Cordoba: “Jag skrattar när jag ser spelare som nyss kommit till Juventus som diskuterar vissa frågor”

May 13, 2012 12:58
( )

Ivan Ramiro Cordoba debuterade för Inter den 6 januari år 2000 och nu, 455 matcher senare, har han nått slutet på karriären som spelare. En karriär under vilken han haft många tränare, många lagkamrater, många motgångar, men framförallt många framgångar. I denna intervju, gjord av Sport Paper, pratar colombianen om sin tid i Inter och framtiden för klubben och honom själv. Tack för allt Ivan Ramiro Cordoba!

En fanbärare för Inter och för Moratti som upplevt många år i Inter, vilka är dina finaste minnen och vilka är de minst positiva?

“Det som genast dyker upp i huvudet är det minst positiva, det är omöjligt att glömma Scudetton vi tappade den femte maj i Rom. En bitter dag som man bör glömma. En annan tidpunkt jag vill glömma är skadan i Liverpool, en känslig tidpunkt i min karriär och mycket tråkig för mig. De följande åren var fulla av framgångar och ögonblick att minnas, det är svårt att välja ut det finaste. Jag har varit med om många oförglömliga stunder med Inter och jag håller dem alla nära hjärtat, från den första Scudetton till den historiska trippeln.”

Under dina år i Inter har du haft många lagkamrater, vilka har fått mest kontakt med och kommer att minnas med glädje?

“Helt klart Zanetti, med honom har det vuxit fram en stor vänskap, en stor person. Pupi och jag har en vänskap som går utanför fotbollen. Han är en förebild. Jag kan tillägga att under alla dessa år har jag lärt känna många av mina lagkamrater och jag tror att jag har varit en bra lagkamrat, såväl i omklädningsrummet som på planen, jag har trivts bra med alla.”

På sistone har en av dina tidigare lagkamrater, Muntari, pratat om grupperingar i Inter, ligger det någon sanning i det han pratar om?

“Han har pratat mycket om det, många pratar för mycket när de lämnat sitt lag, inte bara de som gått från Inter. Jag tycker dock att det läggs för stor vikt på dessa saker, det är inte värt att kommentera… Vi har alltid tänkt på oss själva, på vår grupp, resten spelar ingen roll. Dessutom tycker jag att det är mer rättvist att lägga vikt på de som just nu kämpar för att ta Inter dit laget förtjänar, det förgångna är inte intressant.”

Du tvingades spela under många tränare, vilka trivdes du bäst med?

“Med Mancini hade jag en utmärkt relation, han gav mig stort förtroende och jag trivdes mycket bra med honom. Dessutom upplevde jag en mycket betydelsefull tid med honom, en tid av förändring, vi blev framgångsrika. Inter blev framgångsrikt delvis tack vare Mancio, men man får ändå inte glömma Cupers period. Kanske var det med honom de första stora förändringarna i Inter påbörjades, han förändrade vårt sätt att arbeta, ett avgörande steg, han ordnade många saker och med honom började allt. Det var synd att vi inte vann den första Scudetton med Cuper. Det slutliga genombrottet kom i och med Mourinhos ankomst, men det är omöjligt att glömma betydelsen av det arbete som utfördes innan honom av Cuper, Zaccheroni och slutligen Mancini.”

Vad kan man säga om Mourinho?

“Definitivt en vinnare, vi gick igenom svåra tider även med honom, men vissa perioder var nyttiga för att bygga de segrar som senare kom. Mourinho kom till ett färdigt lag, ett vinnande lag och var bra på att leda oss bättre och tillåta oss att vinna allt.”

I Inter har du haft nöjet att spela med många stora spelare, vem är den bästa?

“Zanetti har imponerat mycket på mig, en naturkraft. Han är alltid densamma, oavsett om det är match eller träning ger han alltid 110 procent. För mig är han en förebild som borde studeras i ett laboratorium, kanske är han från en annan planet. Det är omöjligt att inte minnas Ronaldo, han var verkligen imponerande, jag såg honom göra saker som jag innan trodde var omöjliga att göra, ett fenomen.”

