvatore Schillaci och stortrivdes. Med 20 mål gjorda i Serie A kom han fyra i skytteligan. Inter hamnade på andra plats i Serie A, bara fyra poäng efter Milan.

Efter den fina säsongen fanns det en stor i optimism i Inter och för att verkligen kunna utmana Milan värvades Dennis Bergkamp, en av Europas största talanger som under flera år spottat in mål i den holländska ligan. Holländarens ankomst gav dock inte den effekt man önskat då han hade svårt att vänja sig vid Italien och dess fotboll. Dessutom sägs det att Sosa och Bergkamp inte alls kom överens och Sosa lär ha kallat Bergkamp för La Bella Denise. Kanske påverkade osämjan mellan dessa två stjärnor laget så pass negativt att Inter var nära att för första gången relegeras. Sosa blev trots detta åter lagets bästa målskytt i Serie A där han under den katastrofala säsongen gjorde 16 mål. Säsongen räddades något av att Inter vann UEFA-Cupen men där gjorde Sosa endast ett mål.

Säsongen 1994-95 tog sig Inter tillbaka till övre halvan av tabellen och lyckades placera sig på en sjätteplats. Ruben Sosa var dock inte alls den stjärna han tidigare varit och gjorde bara åtta mål på 20 matcher. Sosa fick allt mindre speltid och fick spendera en hel del tid på bänken till förmån för Bergkamp. Både Sosa och Bergkamp gjorde sina sista säsonger i Inter eftersom den nytillträdde Presidenten Massimo Moratti sålde dem båda. Sosa till Borussia Dortmund och Bergkamp till Arsenal.

I tyska Bundesliga och Borussia Dortmund blev det sparsamt med speltid för Sosa men väl en ligaseger.

Efter sejouren i Tyskland återvände Sosa till Spanien CD Logrones men efter ett par månader bröt Sosa kontraktet och tog chansen att spela för sitt favoritlag i Uruguay: Nacional. Där gjorde han fyra säsonger och vann ligan 1998, 2000 och 2001 och blev en stor favorit bland fansen.

Efter ett kort gästspel i den kinesiska ligan med Shanghai Shenhua och en återkomst till Nacional där han som assisterande tränare åter vann ligan 2005.

2006 gjorde Sosa två matcher med Racing Club de Montevideo och avslutade därefter sin karriär som spelare.

Tyvärr spelade Rubén Sosa i Inter under en period då laget hade problem och saknade tydlig riktning. Det vi Interisti kunde glädjas åt var att så länge Sosa, med den vita tejpen på sina strumpor, fanns på planen kunde vi åtminstone ge Juventus och Milan en match. Han var en väldigt mångsidig fotbollsspelare som kunde välja mellan att använda sin teknik för att dribbla flera försvarare eller sin snabbhet för att springa ifrån dem. Hans frisparkar, ofta från långt håll, ledde ofta till magiska mål. När Sosa gjort mål firade han ofta med att springa med armarna ut från kroppen likt ett flygplan för att sedan landa framför Curva Nord. I de totalt 104 matcher Ruben Sosa spelade för Inter gjorde han 50 mål.

Rubén Sosa ses idag som en av Uruguays bästa forwards någonsin tillsammans med Enzo Francescoli, Carlos Aguilar, Ruben Paz, Daniel Fonseca och Diego Forlan. 1987 och 1995 vann han Copa America med Uruguay och deltog i VM i Italien 1990.

 

Källor:

https://www.inter.it

https://www.svenskafans.com/italien/343822.aspx

https://www.wikipedia.org

https://www.footballerdatabase.eu 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter