Zanetti: “Ivan är en mycket god vän, han är som en bror för mig”

Zanetti: “Ivan är en mycket god vän, han är som en bror för mig”-->
May 12, 2012 16:26
( )

Säsongens sista match och därmed också den sista delen av A Tu Per Tu på Inter Channel. Innan Lazio mot Inter är Javier Zanetti gäst i programmet där Roberto Scarpini är programledare.

Det är dags att titta tillbaka på den här säsongen. Låt oss börja med rekorden. Kan vi åtminstone definiera den här säsongen som en rekordsäsong för dig personligen?

“På det personliga planet, ja, jag har slagit många rekord den här säsongen. Men tyvärr har det varit ett väldigt ovanligt år för laget, men många problem, tränarbyten och skador. Vi har aldrig hittat någon kontinuitet. Hur som helst, under slutet av säsongen har vi åtminstone funnit tillräckligt med kontinuitet i våra resultat för att fortfarande ha chansen att nå Champions League, sett till att vi redan nått Europa League.”

Vad hände med Gian Piero Gasperini och Claudio Ranieri, som alltid hade fullt stöd från spelarna?

“Vi visade alla vilja när saker gick bra, både tränarna och vi spelare, men tyvärr var vi ojämna. Med den första tränaren, Gasperini, hans idéer för laget i de inledande matcherna motsvarade inte våra förväntningar, vi förlorade många matcher och det är orsaken till att beslutet togs att ta in någon annan. Sedan kom Ranieri in, en tränare med mycket erfarenhet, och med honom lyckade vi ordna en lite svit, men återigen fick vi motgångar och kunde inte ta oss upp igen. Det var så här fram till Stramaccioni tog över, han är väldigt ung, faktiskt tre år yngre än jag,” ler Zanetti. “Han har dock en tydlig vision för klubben och han har tillåtit oss att åtminstone hoppas att vi är nittio minuter från att ta oss till kvalet till Champions League.”

Skulle man kunna säga att Stramaccioni har lyckats återfinna styrkan som redan fanns hos spelarna, spelarna som har vunnit allt som går att vinna, men att ni kanske tappat självförtroendet efter en rad förluster?

“Det kan vara så som du tolkar det för när du börjar du ifrågasätta dig själv när saker inte går din väg. Laget kanske tappade självförtroende för att vi inte var säkra på vad vi kunde lyckas med. Detta innebär inte att vi saknade vilja – det har vi alltid haft – lag har alltid varit tillsammans, det är bara för att vi gått igenom så mycket som de problemen dök upp. Vi har återfunnit vårt självförtroende eftersom resultaten är till stor hjälp.”

Blev du inte arg när du hörde Rafa Benitez säga att spelarna inte längre hade viljan?

“Det irriterade mig eftersom jag kunde se att det inte var fallet. Jag har tränat med mina lagkamrater varje dag i åratal och jag minns att när han tränade oss gav spelarna allt, för vårt mål var att leda Inter till framgång. Vi får inte glömma att vi vann Supercupen och VM för klubblag när han var ansvarig. Vi skulle aldrig ha vunnit dessa titlar om vi inte fortfarande haft hunger efter framgång. Innan du kan kommentera någonting bör man veta anledningarna och orsakerna varför saker händer.”

Förra veckan sa Julio Cesar att han längtade efter att nästa säsong skulle börja.

“Jag håller med honom. Nu har vi en match kvar och sedan kan vi se tillbaka på de senaste åtta åren och se att det här är det första tuffa året vi haft, eftersom vi vunnit allt under de senaste sju. Det kan vara så att den här stunden var ämnat att komma förr eller senare, och vi råkade ut för allt under en säsong. Nu är alla inställda på att komma igång igen, att förändra hur saker och ting går, så att vi åter igen kan utmana om de positioner vi vant oss vid under de senaste åren.”

Så det skarpa sinnet hos en ung man som Stramaccioni kan vara det bästa för Inter i en tid som denna?

“Ja, vi gillar Stramaccioni. Vi gillar att träna med honom, han får oss alla involverade i passen, han har en bra vision för klubben och han är väldigt lugn. Allt vi är intresserade av att göra är att prestera bra för klubben och åter börja vinna igen.”

Ni spelar för att vinna, så gillar ni att ha en tränare som säger till er att vinna genom att anfalla?

“Ja, eftersom vi är ett lag som är byggt för att anfalla, så det handlar om att nå en balans inom varje område i laget, men det viktigaste målet är fortfarande att vinna alla våra matcher.”

Morgondagens match kommer att innebära att vänta och hoppas för både Inter och Lazio. Hur går man in i en sådan match?

“Tyvärr är det inte bara upp till oss men jag tror att först och främst måste vi göra vår del och sedan vänta och se om vi kan nå tredje platsen, något som verkade omöjligt för en månad sedan. Vi vet att det kommer att bli väldigt tufft men vi är vana vid att vad som helst kan hända inom fotbollen., och varför inte, kanske även denna gång…”

Om Inter inte tar tredjeplatsen, vilka förtjänar den mest?

“Jag tror Udinese eftersom de är inne i en bra period, det är ett väldigt ungt lag, med en smart tränare. Jag anser att det är svårt att stanna kvar nära toppen men Udinese har varit mest jämna.”

Vad tänker du när du hör talas om vadslagning?

“Det är sorgligt att sådana saker pågår men jag tror allt åtgärder vidtas för att fotbollen ska få tillbaka trovärdigheten. Därför måste vi, som spelare, vara de första att föregå med gott exempel. Fotboll är en så fantastisk sport, jag hoppas att allt löser sig och att vi alla kan njuta av bra fotboll.”

När nästa säsong inleds kommer du inte längre ha Ivan Cordoba vid din sida när du leder joggingen. Vem kommer att ersätta honom? Esteban Cambiasso kanske?

“Det finns flera spelare som skulle kunna göra det, men Ivan kommer alltid att vara Ivan, en mycket god vän, han är som en bror för mig. Vi måste värdesätta allt han gjort för den här klubben och den här tröjan. Det var fantastiskt att se honom le i söndags, han förtjänade vinsten, överraskningarna och kärleken från fansen. Jag tror att han fortfarande kommer finnas i närheten, beredd att hjälpa till i en annan roll.”

Källa: inter.it 

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter