Ett liv med Inter. Sedan sommaren 1995 har Javier Zanetti varit en Interspelare. Den 10:e augusti kommer han att blåsa ut 39 ljus på födelsedagstårtan men trots det har han kvar samma entusiasm som alltid, precis som killen som vid bara 22 års ålder landade i Milano med en resväska full av drömmar. Sportal.it har träffat Javier Zanetti för en exklusiv intervju där han pratar om sitt liv med Inter. Vi ger er hela intervjun på svenska.

Hej Zanetti, du är nästan 39 år gammal men alltjämt i toppform. Vad är hemligheten?

“Nej, det finns ingen hemlighet. Jag försöker njuta av varje ögonblick av dagen, från det att jag stiger upp för att ta barnen till skolan till tiden jag tränar på Pinetina eller gör läxor tillsammans med min dotter Sol eller spelar fotboll med min son Nacho. Nu har vi även den tredje som fyller oss med glädje och engagemang, jag beter mig helt normalt, jag gör ingenting konstigt.”

Men jag kan inte minnas någon som varit runt 39 som kunnat springa som du gör match efter match…

“Nej, så här är det, all fysisk träning jag genomför sker enbart under träningspassen, verkligen inte när jag är hemma. Här, när jag är hemma måste jag bara springa efter mina barn och det hjälper också (skrattar).

Den här säsongen var den sista för Del Piero i Juventus. En annan fanbärare som lämnar…

“Ale är en enastående person och spelare, inte bara för Juventus utan även för den italienska fotbollen och vad den har betytt för omvärlden. Nu är han i sådan form att han fortfarande vill spela och det kommer han att göra eftersom det är det han vill. Jag tror inte någon kan ifrågasätta det han betytt för Juventus och den italienska fotbollen.”

Faktum kvarstår: ytterligare en fanbärare har slutat…

“Tja, vi brukar säga att flaggorna tar slut. Tidigare var det Maldini, nu är det Del Piero och nu är det bara jag och Totti kvar.”

Men när slutar Zanetti?

“Mitt mål är att fortsätta vara till nytta för Inter. När den dagen kommer då jag inte känner att jag tillför någonting kommer jag finnas till hjälp, alltjämt i Inter, på andra sätt. Jag vill aldrig bli ett problem för Inter, detta måste vara tydligt. Jag håller till exempel med om att Inter måste satsa på ungdomarna. Det är det rätta att ge plats för de yngre spelarna och jag kommer bara att försöka hjälpa dessa ungdomar och föra min erfarenhet i arv, men utan att någonsin bli ett problem.”

Så vi kommer aldrig att se Zanetti med en annan tröja än Inters?

“Nej, jag kan inte se mig själv med en annan tröja, det är sanningen. När jag slutar spela kommer jag att bära Inters tröja.”

När dagen för avsked är här, en dag vi alla hoppas ligger så långt fram i tiden som möjligt, kommer det att saknas en exemplarisk spelare på planen…

“Under hela min karriär har jag alltid försökt bli respekterad av alla och jag har först och främst försökt visa respekt för de andra. Jag försöker alltid vara rättvis och det tror jag har uppskattats av såväl lagkamrater som motståndare.”

När du ser tillbaka, vilken seger tror du att du kommer att minnas med mest kärlek?

“Självklart Champions 2010. En seger av oss och oss enbart. En bedrift som jag än idag och tio år framöver kommer minnas med starka känslor.”

Men du ser aldrig om ögonblicket, det ögonblick då du lyfte trofén med de stora öronen mot himlen?

“Självklart, det fortsätter jag att se om och varje gång blir jag känslosam för jag minns tillbaka till dessa fantastiska stunder.”

En unik spelare men också en mycket socialt engagerad människa, vilket bekräftas av dina åtaganden med Fondazione Pupi…

“Det är en av de viktigaste sakerna jag fått möjlighet att göra i mitt liv. Det började för tio år sedan. Vi har alltid tagit hand om ungdomar i riskzonen, i ett kvarter som heter Lanus, som är ett av de mest eftersatta områdena i Buenos Aires. Vi trodde aldrig att det skulle växa sig så stort och vi är nöjda med det vi gjort och hoppas kunna ge en hjälpande hand till så många barn som möjligt.”

Fondazione Pupi i Argentina och Leoni di Potrero i Milano i Italien ett annat fint äventyr…

“Ja, det är inte en fotbollsskola utan ett utbildningscenter som vill ge möjligheten, även till dem som inte har stora ekonomiska resurser, att spela fotboll. Av den anledningen har vi hållit registreringsavgifterna låga och letar efter sponsorer för att täcka utgifterna. Tanken är att barnen ska utvecklas och spela fotboll tillsammans.”

Källa: fcinternews.it

Gillade du artikeln? Dela med dig av den för att visa skribenterna att du uppskattar deras jobb.