Platini: “Klubbägare som Moratti och Berlusconi har bett oss skapa FFP”

March 19, 2012 17:34
( )

UEFA:s president Michel Platini pratade i en intervju i franska Le Parisien om betydelsen av Financial Fair Play:

“Vi måste värna strikt om denna policy annars kommer fotbollen att dö ut. Förlusterna har sedan augusti ökat ytterligare, klubbarna lever osunda liv och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att reglera fotbollsvärlden. Vi kommer kanske inte att vara speciellt populära men vi gör det för att undvika att fotbollen dör ut.”

Platini berättar också att FFP uppskattas av många klubbägare, däribland Inters Massimo Moratti:

“Alla är föremål för FFP, även Paris Saint-Germain. Det faktum att jag är fransman betyder ingenting, filosofin stöds av UEFA och måste respekteras av alla, även PSG. Om så inte är fallet kommer klubbarna inte att spela i UEFA:s tävlingar eller få andra problem. Det som är roligt är att alla ägare, såsom Inters Massimo Moratti och Milans Silvio Berlusconi, ber oss att skapa dessa regler för att inte tvingas lägga så mycket pengar i sina klubbar samtidigt som shejkerna ber oss att ta bort dessa regler. Vi har olika åsikter men reglerna kommer att respekteras.”

Från och med säsongen 2014-15 kommer sanktioner att börja utdelas till klubbar som inte lever upp till reglerna. Platini berättar vad dessa sanktioner kan innebära i praktiken:

“Det kan innebära böter men också uteslutande ur de europeiska turneringarna. Även sanktioner i samband med spelartransfers är en möjlig konsekvens. Syftet är inte att ta död på klubbarna utan att reglerna följs. Ingen klubb kommer att få några fördelar.”

Schweiziska Sion är en klubb som drabbats av UEFA:s sanktioner då man inte respekterat ett förbud att värva spelare. Platini hänvisar till det exemplet för att påvisa att UEFA:s regler är legitima:

“De har förlorat i varje domstol och det är inte den rätta vägen att gå. I slutändan har de förlorat så det finns ingenting mer att tillägga.”

Med anledning av den ilska sanktionerna kan skapa får fransmannen avslutningsvis en fråga om han inte är orolig över att gå till historien som en ond person:

“Det är lättare att göra mål och bli populär än att fatta beslut som klubbarna gillar. Jag visste när jag blev president för UEFA att jag skulle bli tvungen att fatta beslut, inte nödvändigtvis populära men viktiga beslut för fotbollens legitimitet och filosofi. Det är mitt öde, i annat fall hade jag varit kommentator på Canal+ eller Al-Jazeera.”

Källa: fcinternews.it & leparisien.fr 

By Olof Svensson