Prima Serata med Ruben Sosa: “Jag blev verkligen imponerad av Inter mot Udinese”

<!--:sv-->Prima Serata med Ruben Sosa: “Jag blev verkligen imponerad av Inter mot Udinese”<!--:-->
April 26, 2012 23:55
( )

Vilken historia och vilken gäst i kvällens Prima Serata, programmet som sänds varje vecka på Inter Channel med Edoardo Caldara som värd. I studion idag fanns Ruben Sosa: den tidigare Inter anfallaren bor i Uruguay nu men återvänder till Italien när han kan och gillar gå tillbaka in i en Interdimension som han aldrig glömt och tvärtom.

Född den 25:e april 1966 i Montevideo (“Jag firade min tjugoandra födelsedag i går”), Sosa var en av de stora symbolerna för Inter mellan 1992 och 1995. Även om den sista säsongen spelades med ett knä som “var slut vid det laget”, var de två första säsongerna fantastiska: 22 mål under den första säsongen och 17 under den andra, när laget precis missade Scudetton efter att ha gjort en sen attack och vann UEFA Cupen trots allt och alla. Osvaldo Bagnoli brukade säga om Sosa att: “Han vet ingenting om fotboll men han gör alltid mål!”

“Med bollarna de använder nu för tiden skulle jag kunnat göra 40 mål per säsong,” sa Ruben till Inter Channel. “Jag gillade att skjuta från långt avstånd. En frispark från kanten av straffområdet var som en straffspark för mig. Jag lärde mig att skjuta när jag var 14-15 och vi brukade träna på att träffa ribban från mitten av planen. Jag brukade säga: jag siktar på målvakten och sedan skruvar sig bollen… och målvakten tar dem aldrig. Att ha ett bra skott är en naturbegåvning men du måste träna varje dag – tills dina fötter gör ont. Och man får inte vara rädd för att skjuta: det värsta som kan hända är att den åker upp på läktaren, ingen kommer att dö..”

Åren passerar även för de bästa av oss (“Titta på de här bilderna, det är min bror…”) men Ruben har fortfarande samma personlighet och livsfilosofi: “Om du vet hur man spelar fotboll, om du älskar det, du tränar och är professionell, så finns det ingen press i fotboll. Press är vad de har som går till jobbet och måste ta med pengar hem så att familjen kan äta. Fotboll har alltid handlat om att ha roligt för mig och jag tror att det har hjälpt mig. När jag återvänder till Inter är dörren alltid öppen för mig, öppen för människan, inte den tidigare fotbollsspelaren, och det är trevligt. Jag spelade alltid för fansen, jag kände mig som en av dem på planen och jag vill se läktarna bulta av glädje. Det är trevligt att känna fansens kärlek till mig. Det är sant, när jag var en spelare brukade jag alltid gå till träffar med fansen och jag gick till alla Inter Clubs när de organiserade en middag eller ett möte: fansen gav mig energin för att gå ut på planen och spela för dem. En fotbollsspelare måste kunna utmärka sig och inte bara på planen. Jag brukade ofta träffa fansen med min fru och mina döttrar, det var en trevlig familjekänsla, och idag tror jag att jag skördar frukterna av det.”

Med ett öppet hjärta, som alltid, mindes Sosa tillbaka på Inter Channels Prima Serata. Han har varit borta från sporten ganska länge, men det hade skickats många meddelanden till Ruben som lästes upp av programledaren. Någon som såg sin första Intermatch vid fem års ålder med honom på planen. Någon annan som ville höra den där sången ännu en gång på San Siro… “Det finns inte tillräckligt med pengar för att betala tillbaka fansen för den sången… Nu kan jag njuta av alla saker jag gjorde på planen mycket mer. Inter gav mig så mycket och jag skulle vilja betala tillbaka till dem. Vi arbetar på ett projekt. I Uruguay är jag en del av tränarstaben i Nacional. Jag tränar också anfallarna eftersom jag kan en del… Sedan har jag en fotbollsskola, gatufotboll, som vi kallar det. Till barnen och ungdomarna säger jag alltid: ‘Titta inte på videos på målen som jag gjorde. Titta på firandet bland fansen på läktarna efter målen. Det är vad fotboll handlar om.’ Och till de bästa säger jag: ‘Om du blir en stor spelare, gå till Inter, det vackraste laget i världen.”

Ruben Sosa, den gudomliga vänsterfoten från Montevideo (“vänsterfotade spelare har en magisk touch…”) delade med sig av historier, minnen och kuriosa men pratade också nutid.

“Vi slog Udinese, och jag säger ‘vi’ eftersom jag är ett Interfan – även när jag är i Uruguay ser jag matcherna. Nu för tiden kan man se dem live, till skillnad från på min tid när videorna kom först två veckor senare… Vi slog Udinese och nu måste vi sikta på tredjeplatsen, vi måste tro att vi kan göra det. Jag blev verkligen imponerad av det Inter jag såg i Udine: ett lag som jagade mål och spelade bra fotboll.”

“Stramaccioni? Han är en bra kille och jag kan se Interistan i honom, med det menar jag att eftersom han kommer från Primaveran så har han redan den rätta känslan av tillhörighet. Han är smart på planen och i sina intervjuer. Nu måste vi gå framåt med honom och hjälpa honom för han är övertygad om det han gör. Jag såg några av hans träningspass: de var lysande, intensiva involverande.”

“Forlan? Jag pratade med honom nyligen. Jag tror att han haft två huvudsakliga problem sedan han kom hit. Först är det hans position. I landslaget spelar han alltid vid sidan av en anfallare, medans här har han bytt position flera gånger och även den här sortens fotboll, eftersom Italien är annorlunda jämfört med Spanien. Det andra problemet är att han inte kom in i laget direkt: han hade lite fysiska problem och fick inte någon kontinuitet. Men han är en campione, en intelligent kille, och han kommer att kunna visa Inters fans hur bra han är. Diego har alltid gjort mål och många sådana, och att göra mål är inte en vana som du tappar.”

“Alvarez? Jag gillar honom och han gjorde ett fantastiskt mål mot Udinese. Vad jag skulle säga till honom är ‘släpp loss lite’. Jag tycker det ser ut lite – vad är det rätta ordet? – som att han håller igen. Men han har klass, kvalitet och en fantastisk vänsterfot. Om du spelar för Inter måste du ha självförtroende, du kan inte hålla igen, du måste göra det du kan utan att hålla igen.”

Sluligen, några råd angående värvningar: “Inter har fantastiska anfallare och klubben har sina planer, det är självklart inte min uppgift att säga till presidenten vem han ska köpa… Men, trots att han är från Uruguay som jag, fast det kan vara enbart en slump, så skulle jag säga Suarez, Liverpoolanfallaren. Luis är en riktigt bra spelare och jag tror att han kommer att flytt nu. Om det inte bli Inter så kommer det bli till Real eller Barcelona. Han är helt högsta klass.”

Källa: inter.it 

By Olof Svensson