Någon lagkamrat som inte fick den karriär han förtjänade?

“I Inter har det passerat många spelare men jag minns särskilt Dalmat, en riktig talang, det är synd att han inte lyckades visa det i en betydelsefull klubb. Han hade imponerande egenskaper men lyckades aldrig riktigt visa det. Jag minns även min landsman Rivas, han hade otur, råkade ut för många skador som förhindrade honom från att ta den plats han förtjänade. Tyvärr är livet sådant, ibland orättvist.”

Inter börjar nu om med Stramaccioni, är det den rätta vägen?

“Mister har visat målmedvetenhet och energi, han har visat entusiasm och laget har svarat på bästa sätt. Det är rätt att börja om med honom, i juli kommer laget att få arbeta efter hans metoder och jag är säker på att laget kommer att reagera positivt. Han kommer att stöta på bra och dåliga tider men det är normalt. Han är en intelligent person som vet hur man beter sig. Han kommer att få chansen att ha en grupp som kommer att hjälpa honom. Det finns fortfarande en vilja att vinna och det är allt som krävs för att göra bra ifrån sig.”

I Turin firar man den 30:e Scudetton, vad tycker du om det?

“Jag skrattar när jag ser spelare som nyss kommit till Juventus som diskuterar vissa frågor, att de har tre stjärnor i sina huvuden och sina kroppar och när de pratar om Calciopoli och liknande… Många, alltför många ord. Jag skulle kunna förstå spelarna som varit i Turin många år men inte de som precis kommit dit. En tredje stjärna eller inte, det bryr vi oss väldigt lite om, det är deras problem. Personligen tycker jag att det vore mer passande om de firade den titeln de just vunnit, välförtjänt på planen. Vi har visat vad det innebär att vinna sportsligt och njuter av våra framgångar. Även i derbyt visade vi vår vilja att vinna och vår sportslighet, vi ville vinna till varje pris utan att tänka på vem det gynnar eller missgynnar, vi spelade utan att tänka på vad som hände på andra fotbollsplaner.”

Finns det en ände på ordkriget mellan Juventus och Inter?

“Jag säger det igen, i Turin borde man tänka på att fira denna segern som man vann välförtjänt på fotbollsplanen utan att prata om vad som varit och om Inter. De bör tänka på att tänka på att njuta av mästerskapet för egen del och verkligen inte för att trotsa andra eller Inter. Om de fortsätter att prata om oss innebär det att vi är alltför viktiga för dem och om så är fallet kommer vi att fortsätta att vara det och vinna ännu mer.”

Framtiden för Ivan, fortfarande i Inter? Det har pratats om en roll i ledningen.

“Min framtid kommer definitivt vara i Milano, mina barn är födda här och de kommer att fortsätta leva där de växt upp. Just nu fokuserar jag på att avsluta säsongen på bästa sätt, sedan kommer vi att i lugn och ro prata om framtiden. Jag har haft ett första samtal med Moratti, men det är ingen brådska. Vi kommer att prata om detta i lugn och ro ett tag framöver.”

Du och din fru arbetar mycket med välgörenhet, du kommer självklart att arbeta vidare med det?

“Med vår stiftelse arbetar vi för att samla in pengar till mat för barn i Colombia, för att finansiera skolmat i ett land som har många problem. Det finns barn som går i skolan utan att äta, vi arbetar för att garantera dessa barn en måltid. Just nu hjälper vi 150 barn och kommer att fortsätta att göra det med stort engagemang.”

Slutligen, hur ser framtiden ut för Inter?

“Inter går en viktigt tid till mötes, en övergång från spelare som har vunnit allt till de ungdomar som kan komma in på bästa sätt. Förhoppningen är att de kan göra det snabbt och att Inter omedelbart kan återgå till att vinna och att dessa unga människor kan leda Inter till början av en ny cykel.”

Källa: fcinter1908.it

By Olof Svensson
Close

Subscribe

to our newsletter