Burgnich: “Zanetti skulle klarat sig bra även på min tid”

Burgnich: “Zanetti skulle klarat sig bra även på min tid”-->
<!--:sv-->Burgnich: “Zanetti skulle klarat sig bra även på min tid”<!--:-->
April 9, 2012 17:35
( )
SempreInter.com

Fem Scudetti (4 med La Grande Inter), två segrar i Europacupen för mästarlag och två segrar i Interkontinentalcupen samt ett EM-guld och ett VM-silver med det italienska landslaget. Tarcisio Burgnich har alla meriter som krävs för att kallas legend. Portalen ilsussidiario.net hade äran att få intervjua den gamle försvararen och prata om situationen för dagens Inter. Som vanligt översätter vi på sempreinter.com sådant som bör läsas av svenska interisti och denna intervju faller under den kategorin:

Nåväl, Burgnich, vi börjar med Stramaccionis ankomst: Rätt val eller alldeles för impulsivt, från Morattis sida?

“Det är alldeles för tidigt att säga, men oavsett vilket hänger det alltid på laget. Jag tror att spelarna har kvalitéerna men sedan är det klart att de måste spela bra för att hjälpa den här killen.”

Men verkar det inte som att detta Inter har nått slutet?

“Nej, faktiskt inte. Flera av dem är 32, 33 år gamla, men det är ju faktiskt inte så att alla är lika gamla. Problemet är detta: en kanske ror åt ett håll och de andra åt ett annat. Det är uppenbart att alla inte ror åt samma håll som man gjorde under Mourinho.”

Precis, Mourinho: ett spöke som har hemsökt alla tränare som kommit efter honom, från Benitez till Ranieri..

“Vem vet, kanske var det oundvikligt. Dessutom är Mourinho en slug räv. Jag är helt säker på att han aldrig skulle komma tillbaka nu, just nu skulle det vara allt för svårt att vinna igen, även för en person som honom. Kanske kan han återvända om några år, vem vet. Jag brukar säga att Mourinho har gjort som den store Allodi alltid sa: ‘När du har vunnit, spring iväg’.”

Har Moratti, enligt dig, kvar samma passion som han hade förr?

“Ja, definitivt. Han var en supporter redan innan han blev president och han är född med Inter, under hans fars era.”

Men efter trippeln har han gjort stora misstag på transfermarknaden, som att ersätta Eto’o med Forlan och Zarate.

“Ja, kanske vill han tillgodose killens önskemål eftersom de erbjöd honom stora pengar i Ryssland, samtidigt som Inter inte ens fick speciellt mycket. Det är emellertid aldrig lätt att agera på transfermarknaden, speciellt inte nu för tiden när hela Europa tittar.”

Tror du på en återkomst för Balotelli?

“Möjligheten finns, jag känner inte till någonting konkret.”

Men skulle han passa in i Inter. Inte ens Mancini har lyckats få honom att rätta sig i ledet?

“Mario måste fortfarande mogna och jag hoppas att han gör det ganska snart, helst redan nu. Han är fortfarande en renodlad talang, en sådan som det finns få av.”

I slutändan, vad är det som inte har fungerat för Inter i år?

“Det finns ingen speciell anledning, det är sådant som händer efter en period av segrar. Det hände även oss efter 1967, under tre, fyra år vann vi ingenting, sedan kom vi tillbaka. Sedan är det så att när du har vunnit allt spelar alla som om det gällde liv och död när de möter dig och vill besegra dig. Du kanske har för avsikt att ge maximalt men lyckas inte med det du gjorde tidigare. Sedan har vi det fysiska.”

Vilka presenter kan vi förvänta oss under den kommande transfermarknaden?

“Först och främst en riktigt bra mittfältare, en som kan få fart på spelet, som Pirlo. För övrigt får de göra vad de vill. På min tid så sade man att det räckte med en bra målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare. Stommen i ett lag, i praktiken.”

Vad har det här Interlaget för framtidsutsikter, på kort och lång sikt?

“Just nu tror jag att man kan slåss om tredje platsen i lugn och ro. I sommar kommer man dock behöva bygga om laget och det är inte lätt. I tider med Financial Fair Play kan man inte spendera 50 miljoner som om ingenting har hänt. Det är viktigt att man lyckas bygga ett lag som kan kämpa om de högsta placeringarna. Man kan inte förvänta sig att vi ska vinna allt direkt.”

Det brukar sägas att fotbollen var mer genuin på din tid: stämmer det eller är det klyschor?

“Nej, nej, det var den verkligen. Under sextiotalet var det mer passion. Vi kom till träningen en timme innan och i slutet fick tränaren nästan jaga iväg oss!”

Hur ser det ut idag?

“Idag kommer spelarna två minuter innan träningspasset och sedan kör de iväg direkt, när arbetet är slutfört. Men det är klart, det finns undantag: ta Zanetti till exempel. Han skulle ha klarat sig bra även på min tid, men det är klart: han tränar aldrig 3-4 kvällar, men han ger alltid allt på träningarna. Han är unik.”

Källa: ilsussidiario.net 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter