Terzo Tempo: Tog drömmen om tredjeplatsen slut nu?

Terzo Tempo: Tog drömmen om tredjeplatsen slut nu?-->
<!--:sv-->Terzo Tempo: Tog drömmen om tredjeplatsen slut nu?<!--:-->
April 22, 2012 14:33
( )

Det var upplagt för en ordentlig kamp på Stadio Artemio Franchi i Florens. Hemmalaget Fiorentina med nedflyttningsspöket runt hörnet och bortalaget Inter med en plats i Champions League inom räckhåll. Det fanns med andra ord tillräckligt med motiverande faktorer för de båda lagen för att detta skulle kunna bli en underhållande match.

Läget i de båda lagens trupper var varandras raka motsatser. Samtidigt som Fiorentina fick gå ut på planen utan sin stora stjärna Stevan Jovetic fick Inter tillbaka två av sina: Douglas Maicon och Wesley Sneijder. På pappret talade det mesta för att Inter faktiskt skulle kunna ta tre poäng med sig hem från Florens och fortsätta jakten på Il Terzo Posto.

Den första halvleken var kanske säsongen mest avslagna tillställning och fungerade bäst som ett argument för att det här med lunchmatcher inte är någon bra idé. Jag vet att anledningen till den tidiga matchstarten är att man vill marknadsföra Serie A i Asien men jag har svårt att se att någon i Japan eller Kina blev imponerad av det de fick se i den här matchen. Matchen tände egentligen till först i slutminuterna när Milito och Nastasic drabbade samman.

Den andra halvleken fortsatte där den första slutade, men utan vår kapten Javier Zanetti som i sin 571:e Serie A match fick utgå på grund av en skada. Inters oförmåga att utnyttja sitt bollinnehav och omsätta det i målchanser fick många att hoppas på en comeback för Wesley Sneijder som inte spelat sedan den 13:e mars. I den 55:e minuten fick holländaren komma in och ersatte Diego Forlan som återigen var en besvikelse, men det återkommer vi till lite senare. Frågan är dock om inte vi interisti hade alltför stora förväntningar på Sneijder. Hans form är långt ifrån den han hade för ganska exakt två år sedan och när jag ser Sneijder på planen får jag känslan av att han bara väntar på att säsongen ska ta slut så att han kan lämna Inter och börja om någon annanstans.

Åter till Forlan. Vi har hört förklaringarna och ursäkterna flera gånger: han har varit skadad, Inter som lag har haft ett tufft år, han har inte fått spela där han vill och så vidare. Jag kan erkänna att jag tillhör en av dem som verkligen trodde på Diego i Inter. Efter att ha sett honom i Villareal och Atletico Madrid under många säsonger kändes han som ett säkert kort. Visst, han har blivit äldre men jag var ganska säker på att han skulle kunna leverera. Nu har han spelat 20 matcher, 1203 minuter, och bara gjort två mål. Idag var han, i mina ögon, sämst på plan och vill något annat lag ha honom i sommar tycker jag att Branca och hans medarbetare ska låta honom gå, för det är sorgligt att se en campione som han spela som han gör för tillfället.

Det slogs dock ett rekord i den här matchen, men inte ett positivt sådant. När domare Paolo Valieri helt korrekt dömde straff emot Inter i matchminut 68 passerades klubbrekordet från 1985-86. Totalt har Inter nu fått tio straffar dömda emot sig och är därmed i ensam ledning i Serie A denna säsong i antalet straffar dömda emot laget.

Den som syndade var målvakten Julio Cesar som slarvigt fällde Fiorentinas Lazzari och klarade sig med ett gult kort. Den store Julio revanscherade sig dock direkt genom att rädda straffen från Ljajic.

Under 90+3 minuter hade Inter inte speciellt många heta målchanser och så som matchen utvecklade sig är 0-0 och en poäng ett bra resultat. Utan en målvakt i världsklass hade vi fått åka hem utan poäng för som det kändes hade Inter hade aldrig vänt ett underläge i den här matchen.

Den så eftertraktade tredjeplatsen glider nu allt längre bort. Hur långt beror på resultaten i de kvarvarande matcherna. Slår Lazio Lecce är Inter åtta poäng efter med fem matcher kvar att spela. Det var dock inte i den här matchen vi förlorade kampen om tredjeplatsen om så blir fallet. Inter har haft en svag säsong och det är kanske dags att vara realistiska och släppa drömmen om Champions League säsongen 2012/13 för att istället rikta in oss på ett Inter som bygger för framtiden genom att låta vissa spelare lämna laget och istället låta unga talanger komma in och få speltid. Framför allt hoppas jag att Inters ledning har en tydlig plan för framtiden som man är villiga att följa.

 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter